Aon: Ελεγχόμενες οι ζημίες από φυσικές καταστροφές το α’ τρίμηνο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε ελεγχόμενα επίπεδα –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- διατηρείται το κόστος των ζημιών από φυσικές καταστροφές για το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο μεσιτικός όμιλος Aon

Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι το την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο «έγραψαν» ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 7,1 δις. δολ., ποσό χαμηλότερο κατά 47% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα (13,5 δις. δολ.)

Περίπου τα 4 δις. δολ. από αυτό τον «όγκο» ασφαλισμένων ζημιών αφορούν στις ΗΠΑ, όπου έλαβαν χώρα πέντε από τα δέκα δαπανηρότερα γεγονότα της περιόδου. Ειδικότερα, μεγάλο μέρος των ζημιών συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τον Μάρτιο στις Μεσοδυτικές Πολιτείες και προκάλεσαν θυελλώδεις ανέμους, κυκλώνες, πλημμύρες και σφοδρές χιονοπτώσεις.

Η πιο ζημιογόνα φυσική καταστροφή της περιόδου ήταν η ανεμοθύελλα Eberhard, η οποία έπληξε τον περασμένο μήνα τη Μ.Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τις χώρες του Μπενελούξ και την Πολωνία, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στις μεταφορές και καταστροφές σε κτίρια και οχήματα.

Κατά την AIR Worldwide, οι ασφαλισμένες ζημίες λόγω του Eberhard κυμαίνονται μεταξύ 900 εκατ.-1,5 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος. Η ανεμοθύελλα Freya –ακόμα ένα φαινόμενο του Μαρτίου- προκάλεσε πρόσθετες ζημίες 200 εκατ. ευρώ στις ευρωπαΪκές ασφαλιστικές.

Η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή για τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού ήταν οι καταρρακτώδεις βροχές στην Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το Φεβρουάριο.

Η  Aon καταλήγει ότι παραδοσιακά το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι το πιο «ελαφρύ» από πλευράς φυσικών καταστροφών, με την εξαίρεση των καταστροφικών σεισμών του 2011 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.