back to top
17 C
Athens
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Hμερίδα ΕΙΑΣ: Ο Νόμος περί ενσωμάτωσης της οδηγίας IDD στην ελληνική νομοθεσία

Αναλυτική Παρουσίαση των Επιδράσεων στη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων

 Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 16:00-19:20

- Advertisement -

 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, ανταποκρινόμενο σε αίτημα πολλών στελεχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ανακοινώνει την εξαιρετικά επίκαιρη Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Ο ΝΟΜΟΣ 4583/2018, ΠΕΡΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ IDD ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, Αναλυτική Παρουσίαση των Επιδράσεων στη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων» προς τον σκοπό της ευρύτερης εφικτής ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού της αγοράς μας. Μάλιστα, την ημερίδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι της περιφέρειας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής τεχνολογίας webinar, σε πραγματικό χρόνο.

Ο Νόμος 4583/2018, περί ενσωμάτωσης της Οδηγίας IDD στην Ελληνική Νομοθεσία, αναδιαμορφώνει  και επηρεάζει άμεσα και δραστικά το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς μας, τόσο κατά την πλευρά του που αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όσο και κατά την πλευρά που αφορά τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Ειδικότερα, αυξάνουν αισθητά, προσδιορίζονται σαφώς και εξειδικεύονται στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών έναντι των πελατών και των δυνητικών πελατών τους, καταναλωτών ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τίθενται κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας τους, προς τον σκοπό της άρτιας ανταπόκρισής τους στις υποχρεώσεις αυτές.

- Advertisement -

Ο Νόμος 4583/2018, περί ενσωμάτωσης της Οδηγίας IDD στην Ελληνική Νομοθεσία προϋποθέτει ακόμη πιο ισχυρές πελατοκεντρικές διαστάσεις στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και στον τρόπο εργασίας των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, προς όφελος της περαιτέρω προστασίας των καταναλωτών, της διαφάνειας και της ασφάλειας των συναλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιμορφωτική Ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών είναι εξαιρετικά επίκαιρη και συμβάλει στην έγκαιρη κατανόηση των αλλαγών που οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καλούνται να επιμεληθούν, εν σχέσει με τις νεοδιαμορφωθείσες θεσμικές απαιτήσεις διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η Επιμορφωτική Ημερίδα, διάρκειας τεσσάρων (4) εκπαιδευτικών ωρών,  αναπτύσσει τα ακόλουθα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος:

 

Πέραν της θεωρητικής προσέγγισης των προβλέψεων του Νόμου 4583/2018, περί ενσωμάτωσης της Οδηγίας IDD στην Ελληνική Νομοθεσία, που είναι αναγκαία προκειμένου να κατανοηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, έμφαση θα δοθεί σε απτά παραδείγματα οργάνωσης της λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και του τρόπου εργασίας των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κατά τις ως άνω συστάσεις και διατάξεις του.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Επιμορφωτική Ημερίδα απευθύνεται σε:

α. Στελέχη Ασφαλιστικών Εταιριών και Εταιριών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, που επιθυμούν να αποκτήσουν συνεκτική γνώση των προβλέψεων του Νόμου 4583/2018, ώστε να οργανώσουν τις εργασίες τους κατά τις επιταγές του.

β. Στελέχη των Διευθύνσεων Operations, Πωλήσεων, Marketing, Εκπαίδευσης, Οικονομικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης Πελατών, που κυρίως καλούνται να εισαγάγουν τις προβλέψεις του Νόμου στην Οργάνωση των Εργασιών και λειτουργιών Ευθύνης τους.

γ. Στελέχη Νομικών Υπηρεσιών, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εσωτερικού Ελέγχου που πρωτίστως καλούνται να επιβλέψουν την προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς μας, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και διαμεσολαβητών, στις προβλέψεις του Νόμου.

δ. Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές όλων των βαθμίδων, που καλούνται να έχουν πλήρη «εικόνα» των νέων επαγγελματικών υποχρεώσεών τους, στο πλαίσιο των προβλέψεων του Νόμου και να λειτουργούν επί τη βάσει αυτών.

ε. Στελέχη Τραπεζών που επιμελούνται θεμάτων ασφαλιστικού ενδιαφέροντος.

Στόχοι Επιμορφωτικής Ημερίδας

Η Επιμορφωτική Ημερίδα έχει τους εξής κύριους στόχους:

α. Να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στα πεδία εφαρμογής του Νόμου 4583/2018.

β. Να περιγράψει τα κύρια σημεία των προβλέψεών του.

γ. Να παρουσιάσει εύληπτα τα κύρια σημεία του Νόμου, που προσδιορίζει πλέον και κατά πολύ το θεσμικό πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς μας και ιδίως αυτό της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

δ. Να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις νέες επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από την ενσωμάτωση της Οδηγίας IDD στο Νόμο 4583/2018.

Εκπαιδευτικές Σημειώσεις

Οι συμμετέχοντες στην Επιμορφωτική Ημερίδα θα λάβουν πλήρες σετ ηλεκτρονικών σημειώσεων και παρουσιάσεων, στο προσωπικό ή εργασιακό τους e-mail.

