Μπορεί ν’ ανέβει ο λογαριασμός αποζημιώσεων τύπου Μάτι;

της Ελενας Ερμείδου

Ακόμα και αν οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, χαμηλός παραμένει  ο λογαριασμός των αποζημιώσεων στο Μάτι  έναντι των καταστροφών από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018.  Στα τριάντα έξι εκατομμύρια έφτασαν οι συνολικές προβλέψεις, σύμφωνα με μελέτη της ΕΑΕΕ. 835 φάκελοι για ζημιές κατά περιουσίας κατατέθηκαν για να λάβουν αποζημίωση μπροστά σε μία βιβλική καταστροφή.

Η Ελλάδα παραμένει ανασφάλιστη, οι άνθρωποι, οι περιουσίες, …  που σημαίνει σε πολλά επίπεδα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Σε επίπεδο πολιτείας, ενημέρωσης, ασφαλιστικών.

Μπορεί να κινητοποιήθηκαν οι αρχές για την απόδοση ευθυνών, για την καταβολή κονδυλίων, αυτό όμως είναι ένα βήμα μεταξύ πολλών θα έπρεπε να γίνουν αλλά δεν θα γίνουν γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη και πρόληψη.

Δεν φτάνει μόνο η πολιτεία να διακηρύττει ότι καταβάλει κονδύλια και επιδοτήσεις, χρειάζεται έργο το οποίο να περιλαμβάνει βήματα πρόληψης. Χρειάζεται πειθαρχεία και νομιμότητα. Δεν φτάνει μόνο οι ασφαλιστικές να ανακοινώνουν τις αποζημιώσεις που καταβάλλουν εγκαίρως, χρειάζεται και σωστή επικοινωνία και ουσιαστική ενημέρωση.

Μπορεί να γίνει κάτι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*