Τι συζητούν οι αντασφαλιστές στο Baden Baden;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά την προοπτική αυξήσεων στα αντασφάλιστρα  κατά την περίοδο ανανέωσης των συμβολαίων αντασφάλισης (renewals) της 1ης Ιανουαρίου, καθώς η πλεονάζουσα «χωρητικότητα» (capacity) στην αντασφαλιστική αγορά και οι σχετικά χαμηλές ζημίες από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη ασκούν πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

Οι τιμές των αντασφαλίστρων κινήθηκαν ανοδικά κατά τα renewals της 1ης Ιανουαρίου 2018 συνεπεία των φυσικών καταστροφών-ρεκόρ του 2017 (ενδεικτικά αναφέρονται οι τυφώνες Harvey, Irma, Maria και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια) που «έφεραν» ζημίες 140 δις. ευρώ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του έτους, οι αυξήσεις στις περισσότερες κατηγορίες αντασφαλιστικών συμβολαίων και στις περισσότερες περιοχές μετριάστηκαν, με τις ενδείξεις να πολλαπλασιάζονται ότι η αγορά φυσικών καταστροφών θα «μαλακώσει» πάλι την επόμενη χρονιά.

Αυτή η θέση που κυριάρχησε κατά το Rendez-vous de Septembre στο Monte Carlo, θα επανεξεταστεί τώρα στην Συνάντηση του Baden-Baden (που ξεκίνησε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου)  υπό το πρίσμα των φυσικών καταστροφών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα (τυφώνας Μichael με εκτιμώμενες ζημίες 8-10 δις.δολ., τυφώνας Jebi-7 δις. δολ. ζημίες, τυφώνας Florence- 3-4 δις. δολ, τυφώνας Mangkut-1-2 δις. δολ. κ.α.).

Το γεγονός ότι τα αντασφαλιστικά κεφάλαια βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ θα διαδραματίσει επίσης αποφασιστικό ρόλο στην επικείμενη περίοδο ανανεώσεων. Η ζήτηση για αντασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά στάσιμη στην Ευρώπη, καθώς καταγράφηκαν σχετικά λίγα καταστροφικά γεγονότα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα των δυνητικών αγοραστών αντασφαλιστικής κάλυψης ότι μια αύξηση αντασφαλίστρων θα ήταν αδικαιολόγητη.

Σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το Insurance Insider, με δεδομένη την αύξηση του capacity, την στάσιμη ζήτηση και τις περιορισμένες φυσικές καταστροφές, «υπάρχουν όλα τα συστατικά για soft market”, ενώ άλλη πηγή επισήμανε ότι η αίσθηση στην αντασφαλιστική αγορά είναι αντίστοιχη με αυτή που επικρατούσε πριν από την περίοδο ανανεώσεων της 1ης Ιανουαρίου 2017, όταν οι αντασφαλιστικές εταιρίες υποχρεώθηκαν να δεχθούν μειώσεις 2,5-7,5% στα αντασφάλιστρα για τα συμβόλαια κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών.

«Προετοιμαζόμασταν για σταθερά αντασφάλιστρα στην αρχή της χρονιάς και θα τα δεχόμουν σήμερα», δήλωσε παράγοντας της αντασφαλιστικής αγοράς, ενώ πηγή από τον κλάδο των μεσιτών υποστήριξε ότι οι αντασφαλιστές θα θεωρούσαν «νίκη» εάν απέφευγαν τις μειώσεις.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα στην αγορά το Λονδίνου λόγω της βαριάς σκιάς του Brexit και η προσπάθεια της Lloyd’s of London να ενισχύσει την κερδοφορία της λέγεται ότι προκαλεί καθυστερήσεις και δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβολαίων. Πολλές εταιρείες να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους επειδή πηγαίνουν στο Baden-Baden χωρίς να έχουν ξεκάθαρη ιδέα σε πολλές περιπτώσεις για το τι είδους δουλειές θα μπορούν να αναλάβουν το 2019, οι δε αντασφαλιστικές του City δεν γνωρίζουν μετά βεβαιότητας αν θα μπορέσουν να ανανεώσουν όλα τα αντασφαλιστικά συμβόλαια που έχουν αναλάβει στην ηπειρωτική Ευρώπη…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*