Εισηγητής Επιμορφωτικής Ημερίδας

Εισηγητής της Επιμορφωτικής Ημερίδας είναι ο κος Νίκος Μαρκόπουλος, Δικηγόρος και Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου INTERAMERICAN, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών M.Sc. in Insurance Risk Management του ALBA Graduate Business School και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.  Ο κος Μαρκόπουλος διαθέτει υψηλή εξειδίκευση επί θεμάτων Ασφαλιστικού Δικαίου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ενώ διδάσκει τα θεματικά αυτά αντικείμενα σε αντίστοιχα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

 

Κόστος Συμμετοχής

Εταιρείες – Μέλη ΕΙΑΣ

  • εξατομικευμένες συμμετοχές: €50
  • πολλαπλές συμμετοχές (άνω των τριών): €40 ανά συμμετοχή

 

Εταιρείες – μη Μέλη ΕΙΑΣ

  • εξατομικευμένες συμμετοχές: €60
  • πολλαπλές συμμετοχές (άνω των τριών): €50 ανά συμμετοχή

 

Μέλη ΕΙΑΣ ALUMNI SOCIETY

  • εξατομικευμένες συμμετοχές: €25

Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.

Η ανωτέρω Επιμορφωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΙΑΣ (Λ. Συγγρού 106, 5ος όροφος).

Τώρα και σε περιβάλλον webinar

Η διαδικτυακή παρακολούθηση της ημερίδας προϋποθέτει: γραμμή ADSL με ταχύτητα ανώτερη των 2 Mbps, μέσω Η/Υ ή άλλης φορητής συσκευής. Σύγχρονο Η/Υ με μοντέρνο Internet browser (τελευταίες εκδόσεις Mozilla, Chrome, Edge, Safari) με εγκατεστημένο τον Flash Player. Προτείνεται να συνδεθείτε από δίκτυο που δεν έχει περιορισμούς στην πρόσβαση ιστοσελίδων, όπως συνήθως γίνεται σε εταιρικά περιβάλλοντα.

Δυνατότητα Διεξαγωγής σε Ενδοεπιχειρησιακό Περιβάλλον

Η Ημερίδα μπορεί να διεξαχθεί και σε ενδοεπιχειρησιακό περιβάλλον ενδιαφερομένων Εταιρειών, αρκεί ο αριθμός των συμμετοχών να το επιτρέπει.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΠΟΦΕΕ στην Ημερίδα του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ΑΡΙΑΔΝΗ

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστοφοράκης επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση πρέπει να φέρνει ουσιαστική διαφορά και όχι απλώς νέα εργαλεία για τις ίδιες διαδικασίες

Ημερίδα της ΤτΕ για την «Εποπτεία & Πρόοδο στην Εκκαθάριση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων»

Ως προς τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις, επισημάνθηκαν οι ταχύτερες εκποιήσεις, οι σημαντικές διανομές προς δικαιούχους και η προώθηση θεσμικών βελτιώσεων

BCA College: Ημερίδα «The Symbiosis Effect: AI & I»

Μια εκδήλωση με σημαντικές παρουσίες, που δείχνει πώς άνθρωποι και μηχανές μπορούν να συνδημιουργήσουν το μέλλον της μάθησης, της εργασίας και της ηγεσίας

Ο ΣΕΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για την ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο

Σε μια γεμάτη αίθουσα, ο Ευ. Μακρής ανέδειξε τη σημασία της ουσιαστικής στήριξης στελεχών και εργαζομένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife FFH: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 3ος ακαδημαϊκός κύκλος για τους συνεργάτες Β. Ελλάδας

Το πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Management και Αποτελεσματικής Διοίκησης για Στελέχη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης» υλοποιείται σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ

Η Apollon Insurance στηρίζει τις αξίες του Ολυμπισμού ως Χορηγός των OLYMPISM AWARDS 2025

Η εταιρεία επιλέγει να σταθεί δίπλα σε θεσμούς που προάγουν το ολυμπιακό ιδεώδες και αναδεικνύουν πρόσωπα και πρωτοβουλίες πρότυπα για τη νέα γενιά

Interamerican: Open Day στη Θεσσαλονίκη για νέους Ασφαλιστικούς Συμβούλους

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου 2026 στο Διοικητικό Γραφείο Πωλήσεων της εταιρείας

Δημητριάδη Ασφαλιστικοί Πράκτορες: 40+ χρόνια αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης

Η εταιρεία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές για να καλύψει κάθε ανάγκη, ενώ η μακρόχρονη παρουσία της βασίζεται σε 3 πυλώνες: ήθος, ειλικρίνεια, εμπειρία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Eurolife FFH: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 3ος ακαδημαϊκός κύκλος για τους συνεργάτες Β. Ελλάδας

Το πρόγραμμα «Βασικές Αρχές Management και Αποτελεσματικής Διοίκησης για Στελέχη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης» υλοποιείται σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ

ENTERSOFTONE WorkLife: Η επόμενη ημέρα της διαχείρισης HR & Payroll!

Μια all-in-one Human Capital Management (HCM) πλατφόρμα που αφήνει τις πολύπλοκες διαδικασίες στο παρελθόν

Έκπτωση σε νέες ασφαλίσεις κατοικίας από την AIG – Ενίσχυση της προστασίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Μέσω της νέας προσφοράς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο κάλυψης με εξατομικευμένες επιλογές

Στο gov.gr η Υπηρεσία Ειδοποίησης Εγγεγραμμένων Πολιτών #112GRAlert – Ειδοποιήσεις για έως 3 σημεία ενδιαφέροντος

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα 112, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου