back to top
8.1 C
Athens
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026

«Ναι μεν αλλά» στις προτάσεις της Αριστοτέλους από τη Φαρμακοβιομηχανία

Ικανοποίηση για το διάλογο αλλά και αρκετές ενστάσεις εκφράζουν στελέχη του φαρμακευτικού κλάδου για την τελική πρόταση της Αριστοτέλους για τη φαρμακευτική πολιτική. Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι τα θέματα που παραμένοανοικτά.

Κάποιες αλλαγές θα χρειαστούν νομοθετική ρύθμιση, ενώ άλλες απαιτούν απλώς υπουργικές αποφάσεις. Άμεσα, όμως, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, πρέπει να νομοθετηθεί η μοναδική ετήσια ανατιμολόγηση, ενώ τα υπόλοιπα μετατίθενται για το 2019.

- Advertisement -

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο υπολογισμός του clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει στην αναλογία 90/10.

Για τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου θετική εξέλιξη θεωρείται η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Κυρίως, όμως, θετικά αξιολογήθηκε η διάθεση της Αριστοτέλους να θέσει εκ των προτέρων σαφές πλαίσιο για τη νέα χρονιά, με την ευχή η νέα τιμολογιακή πολιτική να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αν και, μια 6μηνη περίοδος επιπλέον συζητήσεων θα βοηθούσε τον προγραμματισμό των εταιριών.

- Advertisement -

Από την άλλη, βέβαια επισημάνθηκε και πάλι η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Επαναλήφθηκε το αίτημα για εξαίρεση των εμβολίων από το 1,945 δις της δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Αριστοτέλους εξέφρασε αμφιβολία κατά ποσό αυτό είναι εφικτό. Δέχθηκε, ωστόσο, πως το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο Υπουργείο Οικονομίας, προς διερεύνηση.

Από την πλευρά των Φαρμακευτικών Εταιρειών προτάθηκε μέρος του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού να προστεθεί στη φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνοντας το όριο. Άλλη μια πρόταση αφορούσε στην εξαίρεση από την αποζημίωση των προϊόντων με  αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένες ενδείξεις.

Παράλληλα, εκφράστηκε προβληματισμός για την κατανομή του clawback 75/25, διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα είναι αυτό καθ’ αυτό το μέγεθος του clawback και όχι η κατανομή.

Ειδικότερα επισημάνθηκε, στη συνάντηση της Δευτέρας, ότι η κατανομή 75/25 επί της ουσίας εμποδίζει την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων, πατά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας πως την επιθυμεί και προωθεί. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΦΠΑ θα πρέπει να αφαιρεθεί από το rebate, όπως ισχύει και για το clawback. Ειδικά για τη διαχείριση του τελευταίου θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αφαίρεσης δαπανών, όπως αυτές των κλινικών μελετών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων μέσω της άμεσης λειτουργία του ΗΤΑ μηχανισμού. Αναδείχθηκε, ακόμη, η σημασία της θεσμοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων για τις κλινικές μελέτες.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπογράμμισε την υπέρμετρη επιβάρυνση του κλάδου. Σημείωσε, δε, πως τα γενόσημα θα πρέπει να  τιμολογηθούν στο 80% και όχι στο 65% των off-patent, ενώ το φάρμακο που λήγει η πατέντα του δεν θα πρέπει να τιμολογείται βάσει τιμών αναφοράς. Επανέλαβε, πάντως, πως τα γενόσημα δεν  μπορεί να επιβαρύνονται με clawback καθώς μειώνουν και δεν αυξάνουν την δαπάνη, ενώ  ζητήθηκε τη η σύνδεση του clawback με την τιμή του φαρμάκου.

Ανοικτά θέματα

Ωστόσο, τρία θέματα παραμένουν  ανοιχτά.

Καταρχάς, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, δευτερευόντως η πολιτική αποζημίωσης, κυρίως του ΕΟΠΥΥ και τρίτον το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών, ανά κατηγορία. Ειδικά το τελευταίο, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή από τη στιγμή που απουσιάζουν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα και ο κατάλληλος προϋπολογισμός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Ανεπαρκή τα απογευματινά χειρουργεία – Μόνη λύση η επαναλειτουργία των 400 κλειστών χειρουργικών αιθουσών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχεία εξάλειψη των λιστών αναμονής και χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση

Παγκόσμια αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αλλά σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά της νόσου

Τα στατιστικά δεδομένα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα σύνθετη αλλά και, σε αρκετά σημεία, αισιόδοξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας

Μ. Αποστολάκη: Η σκόπιμη κυβερνητική αδράνεια φέρνει νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε επίσης στην Κυβέρνηση αποκλειστική μέριμνα για την προστασία ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλειστά αύριο όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων ενόψει ισχυρών φαινομένων από το μεσημέρι της Τετάρτης

Σε πανηγυρικό κλίμα η Εκλογοαπολογιστική ΓΣ της ΠΟΑΔ

Ο Πρόεδρος Ηλίας Τσολάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο Ταμία Δημήτρη Σκιτζή – Η σύνθεση του νέου ΔΣ

Αυξημένη η παραγωγή ζωής και υγείας, με υποχώρηση νέων εργασιών

Τα μεγάλα πρακτορεία και οι εξαγορές χαρτοφυλακίων οδηγούν τις αυξήσεις μεριδίων

Deree και AEON Group δημιουργούν νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και αγοράς

Ένας δημιουργικός χώρος όπου η ακαδημαϊκή αυστηρότητα και η πρακτική της αγοράς αλληλοσυμπληρώνονται και αναβαθμίζουν η μία την άλλη

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας