back to top
15.6 C
Athens
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026

Μετ’ εμποδίων η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία

Ανεξάντλητη πηγή τόσο λύσεων για τη βελτίωση τις πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όσο και εξοικονομήσεων, οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται δειλά δειλά και στην Υγεία στη χώρα μας.

Με εξαίρεση τον ΕΟΠΥΥ, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αξιοποιεί τεχνικά και ψηφιακά εργαλεία όλο και περισσότερο, αν και η γραφειοκρατικές δυσκολίες και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έριχναν τις ταχύτητες, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία. Το ζήτημα των νέων τεχνολογιών στην υγεία αποτέλεσε και το θέμα της συζήτησης με την οποία έκλεισε το 9ο Pharma & Health Conference.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Θεοφάνη Ρηγάτο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, «έχουν γίνει φοβερά έργα στον ΕΟΠΥΥ», αλλά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ψηφιακής εξέλιξης των νοσοκομείων, «θα πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη, καθώς πρόκειται για «ειδική περίπτωση».

Διαβάστε επίσης: DRG’s, έλεγχοι και αποπληρωμές: Χρηματοδοτώντας το Σύστημα Υγείας

Πάντως, σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ειδικά στο real time έλεγχο των υποβολών που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 5 κλινικές και λειτουργεί κανονικά, όπως επίσης και το μητρώο για τα ιατροτεχνολογικά. Ο κ. Ρηγάτος αναφέρθηκε και στον Ασφαλιστικό Φάκελο, στον οποίο ο πολίτης μπορεί να δει και να απορρίψει παροχές, καθώς επίσης και να εκτυπώσει βεβαιώσεις που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ. «Ο πολίτης θα πρέπει να συμμετέχει και να μιλά για το τι βρήκε στο φάκελό του», τόνισε ο κ. Ρηγάτος.

- Advertisement -

Βέβαια, κατά τον Ειδικό Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας Γιώργο Στεφανόπουλο, το 40% των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων έχουν παραδοθεί. Χαρακτήρισε, δε, ως βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες συνολικής ψηφιοποίησης  την απουσία  κωδικοποίησης και της έννοιας της διαλειτουργικότητας.

Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι 5 έργα είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων ο φάκελος ασθενή και το σύστημα της αιμοδοσίας. Βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Στα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια η ηλεκτρονική διαχείριση των διαγνωστικών εξετάσεων είναι εύκολο να γίνει. Τα μικρά θα έχουν πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήταν ένα μεγάλο βήμα, «ένα μέρος της διόρθωσης είναι το ότι η πληροφορία καταγράφεται αλλά δεν φτάνει».

Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στη σύνδεση του Ευαγγελισμού και του Λαϊκού Νοσοκομείου με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας. «Η ευφυΐα και η λειτουργικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Όμως επειδή οι πόροι δεν βρίσκονται εύκολα, πρέπει να πάρεις μια απόφαση» διευκρίνισε.  «Ξεκινώντας από τα 2 εκατ. ευρώ θεωρώ ότι είναι ένα έργο βάσης», προσέθεσε.

Για τον Kωνσταντίνο Καγγελίδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Ιδρυτή και Chief Operating Officer (COO) της «Γνώμων» Πληροφορικής ΑΕ, η πληροφορική είναι γενικά πολύ χαμηλά στην ατζέντα.

Εκτίμησε, δε, ότι η αγορά πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί. «Γιατί να παίρνουμε κεντρικές αποφάσεις σαν κοινωνία γι’ αυτά τα θέματα;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Ας κριθεί κάθε διοικητής. Φτιάχνουμε δικά μας έργα και δεν αφήνουμε τους μικρούς να λειτουργήσουν σε αυτό το οικοσύστημα».

Κατά τον ίδιο, τα δεδομένα υγείας θα έπρεπε να τα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα:

«Χρειάζεται επένδυση στην τεχνολογία, στην εξειδίκευση, καλύτερη διαχείριση των πόρων. Εμείς δίνουμε λύσεις σε αγορές όπως το εξωτερικό (Μάλτα, Ιταλία, κλπ). Ο ανταγωνισμός αυτών των χωρών θα μας ξεπεράσει και η χώρα θα υποφέρει», κατέληξε.

