insurance europe logo

Οι θέσεις της Insurance Europe για την Motor Insurance Directive

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η κοινοτική οδηγία περί ασφάλισης οχημάτων (Motor Insurance Directive-MID) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των οδηγών και έχει συμβάλει στο να γίνει πραγματικότητα η ελευθερία κίνησης των ανθρώπων εντός της ΕΕ, αναφέρει η Insurance Europe, ο σύνδεσμος των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, σε κείμενο όπου αναλύει τις θέσεις της αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της MID που χρονολογείται από το 2009.

Η Insurance Europe υποστηρίζει απόλυτα τη θέση της Κομισιόν ότι τα αυτόνομα οχήματα περιλαμβάνονται στο πεδίο ισχύος της MID, ενώ διάκειται θετικά στην πρόταση της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την πρόοδο της τεχνολογίας –σε τομείς όπως πχ η αναγνώριση αριθμού πινακίδας- για την πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων ΙΧ.

Η Insurance Europe συμφωνεί εξάλλου σε μεγάλο βαθμό με την αρχή πίσω από τον μηχανισμό που προτείνει η Κομισιόν, για παρέμβαση των Εγγυητικών Ταμείων σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Όμως, ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες στη βάση της ελευθερίας διακίνησης εργαζομένων, αλλά και σε αυτές που λειτουργούν στη βάση της ελευθερίας εγκατάστασης.

Πλην όμως, η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι αρκετά σαφής όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής ης Οδηγίας. Ατυχήματα που προκύπτουν από αγροτικές, κατασκευαστικές, βιομηχανικές δραστηριότητες ή από μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της MID. Επιπροσθέτως, συσκευές που ομοιάζουν περισσότερο με ποδήλατα παρά με μηχανοκίνητα οχήματα –όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ./ώρα- πρέπει να παραμείνουν εκτός της εφαρμογής της οδηγίας.

Τέλος, οι προτάσεις της Κομισιόν για την τυποποίηση των δηλώσεων ιστορικού αποζημιώσεων είναι βαθιά ανησυχητικές, στο μέτρο που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς ξεκάθαρα πρακτικά οφέλη για τους καταναλωτές, όπως προκύπτει από την μελέτη αξιολόγησης επιπτώσεων της ίδιας της Κομισιόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*