Fitch, κτίριο

Fitch: Γιατί θα συνεχιστεί η συγκέντρωση του αντασφαλιστικού κλάδου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Διατήρηση της (ισχυρής) τάσης συγκέντρωσης του αντασφαλιστικού κλάδου προβλέπει η Fitch, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Συνάντησης του Μόντε Κάρλο, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο οξύς ανταγωνισμός και η προσπάθεια για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αντασφαλιστική βιομηχανία, ενώ οι μικρότεροι παίκτες που δεν έχουν κρίσιμη μάζα και διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια θα υποστούν περαιτέρω πιέσεις στην κερδοφορία τους. Αυτές οι «περιθωροποιημένες» -τρόπον τινά- εταιρείες έχουν ολοένα και περισσότερα κίνητρα να διερευνήσουν πιθανά deals, καθώς είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση της λειτουργίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγοράς.

Όπως παρατηρεί η Fitch, οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τη επίπτωση της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ και τις ζημίες-ρεκόρ από φυσικές καταστροφές του 2017, αναμένεται να «κυοφορήσουν» νέες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων εντός του 2019.

Τα δυνητικά οφέλη της συγκέντρωσης για τις αντασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, τη βελτίωση της απόδοσης κεφαλαίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες-αγοραστές που μπαίνουν σε διαδικασία «πλειοδοσίας» διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν μια εξαγορά που θα μειώσει αντί να ενισχύσει την κερδοφορία τους. Γι’ αυτό και η σωστή αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας-στόχου είναι κρίσιμης σημασίας, οπως και η εξέταση των δυνητικών επιπλοκών κατά την διαδικασία ενοποίησης.

Οι αντασφαλιστικές εταιρίες επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση κόστους καθώς και την διείσδυσή τους σε αναπτυσσόμενες αγορές. Έντονα αυξητική τάση παρατηρείται επίσης και στις εξαγορές που παρέχουν πλατφόρμες εναλλακτικών κεφαλαίων. Η Aon Securities υπολογίζει ότι η χρήση εναλλακτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 10% την περίοδο Δεκεμβρίου 2017-Ιουνίου 2018 (οπότε και προσέγγισε τα 98 δις. δολάρια), ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 50 δις. δολάρια στο τέλος του 2013.

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι η πρόσφατη εξαγορά της Nephila από τη Markel θα επιτρέψει στην τελευταία να ενισχύσει το προφίλ της στον κλάδο ILS (Insurance-Linked Securities), εδραιώνοντας τη θέση της ως κυρίαρχης διαχειρίστριας ILS funds. To deal αυτό ακολουθεί την εξαγορά της CatCo από τη Markel (το Δεκέμβριο του 2015), που ήταν ενδεικτική  της προσέγγισης της «παραδοσιακής» αντασφάλισης και των εναλλακτικών κεφαλαίων.

Τα μεγαλύτερης κλίμακας deals, παρότι είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν από πλευράς εξοικονόμησης κόστους, αναδεικνύουν την τάση απόκτησης κρίσιμης μάζας και της διαφοροποίησης. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η προσφάτως εγκριθείσα εξαγορά της XL Group από την ΑΧΑ έναντι 15,2 δις. δολ. H ΧL θα γίνει μέρος ενός πολύ ισχυρού, πολυσχιδούς ομίλου δια της συνένωσής της με την AXA, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ευρώπης από πλευράς ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. Το mega-deal αυτό ακολουθεί την εξαγορά της Validus –με έδρα τις Βερμούδες- από την AIG έναντι 5,4 δις. δολ. τον Ιούλιο του 2018, που έδωσε στην AIG μια κερδοφόρα αντασφαλιστική πλατφόρμα με πρόσβαση στην αγορά των Lloyds. Επιπροσθέτως και οι δυο συμφωνίες παρέχουν πρόσβαση σε εδραιωμένες πλατφόρμες εναλλακτικών κεφαλαίων που ούτε η ΑΧΑ, ούτε η AIG διέθεταν, παρατηρεί η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης σχολιάζει τέλος ότι η εξαγορά μικρότερων εταιρειών, περιορισμένης κεφαλαιακής επάρκειας αντανακλάται στο χαμηλότερο λόγο τιμήματος προς λογιστική αξία. Η εξαγορά της Aspen Insurance από την Apollo Funds έναντι 2,6 δις. δολ. ήρθε σε συνέχεια των προβλημάτων στον αντασφαλιστικό βραχίονα της Aspen και των πολύ μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές που «έγραψε» το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Στο περιθώριο βρέθηκε και η Maiden Re, με αποτέλεσμα να εξωθηθεί σε διάσπαση και πώλησή της στον ειδικό σε run-off όμιλο Enstar Group, με τα δικαιώματα ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβολαίων να μεταβιβάζονται στην Transatlantic Re.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*