back to top
21.2 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Α. Τσιμπούρη, Minetta: Τα υπέρ και κατά της αντασφάλισης

Περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα της αγοράς και της πορείας της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει η κ. Άρτεμις Τσιμπούρη, προϊσταμένη Αντασφαλειών της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής.

Όπως σημειώνει στο Insurance & Reinsurance Outlook 2019, εκτιμά πως ο αντασφαλιστικός κλάδος έχει προσελκύσει επενδύσεις (κεφάλαια) ικανές ώστε να μην υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές στις τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων, σε πιθανές αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Παραθέτει τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης και το πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών, καταλήγοντας πως η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει, όμως τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

 

- Advertisement -

Στον Βάιο Κρόκο

 

  • Πώς βλέπετε την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Βλέπετε ανάπτυξη, συγκέντρωση;

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Η ανάπτυξη κάθε κλάδου σχετίζεται με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και με την οικονομία της.

Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια θετική πορεία, αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται ακόμα στην πραγματική οικονομία, κι έτσι ακόμα οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στην επένδυση σε ένα προϊόν πέραν των υποχρεωτικών.

Ωστόσο, κλείνοντας το 2018, αυτό που βλέπουμε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μια υγιής αγορά, με ανοδική πορεία, που στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην κοινωνική στήριξη.

Παρ’ όλο που υπάρχει διεθνώς μια τάση συγκέντρωσης, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, πάντα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη, ειδικότερα σε έναν τόσο ανθρωποκεντρικό κλάδο. Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης σε σχέση με τις πολύτιμες συμβουλές που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός σύμβουλος, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασφαλιζόμενου σε σχέση με την ευελιξία των εταιρειών, μπορούν να διαφοροποιήσουν την τάση αυτή.

 

  • Πώς θα σας επηρεάσουν τυχόν αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα που γράφετε;

 

Η αντασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να είναι soft, παρά τις μεγάλες καταστροφικές ζημιές των τελευταίων ετών. Παράλληλα, έχει προσελκύσει πολλές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχει υψηλά κεφάλαια να διαθέσει. Έτσι και σε αυτήν την ανανέωση δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες αυξήσεις στις συμβάσεις που να επηρεάσουν ουσιαστικά τις τιμές των προϊόντων.

 

  • Ποια είναι τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης; Πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών;

 

«Υπέρ» και «κατά» της αντασφάλισης: τεχνολογική υποστήριξη, συμβουλευτική υποστήριξη, ειδικότερα στις περιπτώσεις των εξειδικευμένων ασφαλίσεων, διασπορά του κινδύνου, μείωση της ανάγκης εξασφάλισης συμπληρωματικού κεφαλαίου. Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη φερεγγυότητα της εταιρείας, η οποία φυσικά ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές.

Βέβαια, φυσικό επακόλουθο είναι το κόστος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για το ύψος της αντασφάλισης που μπορεί να επιλεγεί. Εξαρτάται από τις επιλογές κάθε εταιρείας αναφορικά με το ύψος του κινδύνου που αναλαμβάνει.

 

  • Κοστίζει στους πρωτασφαλιστές η αντασφάλιση των κινδύνων;

 

Η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει. Όπως για τον καταναλωτή κοστίζει να αγοράσει μια αξιόπιστη ασφάλεια, έτσι και για τον ασφαλιστή κοστίζει να αγοράσει ποιοτική αντασφάλεια. Ωστόσο, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, μερικά από τα οποία αναφέραμε παραπάνω, είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σας ενδιαφέρει να μάθετε την ασφαλιστική μας ιστορία;

Το MINETTA Insurance HUB φέρνει στο φως συναρπαστικά τεκμήρια του ασφαλιστικού μας παρελθόντος

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Βραβεύσεις Συνεργατών σε δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που διακρίθηκαν κατά το έτος 2024 βράβευσε η MINETTA Ασφαλιστική, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Η τέχνη του (κυβερνο)πολέμου στην εποχή της προληπτικής ασφάλισης

Στον 5ο αιώνα π.Χ., ο Sun Tzu έγραψε το πιο διαχρονικό εγχειρίδιο στρατηγικής. Στον 21ο αιώνα, οι κυβερνοεγκληματίες το εφαρμόζουν καλύτερα από εμάς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Όταν το κράνος φαίνεται άθικτο αλλά δεν προστατεύει πλέον!

Το θέμα ανέδειξε με ενημερωτική παρέμβαση η Apeiron Insurance Project

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»