back to top
21.8 C
Athens
Παρασκευή 8 Μαΐου 2026

Ευρωπαϊκή Πίστη: Τα λειτουργικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν την πτώση των επενδύσεων

Τα λειτουργικά αποτελέσματα  αντιστάθμισαν την πτώση των επενδύσεων το 2018 στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ολοι οι επιμέρους κλάδοι συνεισέφεραν ισορροπημένα στο συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα.  Ο όμιλος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ δανεισμό, με το σύνολο του ενεργητικού να διαμορφώνεται στα 429,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,8%. Τα ίδια κεφάλαια που από το 2009 έως το 2017 αυξημένα κατά  113% στα 3,722,9 δισεκ., η αύξηση των κεφαλαίων που οφείλεται στα αποτελέσματα και η ενισχυμένη ανά έτος θέση της εταιρίας στην αγορά αποτελεί ισχυρό έρεισμα για τα επόμενα χρόνια.

Της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική ασφαλιστική αγορά η ανάπτυξη σε επίπεδο συνολικών ασφαλίστρων  το 2018 έφτασε μόλις το 1,8%, και παρά τον οξύ ανταγωνισμό, η Ευρωπαϊκή Πίστη έγραψε ανάπτυξη  4,1% στα 191.008 ευρώ υπερδιπλάσια της αγοράς.

Λόγω μεγάλων ζημιών στις αγορές, όπως είχε γίνει και άλλες δύο χρονιές στο παρελθόν, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη σημείωσαν πτώση 32,08% στα 15,387 χιλ. Δεν ήταν, ωστόσο απαγορευτικό για την εταιρεία να αυξήσει το μέρισμα ανά μετοχή κατά 8,33% στα 0,13 ευρώ με συνολική διανομή μερισμάτων ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εργασιών μειωμένο κατά 18,2% στα 35.263 χιλ. ευρώ.

Το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων αυξήθηκε κατά 4,6% το 2018 σε σύγκριση με το 2017 στα 285.704 χιλ. ευρώ, ισχυροποιώντας σημαντικά τα αποθέματα της εταιρίας και τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 27% στα 115,9 εκατ.

To μερίδιο της Ευρωπαϊκής Πίστης στην αγορά σε σχέση με 10 χρόνια πριν που ήταν στο 2,1% υπερδιπλασιάστηκε το 2018 στο 4,9%, υποβοηθούμενο τόσο από το κλάδο γενικών ασφαλειών το 2017 (7,2%) προς το 2016 (6,8%) όσο και από το κλάδο ζωής το 2018 (2,7%) προς το 2017 (2,7%). Επι τω σύνολω το 2018 το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2017 στο 4,9% από 4,8% το 2017 και 4,6% το 2016.

Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο στα 333,8 εκατ. ευρώ σταθμισμένο με εταιρικά και κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης  και με μία μετακίνηση εταιρικών ομολόγων σε κρατικά.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (ΜCR) η οποία σημείωσε αύξηση 54,2% το 2018 στο 401,2%, επίσης και την κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR) η οποία αυξήθηκε κατά 14,1% στο 145,7%.

Το 2018, 12 ασφαλιστικές αύξησαν τους δείκτες τους και 5 τους μείωσαν. Σημειώνεται εταιρείες με ένα κλάδο εύκολα αυξάνουν την φερεγγυότητα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Ευρωπαϊκή Πίστη βρίσκεται 15 μονάδες στο δείκτη πάνω από τις εταιρείες του ανταγωνισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

INTERLIFE: Με υπερδιπλάσια κερδοφορία και ενισχυμένη παραγωγή το 2025

Ψηλά παραμένουν οι δείκτες φερεγγυότητας – Στο +25% η πρόταση διανομής μερίσματος

Νέα Διευθύντρια Πωλήσεων στην Brokers Union η Έλενα Μαζιώτη

Ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με ένα έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια

Τα έκτροπα με τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις

Ποιος θα ασχοληθεί με τα κλιμάκια ελέγχου και τις εποπτικές αρχές;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Η Εθνική Τράπεζα προς απόκτηση του 30% στην Allianz Ελλάδος και μακροχρόνια συμφωνία bancassurance

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που μόλις υπεγράφη αποσκοπεί σε διευρυμένη πρόσβαση των πελατών σε λύσεις ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων μέσω των καναλιών της τράπεζας

200+ έμπειροι επαγγελματίες συμμετείχαν στη 2η Ημέρα Καριέρας AdvantAge

Στόχος της εκδήλωσης, η έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων

«αν ήξερες!»: Σε λιγότερο από έναν μήνα έγινε σημείο αναφοράς!

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του ΙW συνεχίζεται δυναμικά με νέα επεισόδια, διατηρώντας το ύφος που την έκανε εξαρχής να ξεχωρίσει

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Γιορτή της Μητέρας: Η δύναμη της CYPRIALIFE Ελλάδος στο πλευρό κάθε γυναίκας

Tο ασφαλιστικό πρόγραμμα Bonjour Woman’s Care, σε προνομιακή τιμή, γίνεται το ιδανικό δώρο για αυτή την ημέρα «Προσφοράς, Ασφάλειας και Αγάπης»

Δεκαπλή βράβευση απέσπασε η Eurolife FFH για τις προωθητικές της ενέργειες

Η εταιρεία διακρίθηκε στα Promotional Marketing Awards 2026 για καμπάνιες και ενέργειες που έφεραν την ασφάλιση πιο κοντά στους καταναλωτές

Οδηγώντας με μεγαλύτερη σιγουριά: η αξία της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης

Η EUROINS επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων προγραμμάτων αυτοκινήτου, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οδηγών

Οι ασφαλιστικές εντείνουν τη μάχη κατά της απάτης – Νέα έκθεση της ΕΑΕΕ

Η ασφαλιστική απάτη, επισημαίνει η Ένωση, αποτελεί μια πρακτική που επιβαρύνει τελικά το σύνολο των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις