back to top
27.1 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Ευρωπαϊκή Πίστη: Τα λειτουργικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν την πτώση των επενδύσεων

Τα λειτουργικά αποτελέσματα  αντιστάθμισαν την πτώση των επενδύσεων το 2018 στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ολοι οι επιμέρους κλάδοι συνεισέφεραν ισορροπημένα στο συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα.  Ο όμιλος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ δανεισμό, με το σύνολο του ενεργητικού να διαμορφώνεται στα 429,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,8%. Τα ίδια κεφάλαια που από το 2009 έως το 2017 αυξημένα κατά  113% στα 3,722,9 δισεκ., η αύξηση των κεφαλαίων που οφείλεται στα αποτελέσματα και η ενισχυμένη ανά έτος θέση της εταιρίας στην αγορά αποτελεί ισχυρό έρεισμα για τα επόμενα χρόνια.

Της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική ασφαλιστική αγορά η ανάπτυξη σε επίπεδο συνολικών ασφαλίστρων  το 2018 έφτασε μόλις το 1,8%, και παρά τον οξύ ανταγωνισμό, η Ευρωπαϊκή Πίστη έγραψε ανάπτυξη  4,1% στα 191.008 ευρώ υπερδιπλάσια της αγοράς.

Λόγω μεγάλων ζημιών στις αγορές, όπως είχε γίνει και άλλες δύο χρονιές στο παρελθόν, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη σημείωσαν πτώση 32,08% στα 15,387 χιλ. Δεν ήταν, ωστόσο απαγορευτικό για την εταιρεία να αυξήσει το μέρισμα ανά μετοχή κατά 8,33% στα 0,13 ευρώ με συνολική διανομή μερισμάτων ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εργασιών μειωμένο κατά 18,2% στα 35.263 χιλ. ευρώ.

Το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων αυξήθηκε κατά 4,6% το 2018 σε σύγκριση με το 2017 στα 285.704 χιλ. ευρώ, ισχυροποιώντας σημαντικά τα αποθέματα της εταιρίας και τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 27% στα 115,9 εκατ.

To μερίδιο της Ευρωπαϊκής Πίστης στην αγορά σε σχέση με 10 χρόνια πριν που ήταν στο 2,1% υπερδιπλασιάστηκε το 2018 στο 4,9%, υποβοηθούμενο τόσο από το κλάδο γενικών ασφαλειών το 2017 (7,2%) προς το 2016 (6,8%) όσο και από το κλάδο ζωής το 2018 (2,7%) προς το 2017 (2,7%). Επι τω σύνολω το 2018 το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2017 στο 4,9% από 4,8% το 2017 και 4,6% το 2016.

Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο στα 333,8 εκατ. ευρώ σταθμισμένο με εταιρικά και κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης  και με μία μετακίνηση εταιρικών ομολόγων σε κρατικά.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (ΜCR) η οποία σημείωσε αύξηση 54,2% το 2018 στο 401,2%, επίσης και την κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR) η οποία αυξήθηκε κατά 14,1% στο 145,7%.

Το 2018, 12 ασφαλιστικές αύξησαν τους δείκτες τους και 5 τους μείωσαν. Σημειώνεται εταιρείες με ένα κλάδο εύκολα αυξάνουν την φερεγγυότητα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Ευρωπαϊκή Πίστη βρίσκεται 15 μονάδες στο δείκτη πάνω από τις εταιρείες του ανταγωνισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ζημιές σε κατοικίες και κατολισθήσεις από τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια – Σε επιφυλακή οι αρχές

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο με κάλυψη σεισμού καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά ενεργειών

Ηγεσία, σπουδαία μαθήματα και… ανατροπές στο 7ο MDRT Power Workshop

Επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε μια ακόμη συνάντηση με ουσιαστικό περιεχόμενο, πρακτική γνώση και υψηλό επίπεδο ομιλητών

INTERLIFE: Με υπερδιπλάσια κερδοφορία και ενισχυμένη παραγωγή το 2025

Ψηλά παραμένουν οι δείκτες φερεγγυότητας – Στο +25% η πρόταση διανομής μερίσματος

Νέα Διευθύντρια Πωλήσεων στην Brokers Union η Έλενα Μαζιώτη

Ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με ένα έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Κ. Κουτσόπουλος: Καταπολέμηση απάτης και εξοικονόμηση πόρων με την πλατφόρμα CoReact

Μια ΑΙ λύση σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο CPO της Covariance στο #inco26

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ξεπέρασε το 8% η αύξηση ασφαλίστρων υγείας για πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους το 2026

Η ανάλυση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής αναδεικνύει ζητήματα κατανομής των αυξήσεων, επαρκούς τεκμηρίωσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)