Ασφαλιστές: Σώστε το κόσμο από τις καταστροφές

Δύο είναι τα πιο σοβαρά θέματα για την ασφαλιστική αγορά σήμερα: Το θέμα των συντάξεων και το θέμα των φυσικών καταστροφών. Και τα δύο αυτά θέματα φορτώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για χρόνια. Ας, αφήσουμε το θέμα των συντάξεων για σήμερα, και ας μιλήσουμε για τις φυσικές καταστροφές.

Οι φυσικές καταστροφές απασχολούν τον πλανήτη εδώ και χρόνια. Αρχίσαμε στην Ελλάδα επιφανειακά να ασχολούμαστε, ακούγοντας τα διεθνή δελτία ειδήσεων, με την Κατρίνα, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες καταστροφές, γένους θηλυκού ή αρσενικού από τότε.

Ηταν, όμως μακριά από εμάς, δεν θα συνέβαινε ποτέ, κάτι τέτοιο σε εμάς. Είναι αυτή η σιγουριά του έλληνα, που πίσω από την σκέψη αυτή κρύβεται η άγνοια και η άρνηση ανάληψης ευθυνών. Δύσκολα το χαρακτηριστικό αυτό συναντάται σε άλλους λαούς.

Σήμερα τα φυσικά αυτά φαινόμενα πέρασαν τα σύνορα μας και κατεβαίνουν προς τα Νότο, όπως μας ενημέρωσε χτες η Μετεωρολογική Υπηρεσία, βρίσκονται έξω από την πόρτα μας, ‘ορθώνονται’ και μας απειλούν.

Μελέτες έχουν βγει από εχθές για το ποια αυτοκίνητα τα παίρνει πιο εύκολα ο αέρας, για το κέντρο βάρος τους, για τα εκτόπισμα, το ύψος, το πλάτος κτλ. Εχουν δοθεί οδηγίες για ασφαλή οδήγηση, για την κίνηση πεζών, για τον τρόπο αντιμετώπισης ει δυνατόν των φαινομένων. Ακόμα και κάποιες πτήσεις εσωτερικού προς τα περιφερειακά νησιωτικά αεροδρόμια, έχουν πρόβλημα, μας είπε σήμερα σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Θα συζητηθούν και πολλά στην τηλεόραση. Θα ανέβουν πλάνα, απόψεις, θα κοινοποιηθεί ίσως και στα μέσα μαζικής και κοινωνικής ενημέρωσης το χρονικό ταλαιπωρίας των ελλήνων κατοίκων της Αθήνα και πολλά, τέτοια άχρηστα. Ο χρόνος να κυλά. Δουλειά δεν γίνεται.

Αλλάζει ο έλληνας νοοτροπία απέναντι σε πραγματικές απειλές;

Εχει μάθει να πληρώνει από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μας λένε οι μελέτες, ακόμα και αν δεν έχει λεφτά. Δεν θέλει να το καταλάβει.

Και η δουλειά του ασφαλιστή, των ασφαλιστικών ποια είναι ;

Θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αύξηση συχνότητας και σφοδρότητας των φαινομένων. Ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Ότι 100 ή 200 ευρώ το χρόνο είναι λιγότερα από τα 1000 ή και παραπάνω. Να δώσουν παραδείγματα. Να βάλουν τους πελάτες αντιμέτωπους με ένα πραγματικό γεγονός.

Και η δουλειά του κράτους;

Σίγουρα η δουλειά του δεν είναι να έχει το ρόλο του διασώστη. Δουλειά του δεν είναι να σηκώνει ζημιές και κινδύνους που δεν αντέχει. Δεν είναι δουλειά του να αντιμετωπίζει τις ζημιές εκ των υστέρων. Αυτό δεν φέρνει αποτέλεσμα, ούτε δίκαιες αποζημιώσεις.

Μήπως πρέπει να αρχίσει σοβαρά το κράτος να αντιμετωπίζει τις ευθύνες και να δημιουργήσει έναν συμπληρωματικό φορέα που θα μπορεί να εγγυάται την οικονομική αποκατάσταση των ζημιών; Ο φορέας θα πρέπει να έχει ρόλο στην κάλυψη πολύ υψηλών κινδύνων όπου θα εξασφαλίζονται κατά κάποιο τρόπο οι οικονομικοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι συντελεστές όλοι αυτοί θα συμβάλλουν στην δικαιότερη κατανομή των πόρων, στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών καθώς και στο δικαιότερο τρόπο κόστους ασφάλισης.

Αλλαγές ετοιμάζει και ΕΕ στο πλαίσιο των φυσικών καταστροφών.

Εμείς θα συνεχίζουμε να αρκούμαστε σε πλάνα ταλαιπρωρίας, από το καναπέ μας και στις ίδιες δηλώσεις που κάνουν κάθε φορά οι πολιτικοί και οι περιφερειάρχες για την προβολή τους;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*