back to top
16.7 C
Athens
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026

Α. Τσιμπούρη, Minetta: Τα υπέρ και κατά της αντασφάλισης

Περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα της αγοράς και της πορείας της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει η κ. Άρτεμις Τσιμπούρη, προϊσταμένη Αντασφαλειών της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής.

Όπως σημειώνει στο Insurance & Reinsurance Outlook 2019, εκτιμά πως ο αντασφαλιστικός κλάδος έχει προσελκύσει επενδύσεις (κεφάλαια) ικανές ώστε να μην υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές στις τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων, σε πιθανές αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Παραθέτει τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης και το πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών, καταλήγοντας πως η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει, όμως τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

 

- Advertisement -

Στον Βάιο Κρόκο

 

  • Πώς βλέπετε την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Βλέπετε ανάπτυξη, συγκέντρωση;

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Η ανάπτυξη κάθε κλάδου σχετίζεται με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και με την οικονομία της.

Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια θετική πορεία, αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται ακόμα στην πραγματική οικονομία, κι έτσι ακόμα οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στην επένδυση σε ένα προϊόν πέραν των υποχρεωτικών.

Ωστόσο, κλείνοντας το 2018, αυτό που βλέπουμε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μια υγιής αγορά, με ανοδική πορεία, που στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην κοινωνική στήριξη.

Παρ’ όλο που υπάρχει διεθνώς μια τάση συγκέντρωσης, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, πάντα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη, ειδικότερα σε έναν τόσο ανθρωποκεντρικό κλάδο. Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης σε σχέση με τις πολύτιμες συμβουλές που μπορεί να προσφέρει ο ασφαλιστικός σύμβουλος, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασφαλιζόμενου σε σχέση με την ευελιξία των εταιρειών, μπορούν να διαφοροποιήσουν την τάση αυτή.

 

  • Πώς θα σας επηρεάσουν τυχόν αυξήσεις τιμολογίων στα αντασφάλιστρα που γράφετε;

 

Η αντασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να είναι soft, παρά τις μεγάλες καταστροφικές ζημιές των τελευταίων ετών. Παράλληλα, έχει προσελκύσει πολλές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχει υψηλά κεφάλαια να διαθέσει. Έτσι και σε αυτήν την ανανέωση δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες αυξήσεις στις συμβάσεις που να επηρεάσουν ουσιαστικά τις τιμές των προϊόντων.

 

  • Ποια είναι τα «υπέρ» και τα «κατά» της αντασφάλισης; Πώς επιδρά στα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών;

 

«Υπέρ» και «κατά» της αντασφάλισης: τεχνολογική υποστήριξη, συμβουλευτική υποστήριξη, ειδικότερα στις περιπτώσεις των εξειδικευμένων ασφαλίσεων, διασπορά του κινδύνου, μείωση της ανάγκης εξασφάλισης συμπληρωματικού κεφαλαίου. Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη φερεγγυότητα της εταιρείας, η οποία φυσικά ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές.

Βέβαια, φυσικό επακόλουθο είναι το κόστος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για το ύψος της αντασφάλισης που μπορεί να επιλεγεί. Εξαρτάται από τις επιλογές κάθε εταιρείας αναφορικά με το ύψος του κινδύνου που αναλαμβάνει.

 

  • Κοστίζει στους πρωτασφαλιστές η αντασφάλιση των κινδύνων;

 

Η αγορά αντασφάλειας από αξιόπιστους αντασφαλιστές κοστίζει. Όπως για τον καταναλωτή κοστίζει να αγοράσει μια αξιόπιστη ασφάλεια, έτσι και για τον ασφαλιστή κοστίζει να αγοράσει ποιοτική αντασφάλεια. Ωστόσο, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, μερικά από τα οποία αναφέραμε παραπάνω, είναι τόσα που, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ισορροπία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σας ενδιαφέρει να μάθετε την ασφαλιστική μας ιστορία;

Το MINETTA Insurance HUB φέρνει στο φως συναρπαστικά τεκμήρια του ασφαλιστικού μας παρελθόντος

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Βραβεύσεις Συνεργατών σε δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που διακρίθηκαν κατά το έτος 2024 βράβευσε η MINETTA Ασφαλιστική, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #4 SOLVENCY II: Πόσο αντέχει μια ασφαλιστική;

Πώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο φερεγγυότητας συνδέει τους κινδύνους που αναλαμβάνει μια ασφαλιστική με τα κεφάλαια που διαθέτει.

Η μυωπία των ασφαλιστικών: Τι βλέπουν We R και People for Business

Μυωπία φαίνεται σαν να έχουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του IW.gr για τον μετασχηματισμό τους

6o Greek Risk Management Forum 2026: Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο

Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, έριξε το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Envolve Entrepreneurship ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Envolve Entrepreneurship υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες

Μια ακόμη ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία προσέφερε στους συνεργάτες της η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, αυτή τη φορά με προορισμό το Μαρόκο. 

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν»

Ανακοινώθηκαν οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι επιδοτήσεις που θα ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

EUROINS Ελλάδος: Για πέμπτη χρονιά Μέγας Χορηγός στο Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η EUROINS Ελλάδος στηρίζει ως Μέγας Χορηγός το Kallithea Night Run, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή παρουσία