«Η πληροφορία υπάρχει για να τυπωθεί. Ηλεκτρονική για να περάσει σε ένα άλλο σύστημα δεν υπάρχει παρά μόνο στα νοσοκομεία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Κουναλάκης, Γενικός Ιατρός.

Όπως εξήγησε, οι γιατροί δεν εναντιώθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά στα προβλήματα των συστημάτων. Βασικό αγκάθι για τον κ. Κουναλάκη είναι ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική».

«Είναι 3 με 4 εταιρίες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτοί δεν έχουν κληθεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν για μια κοινή κωδικοποίηση», σημείωσε.

Για τον Κωνσταντίνος Πανουτσόπουλος, Healthcare Consulting Manager της Roche Diagnostics Hellas, «τα συνεργαζόμενα τμήματα των νοσοκομείων θα πρέπει παράσχουν τις πληροφορίες, για να βλέπουμε αν η εφαρμογή είναι επιτυχής ή όχι». Όπως εξήγησε, για αυτό «η διαλειτουργικότητα των συστημάτων εδώ είναι πολύ σημαντική».

«Είναι σημαντικό κατά την εφαρμογή των όψιμων συστημάτων να χαρτογραφούνται οι διαδικασίες, ώστε η λύση που θα εφαρμοστεί να είναι αποτελεσματική», συμπλήρωσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γεωργιάδης: Νομοσχέδιο για καινοτόμα φάρμακα, αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου και τις επερχόμενες αλλαγές 

Ζητείται άμεση τήρηση της νομοθεσίας για την επιλογή υπευθύνων στα ΤΕΠ

Η ΕΕΕΙ προειδοποιεί ότι η παράκαμψη της εξειδίκευσης υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών και τη θεσμική συνέπεια του ΕΣΥ

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

115 25: Μια φωνή στήριξης για τις σιωπηλές προκλήσεις της οικογένειας

Η νέα ενημερωτική καμπάνια περιλαμβάνει 3 τηλεοπτικά σποτ για κρίσιμα συναισθηματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και έφηβοι

Π. Χρηστίδης: Δεν καταγράφονται σωστά τα εργατικά ατυχήματα – Yποστελεχωμένη η Eπιθεώρηση Eργασίας

Σε τηλεοπτική παρέμβαση, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα που έχει θέσει προς το αρμόδιο Υπουργείο

Υγεία με κόστος: Βαρύ το οικονομικό φορτίο για τους Έλληνες πολίτες

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται η Απόλλων, οι Έλληνες καλύπτουν οι ίδιοι το 34% των δαπανών υγείας, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 15%

Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο 2026: Ο ΣΦΕΕ συγκεντρώνει όλους τους φορείς σε μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας

Η ανάγκη για μια σταθερή, ολοκληρωμένη και ασθενοκεντρική στρατηγική στο επίκεντρο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης για την Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΑΕΚ: Στην Κύπρο το 2026 η Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Η συμμετοχή 150+ εκπροσώπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συνδέσμων ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς

Παρέμβαση στο δικαίωμα συμβολαίου

Αν είχε λυθεί αυτό, θα είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε άλλα, σοβαρά, όπως η ασφαλιστική συνείδηση που δεν έχει (;) ο Έλληνας

Τραγωδία στη Βιολάντα: Πολύμηνη διαρροή προπανίου διαπίστωσε η έρευνα της Πυροσβεστικής – Βίντεο

Η σημαντική διαφυγή προπανίου μετακινήθηκε μέσω του εδάφους σε υπόγειο χώρο, όπου και προκλήθηκε έκρηξη από τον σπινθηρισμό Η/Μ εξοπλισμού

Επιστροφή ασφαλίστρων €1,4 εκατ. από τον Ασφαλιστικό Γονέα της Allianz

Οι πελάτες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους πραγματοποιώντας καθημερινές αγορές με την κάρτα του προγράμματος σε πάνω από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

115 25: Μια φωνή στήριξης για τις σιωπηλές προκλήσεις της οικογένειας

Η νέα ενημερωτική καμπάνια περιλαμβάνει 3 τηλεοπτικά σποτ για κρίσιμα συναισθηματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και έφηβοι