Συναγερμός στην Ευρώπη: FERMA κατά ISO για Cyber

Ανησυχίες για τις προτεινόμενες cyber κατευθυντήριες γραμμές που θέτει ο Οργανισμός ISO εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη, FERMA, αποκαλώντας τες ως “πρόωρες” και “ακατάλληλες”. Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός ενώ τα μανίκια έχουν σηκώσει οι θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι μεσιτών και πρακτόρων, ασφαλιστικών. Στο μέτωπο και όπως φαίνεται και οι φορείς πιστοποίησης διεκδικώντας μερίδια. Σήμερα σύμφωνα με την Encode διαρρέουν 30.000 αρχεία ανά λεπτό. Το ρήγμα στα data αντιστοιχεί σε μέσο κόστος 3,87 εκατ. ευρώ. Η πιθανότητα για ένα αντίστοιχο περιστατικό ανέρχεται σε 28,1% και ο μέσος χρόνος εντοπισμού είναι 197 μέρες.

της Ελενας Ερμείδου

Tο προτεινόμενο πρότυπο, ISO / IEC 27102, περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η FERMA εξήγησε ότι το ISO βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα τελικά στάδια της έγκρισης κατευθυντήριων γραμμών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι οποίες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ειδικούς της πληροφορικής κατά την εξέταση της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, “κανένα άλλο ασφαλιστικό προϊόν δεν αποτελεί αντικείμενο ενός προτύπου ISO”, τόνισε ο FERMA.

Η ασφάλιση Cyber εξελίσσεται ταχέως ενόψει της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι ασφαλισμένοι αγοράζουν τις ανάγκες τους και ο ασφαλιστικός κλάδος αναλύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει κάλυψη χωρίς να αποτιμάται η ακρίβεια. Είναι πολύ νωρίς για να συμφωνήσουμε σε ένα πρότυπο “, δήλωσε  ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της FERMA Jo Willaert.

Το έργο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, υπό την καθοδήγηση της τεχνικής επιτροπής ISO / IEC JTC 1, αλλά χωρίς «επαρκή και επαρκή συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου»,δηλώνει η FERMA.

FERMA,   Insurance Europe και οι αντιπρόσωποι μεσιτών άρχισαν να συνεργάζονται πέρυσι, δημοσιεύοντας την «Προετοιμασία για την Cyber Insurance» στα μέλη τους που αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών ασφαλίστρων στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές προετοιμάζονται οι ίδιες έναντι των cyber απειλών αλλά και ετοιμάζουν προγράμματα προστασίας των πελατών τους, μία από εξ’ αυτών και η Ευρωπαϊκή Πίστη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο των πωλήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε: 

Ευρωπαϊκή Πίστη: Νέο προϊόν στην αγορά κατά Cyber κινδύνων

Στην Ελλάδα εξειδίκευση στους Cyber κινδύνους υπενθυμίζεται ότι έχει η Μεσιτική Cromar.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*