Υπέμαχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης φέρεται να είναι η κυβέρνηση, στοχεύοντας να περιορίσει τα προβλήματα του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, -της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αποκάλυψε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, (ΕΛΕΤΕΑ) ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος «είναι υπέρμαχος των Επαγγελματικών Ταμείων». Ο ίδιος κατά τις διαβουλεύσεις που είχε η Ενωση μαζί του εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις της για την βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού. Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο δεν δέχεται να προβεί σε συζητήσεις που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, καθώς η υποχρεωτικότητα του θεσμού είναι αντίθετη προς τα ιδεολογικά της πιστεύω. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, την υποχρεωτικότητα στηρίζει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.
της Ελενας Ερμείδου
Τα συνολικά κεφάλαια των Επαγγελματικών Ταμείων διεθνώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 φτάνουν τα 43,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ των ασφαλιστικών περίπου στα 10 τρισεκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές στο κομμάτι αυτό θα έχουν σημαντικό ρόλο και σύμφωνα με ό,τι ακριβώς ορίζει και επιβάλλει η νέα ντιρεκτίβα για τους διαχειριστές των ΤΕΑ τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΕΑ απαντώντας σε ερώτηση του IW.
Τα 155.441 ταμεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία. Τα συσσωρευμένα κεφάλαια στο ενεργητικό τους σε ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.
Οι ουραγοί της λίστας με τα ΤΕΑ είναι η Σερβία και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 18 ΤΕΑ εκ των οποίων τα 14 προαιρετικού χαρακτήρα. Η αξία τους σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φτάνει το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.
Τα ελληνικά ΤΕΑ επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα 59% σε αντίθεση με τα διεθνή στο 47%. Λίγες θέσεις παίρνουν σε τοποθετήσεις μετοχών μόλις 7% σε αντίθεση με τα διεθνή οι τοποθετήσεις των οποίων φτάνουν το 30%. Τέλος πολύ υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων έχουν σε ακίνητα που φτάνει το 23%.
Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΕΑ
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης η Ενωση προτείνει την Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν. 3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για την ταχύτερη Α. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ. Την Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ. Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Νομοθετική Ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες. Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις. Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» για ένταξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων μελών για μείωση του κόστους λειτουργίας. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.