back to top
12.3 C
Athens
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026

Α. Τσιμπούρη, Minetta: Τα υπέρ και κατά της αντασφάλισης

Περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα της αγοράς και της πορείας της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει η κ. Άρτεμις Τσιμπούρη, προϊσταμένη Αντασφαλειών της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής.

Όπως σημειώνει στο Insurance & Reinsurance Outlook 2019, εκτιμά πως ο αντασφαλιστικός κλάδος έχει προσελκύσει επενδύσεις (κεφάλαια) ικανές ώστε να μην υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές στις τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων, σε πιθανές αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Παραθέτει τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης και το πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών, καταλήγοντας πως η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει, όμως τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

 

- Advertisement -

Στον Βάιο Κρόκο

 

  • Πώς βλέπετε την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Βλέπετε ανάπτυξη, συγκέντρωση;

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Η ανάπτυξη κάθε κλάδου σχετίζεται με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και με την οικονομία της.

Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια θετική πορεία, αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται ακόμα στην πραγματική οικονομία, κι έτσι ακόμα οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στην επένδυση σε ένα προϊόν πέραν των υποχρεωτικών.

Ωστόσο, κλείνοντας το 2018, αυτό που βλέπουμε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μια υγιής αγορά, με ανοδική πορεία, που στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην κοινωνική στήριξη.

Παρ’ όλο που υπάρχει διεθνώς μια τάση συγκέντρωσης, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, πάντα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη, ειδικότερα σε έναν τόσο ανθρωποκεντρικό κλάδο. Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης σε σχέση με τις πολύτιμες συμβουλές που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός σύμβουλος, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασφαλιζόμενου σε σχέση με την ευελιξία των εταιρειών, μπορούν να διαφοροποιήσουν την τάση αυτή.

 

  • Πώς θα σας επηρεάσουν τυχόν αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα που γράφετε;

 

Η αντασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να είναι soft, παρά τις μεγάλες καταστροφικές ζημιές των τελευταίων ετών. Παράλληλα, έχει προσελκύσει πολλές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχει υψηλά κεφάλαια να διαθέσει. Έτσι και σε αυτήν την ανανέωση δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες αυξήσεις στις συμβάσεις που να επηρεάσουν ουσιαστικά τις τιμές των προϊόντων.

 

  • Ποια είναι τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης; Πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών;

 

«Υπέρ» και «κατά» της αντασφάλισης: τεχνολογική υποστήριξη, συμβουλευτική υποστήριξη, ειδικότερα στις περιπτώσεις των εξειδικευμένων ασφαλίσεων, διασπορά του κινδύνου, μείωση της ανάγκης εξασφάλισης συμπληρωματικού κεφαλαίου. Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη φερεγγυότητα της εταιρείας, η οποία φυσικά ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές.

Βέβαια, φυσικό επακόλουθο είναι το κόστος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για το ύψος της αντασφάλισης που μπορεί να επιλεγεί. Εξαρτάται από τις επιλογές κάθε εταιρείας αναφορικά με το ύψος του κινδύνου που αναλαμβάνει.

 

  • Κοστίζει στους πρωτασφαλιστές η αντασφάλιση των κινδύνων;

 

Η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει. Όπως για τον καταναλωτή κοστίζει να αγοράσει μια αξιόπιστη ασφάλεια, έτσι και για τον ασφαλιστή κοστίζει να αγοράσει ποιοτική αντασφάλεια. Ωστόσο, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, μερικά από τα οποία αναφέραμε παραπάνω, είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σας ενδιαφέρει να μάθετε την ασφαλιστική μας ιστορία;

Το MINETTA Insurance HUB φέρνει στο φως συναρπαστικά τεκμήρια του ασφαλιστικού μας παρελθόντος

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Βραβεύσεις Συνεργατών σε δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που διακρίθηκαν κατά το έτος 2024 βράβευσε η MINETTA Ασφαλιστική, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

Πέτρος Παπανικολάου: «Το χαμόγελο της ηγεσίας διαμορφώνει καριέρες και κουλτούρα»

Ένα διαφορετικό αλλά ουσιαστικό μήνυμα για τη σύγχρονη ηγεσία από τον Chief Officer of Strategic Initiatives του Allianz Group

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά έμπειρο Στέλεχος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων

Στους στόχους της θέσης, η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η αναβάθμιση του δικτύου συνεργατών και η αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα: Έκθεση-ορόσημο για τις υγειονομικές απειλές

Σε μια περίοδο όπου οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων

Rise Club: Η στήριξη της μητρότητας ως στρατηγική προτεραιότητα σε μια περίοδο δημογραφικής πρόκλησης

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ΜΚΟ αναδείχθηκε η πραγματικότητα για τις μητέρες στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι δράσεις ενδυνάμωσης και δικτύωσης του 2026

SOS για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι: Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση των νοσοκομείων

Με τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου παρουσίασε την εικόνα αποσύνθεσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανατολική Κρήτη

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

ΕΑΕΕ: Παρέμβαση Ε. Παπασπυροπούλου στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Παρουσίαση δράσεων και προτάσεις στη συνεδρίαση για τον ρόλο των παρόχων ασφάλισης και οδικής βοήθειας στη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας