Κεντρικά γραφεία Interamerican
Τα κεντρικά γραφεία της Interamerican

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία της INTERAMERICAN για τον μαθητικό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Ένα μακρόπνοο εταιρικό σχέδιο για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση του χρήματος αναπτύσσει η INTERAMERICAN. Συνδέοντας τις πρωτοβουλίες της με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Goals) και ειδικότερα με τους Στόχους για «Ποιοτική Εκπαίδευση» και «Αντιμετώπιση της Φτώχειας», η εταιρεία ανακοινώνει τη διεύρυνση του προγράμματός της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου).

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά και για τη σχολική περίοδο 2018-2019 η INTERAMERICAN συνεργάζεται με τον οργανισμό The Tipping Point. Η ασφαλιστική υποστηρίζει χορηγικά και με εθελοντές μέντορες δικά της στελέχη τη δράση με τίτλο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός».

Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 5 επιλεγμένα γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν την έννοια και την αξία του προγραμματισμού εσόδων-εξόδων, της αποταμίευσης και της συμβολής της ασφάλισης στην οικονομική ευημερία, κτίζοντας ασφαλιστική συνείδηση. Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τις επαγγελματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία ενσωματώνεται στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τις αλλάζει.

Μέσω προγραμματισμένων, διαδραστικών live video συνεδριών που οργανώνει η The Tipping Point με τη συνεργασία των επιλεγμένων σχολείων, οι μαθητές θα συζητούν με έμπειρους επαγγελματίες προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την οικονομία, το χρήμα και την ασφάλιση και, κυρίως, να αποκτήσουν υγιή καταναλωτικά πρότυπα.

Γενικότερος σκοπός του The Tipping Point, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενσυνείδητων νέων όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην επικοινωνία, οι μαθητές διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ερχόμενοι σε διάλογο με καταξιωμένα στον τομέα τους πρόσωπα από όλο τον κόσμο, που λειτουργούν ως μέντορες.

Στον κατάλογο των μεντόρων, με ενδιαφέρουσες θεματικές, περιλαμβάνονται από γιατροί και αγρότες μέχρι μηχανικοί της NASA – πρόσωπα, που οι μαθητές  δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν με διαφορετικό τρόπο. Εν προκειμένω, στην ειδικά διαμορφωμένη δράση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για τα 5 γυμνάσια και λύκεια συμμετέχουν από την INTERAMERICAN, που υποστηρίζει χορηγικά το θεματικό πεδίο, 15 στελέχη και συνεργάτες της, που έχουν περάσει και από σχετική εκπαιδευτική προετοιμασία.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 120 ιδρύματα της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του The Tipping Point. Τα σχολεία που συμμετέχουν λειτουργούν σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας. Έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 6 μηνών περί τις 200 συνεδρίες,  στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.000 μαθητές. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της INTERAMERICAN έρχεται να συμπληρώσει τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του οποίου πρόεδρος είναι ο επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας Νίκος Φίλιππας, καθηγητής  Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η INTERAMERICAN έχει υποστηρίξει την έκδοση δύο εικονογραφημένων βιβλίων του κ. Φίλιππα για την εισαγωγή των μικρότερων παιδιών (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στις έννοιες της οικονομίας και του χρήματος, με τους τίτλους «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!». Τα βιβλία έχουν παρουσιαστεί και σε αρκετά σχολεία από τον συγγραφέα καθηγητή και διανέμονται δωρεάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*