Που βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά σήμερα ;

της Ελενας Ερμείδου

Δανείζομαι την δήλωση του προέδρου της ΕΑΕΕ κου Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου από την εισαγωγική του ομιλία στην 20η συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής».

Μπήκαμε σε μία νέα εποχή και καλούμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Οι οικονομικές, οι πολιτικές, οι τεχνολογικές και οι κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και το δημογραφικό είναι οι κύριοι λόγοι για τα όσα θα ακολουθήσουν. Οι παράγοντες, όλοι αυτοί, γεννούν νέους κινδύνους, μάλλον άγνωστους για τα δεδομένα μέχρι τώρα. Η ένταση τους μεγαλώνει και αυξάνεται η συχνότητα τους, παράλληλα.

Αυτά συμβαίνουν στις μέρες μας και ο κόσμος, έξω, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά,  είναι υπό – ασφαλισμένος.

Ηρθε, λοιπόν η στιγμή που η ασφαλιστική αγορά καλείται και πρέπει να αναλάβει  ρόλο. Εχει το μέγεθος, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία. Η Πολιτεία σήμερα μόνη της δεν μπορεί στις πλάτες της να σηκώσει όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι ανέφικτο και οικονομικά ασύμφορο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να δεχτεί ότι με συνεργασία και κατάλληλα κίνητρα, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος, εις όφελος όλων. Η ασφαλιστική αγορά  να συνεχίσει την αποστολή της και να πείσει τους πολίτες πως η ασφάλιση είναι ένα χρήσιμο αγαθό που προσφέρει αξία σε όλους τους τομείς.

Μπροστά μας είναι οι: Φυσικές καταστροφές, η υγεία, το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, το δημογραφικό, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την νέα τεχνολογία.

Η Ελλάδα, βγαίνει από την κρίση. Η ασφαλιστική αγορά άντεξε την κρίση, είναι  δυνατή και έτοιμη να αναλάβει κινδύνους και με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στα κανονιστικά πλαίσια ο κλάδος κερδίζει ολοένα φερεγγυότητα και  αξιοπιστία.

Το Solvency II και η εποπτεία όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα θεμέλια της πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχτεί και να προχωρήσει.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*