back to top
26.6 C
Athens
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Νόμιμη η αναγραφή ΑΜΚΑ στα συνταγολόγια

Η αναγραφή του ΑΜΚΑ στα συνταγολόγια των ασφαλιστικών οργανισμών από τους γιατρούς (και τους φαρμακοποιούς) αποτελεί επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία είναι συνταγματικώς επιτρεπτή και νόμιμη.

Αυτή μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να γίνει ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του κατόχου του ΑΜΚΑ.

- Advertisement -

Δεν θίγεται με τον τρόπο αυτό η αξιοπρέπεια του τελευταίου.

Αίτηση ακυρώσεως ιατρικού συλλόγου απορρίφθηκε με απόφαση του ΣτΕ.

- Advertisement -

Νομικό μέρος

Ο ΑΜΚΑ αποτελεί αριθμό της εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη της χώρας, μεταξύ των οποίων και των γιατρών (και φαρμακοποιών), ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά επί όλων των σχετικών παραστατικών της χώρας που αφορούν την εργασιακή και ασφαλιστική κατάσταση των πολιτών.

Η αναγραφή του στα συνταγολόγια ναι μεν συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του κατόχου του (όπως είναι η ημερομηνία γεννήσεως που προκύπτει από τον ΑΜΚΑ), πλην η επεξεργασία αυτή , εφόσον προβλέπεται ειδικώς από διάταξη νόμου, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν παραβιάζεται – και μάλιστα κατά τρόπο υπέρμετρο – η αρχή της αναλογικότητας, της ισότητας και της επαγγελματικής ελευθερίας, ούτε θίγεται η αξιοπρέπεια του ατόμου.

Είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτή η αναγραφή του ΑΜΚΑ μόνο μετά από συγκατάθεση του κατόχου. Μπορεί όμως, κατ’ εξαίρεση , να γίνει και χωρίς τη συναίνεσή του, όταν η τελευταία είτε είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του υπευθύνου της επεξεργασίας , είτε είναι απαραίτητη για την εκτέλεση έργου δημοσίου συμφέροντος.

Δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της επεξεργασίας το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ρητώς στο νόμο που προβλέπει αυτή (ούτε στην εισηγητική έκθεση), ούτε σε άλλο συναφές έγγραφο, οι σκοποί της εν λόγω επεξεργασίας.

Πραγματικό

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επελήφθη σχετικών αιτήσεων (μεταξύ των οποίων και ιατρικού συλλόγου), με τις οποίες εζητήθη η εξέταση αν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (αναγραφή του ΑΜΚΑ στα συνταγολόγια) είναι σύμφωνη ή όχι με τις σχετικές διατάξεις. Απεφάνθη δε ότι η υποχρέωση αναγραφής του ΑΜΚΑ επί των συνταγολογίων των ασφαλιστικών οργανισμών, συνιστά νόμιμη επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Απόφαση ΣτΕ

Κατά της πράξης αυτής ασκήθηκε αίτηση ακυρώσεως από τον ιατρικό σύλλογο, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αφού προηγουμένως κρίθηκε ότι αυτή είναι εκτελεστή διοικητική πράξη (και όχι πληροφοριακό έγγραφο).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

Σχετικές δημοσιεύσεις

E.E: Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε δομές Υγείας

Συνταγματικό κρίθηκε από την Δικαιοσύνη το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές Υγείας. Το ΣτΕ  απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τα ποιοτικά κριτήρια των απεικονιστικών εξετάσεων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που ορίζει τα ποιοτικά κριτήρια των απεικονιστικών εξετάσεων.

Γ. Παπαγεωργίου, Senior Risk Consultant ΑΟΝ: Οι παράγοντες κινδύνων στη προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Κάθε επιχείρηση οφείλει να κατανοεί σωστά το πως οι παράγοντες κινδύνου συμπλέκονται μεταξύ τους σε σχέση με τη μακρόπνοη στρατηγική της και κατά πόσο την επηρεάζουν στην προσπάθεια της να δημιουργήσει προσωποποιημένα αγαθά είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για υπηρεσίες.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κεραμέως: Η ψηφιακή κάρτα αύξησε τα έσοδα των ταμείων

Θεαματική αύξηση σε δηλωμένες υπερωρίες και άρα έσοδα ταμείων αποδίδει στην ψηφιακή κάρτα η υπουργός, παρά τη μείωση των εισφορών

Το digital insurance στο νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί;»

Στο podcast με καλεσμένο τον Ευθ. Παπαδόπουλο της Pricefox η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον συνδυασμό φυσικού και ψηφιακού καναλιού

11th MedTech Conference: «Ποιες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η αγορά ιατροτεχνολογικών»

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό συνέδριο, το 11th MedTech Conference, #mtco25, με τίτλο «Ποιες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η αγορά ιατροτεχνολογικών»

Νέα Συλλογική Σύμβαση για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) υπέγραψαν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλήμης Δημαρχιάδης: Δέκα χρόνια στο τιμόνι ενός οράματος που έγινε πρότυπο συνεργατικής επιχειρηματικότητας

Όταν ιδρύθηκε το Συνεργατικό Σχήμα «ΠΑΝΟΡΜΟΣ», κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση και το βάθος της διαδρομής που θα ακολουθούσε

ΕΑΕΕ-ΑΑΔΕ ενημερώνουν για την επανένταξη οφειλών σε ρύθμιση

Το έγγραφο της ΑΑΔΕ αφορά την επανένταξη οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής από αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα

Πιστοποιήσεις διαμεσολαβητών: Αναρτήθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων της Θεσσαλονίκης

Οι πίνακες αφορούν τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων για διανομή (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων που διενεργήθηκαν 5-6 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Οι Έλληνες millennials μεταξύ online σύνδεσης και εξαπάτησης

Έρευνα και συμβουλές της Kaspersky για τη συμπεριφορά των Ελλήνων millennials στο διαδίκτυο - Δόλωμα η αγάπη και το χρήμα

Η Coface εξαγόρασε την Cedar RoseGroup

Η Coface ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cedar Rose.