back to top
31.5 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026

Οι πολίτες πλήρωσαν τις μνημονιακές μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη

Tο φλέγον ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος, η αυξανόμενη ανάγκη για φαρμακευτική –υγειονομική περίθαλψη, οι δαπάνες για φαρμακευτική κάλυψη, η αξία παραγωγής των φαρμακευτικών προϊόντων και το αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική βιομηχανία αποτέλεσαν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού το ΙΟΒΕ με τον ΣΦΕΕ.

Η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,1 δισεκ. (3,4% του ΑΕΠ) το 2017.

- Advertisement -

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018», το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας παρουσίασαν τα κυριότερα στοιχεία, τις εξελίξεις και τις τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δομές και τις επιδόσεις του κλάδου.

Στη φετινή έκθεση, πιστοποιείται το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού, καθώς διαχρονικά σημειώνεται μείωση των γεννήσεων (κατά 36 χιλ. άτομα το 2017) και αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών), από 21,9% του συνολικού πληθυσμού το 2017 στο 36,5% το 2050.

- Advertisement -

Επίσης, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη ανάγκη για φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση σε δαπάνες υγείας και φαρμακευτική κάλυψη.

Στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, που αποτελεί ωστόσο ένα μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης για την υγεία (περί το 20%), στην Ελλάδα η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα €3,6 δισεκ. το 2018 (εκ των οποίων μόλις το €1,945 εκατ. αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση).

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες ασθενών και ιδιωτικού τομέα, με το μεγαλύτερο μέρος να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλει.

Παρά τη σημαντική επίπτωση από τη δημοσιονομική προσαρμογή στη δημόσια χρηματοδότηση, η φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να δαπανά σημαντικά ποσά για Ε&Α, καθώς αντιπροσωπεύει το 8% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2015), ενώ μέχρι το 2018 διεξήχθησαν 2.506 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.434 ολοκληρωμένες).

Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2017 ανήλθε στα €954 εκατ.,ενώ η προστιθέμενη αξία στα €668 εκατ. (3,0% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης). Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 14,4 χιλ. άτομα το 2017, με το 60,5% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2018 σε €1,4 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 4,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2018.

Το αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελλ. οικονομία

Το ΙΟΒΕ προχώρησε επίσης σε εκτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,1 δισεκ. (3,4% του ΑΕΠ) το 2017. Έτσι, για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα €2,9 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 122 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,0% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 4,7 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα €1,7 δισεκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, πρόεδρο του ΣΦΕΕ, «παρά την έξοδο από τα μνημόνια η λιτότητα στον χώρο της υγείας συνεχίζεται με τη λογική της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης να επεκτείνεται μέχρι το 2022 με νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας και τις προοπτικές του κλάδου στη χώρα.

«Και ενώ μέχρι τώρα οι δυσβάστακτες υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το κράτος (για τα έτη 2012-2018 πληρώσαμε σε υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις € 5,3 δισεκ.!) δεν φαίνεται να επηρέασαν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να συνεχιστεί στο μέλλον, αφού οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες, φαντάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες. Ήδη για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019) το clawback του ΕΟΠΥΥ είναι αυξημένο κατά 16% συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του 2018!

Πηγή: banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αγαπηδάκη στο SFEE Summit 2026: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

Η σημασία της πρόληψης και της καινοτομίας στη νέα ατζέντα για την υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας θεματικής συζήτησης του συνεδρίου

Πού επενδύει σήμερα ο μέσος Έλληνας;

Η μελέτη του ΙΟΒΕ «Αποταμιευτικοί λογαριασμοί νοικοκυριών για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά» παρουσιάστηκε σε κοινή εκδήλωση με τη Euronext Athens

ΙΟΒΕ: Η συμβολή της Uber στην οικονομία της Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια παρουσίας

Μόνο το 2024 τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 34,2 εκατ. ευρώ

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

«Βούλωσαν» τα αυτιά μετά τη βουτιά; Τι πρέπει να προσέξουμε!

Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, όμως για αρκετούς συνοδεύονται από ένα γνώριμο

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για την Πειραιώς, υπερέβη τους στόχους η επίδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρεκόρ κερδοφορίας και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία

Apollon Insurance: Επενδύει στους συνεργάτες και στη νέα δυναμική της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναδεικνύει η Apollon Insurance

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δύο παρεμβάσεις-κλειδιά στη Βουλή για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι αναμένεται να προτείνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. θα χαιρετίσει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

11th Business Forum Greece-Sweden

Το 11ο Business Forum Ελλάδας-Σουηδίας αναδεικνύει τον δρόμο προς μια ανθεκτική, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη

«Βούλωσαν» τα αυτιά μετά τη βουτιά; Τι πρέπει να προσέξουμε!

Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, όμως για αρκετούς συνοδεύονται από ένα γνώριμο

Glassdrive: Πανελλαδικό δίκτυο για τους οδηγούς και στις καλοκαιρινές μετακινήσεις

Την πανελλαδική παρουσία του δικτύου της αναδεικνύει η Glassdrive, με φόντο την αυξημένη οδική κινητικότητα της καλοκαιρινής περιόδου