Prime Insurance: Αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στην Υγεία

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

Νέες υπηρεσίες διαχείρισης παροχών Υγείας με συστήματα έλεγχου και με πληροφόρηση προς τον καταναλωτή προκύπτουν από τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Στο επίκεντρο επεξεργασίας δεδομένων με στόχο την κατανόηση στις ακολουθίες γονιδιωμάτων αναφορικά με τις επιπτώσεις των συμπεριφορικών και κληρονομικών παραγόντων στην υγεία τα κινητά τηλέφωνα και οι έξυπνες συσκευές.

Τούτων δοθέντων παράγοντες της αγοράς από τον επιστημονικό, τεχνολογικό και ασφαλιστικό κλάδο, προβλέπουν νέες εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και κατακόρυφη αύξηση στη διείσδυση των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας δηλώνει στο IW o κος Βασίλης Νιάρχος, Διευθυντής Κλάδου Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων της Prime Insurance. Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο θα είναι επίσης μεγάλες καθώς οι ασφαλιστικές έχουν να αντιμετωπίσουν το την αύξηση του προσδόκιμου διαστήματος ζωής

  

-Η τεχνολογία σήμερα αλλάζει το επιχειρηματικό και οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε εδώ και δεκαετίες. Πόσο επηρεάζονται οι ασφαλιστικές από αυτό και πως επιδρούν οι αλλαγές αυτές στο κλάδο υγείας;

 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να προσανατολιστούν στη δημιουργία νέων προϊόντων υγείας, με τη βοήθεια ενδεχομένως εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, στηριζόμενα στην Καινοτομία, Συνεργασία, Μετασχηματισμό, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Οι υποδομές, η εξυπηρέτηση, η ψηφιακή τεχνολογία, η εκπαίδευση, τόσο του προσωπικού που εργάζεται στα συστήματα Υγείας, αλλά και του καταναλωτή, θα έχουν καθοριστικό ρολό την επομένη μέρα.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία και η επανένταξη του ασθενούς είναι το «συνεχές» που προσπαθούμε να καλύψουμε ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από τη διασύνδεση ανθρώπων, υπηρεσιών και τεχνολογιών.

Η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες και πρέπει να τους δούμε. Κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές βρίσκονται στο επίκεντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, συμβάλλοντας στην κατανόηση στις ακολουθίες γονιδιωμάτων αναφορικά με τις επιπτώσεις των συμπεριφορικών και κληρονομικών παραγόντων στην υγεία. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και εξατομικευμένα πακέτα ασφάλισης για τους πολίτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

 

Δηλαδή θα έχουμε να μιλάμε και για υπηρεσίες υγείας που συνδυάζονται μέσω νέων, όπως αποκαλούμε έξυπνων πρακτικών;  Πώς θα ωφελήσουν οι νέες αυτές πρακτικές τους ασθενείς / ασφαλισμένους;

 

Σε μια χώρα όπου, όπως διαφαίνεται και στα επόμενα χρόνια τα δημόσια οικονομικά, όπως και των νοικοκυριών, θα είναι περιορισμένα, και ταυτόχρονα γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού πλούτου, είναι απόλυτα σίγουρο πως θα αλλάξει δραματικά η πρόσβαση του καταναλωτή στη Υγεία.

Τεχνολογίες που έχουν πλέον ωριμάσει, δημιουργούν νέα κόστη. Η Επιστήμη προχωρά και ταυτόχρονα δημιουργεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την υποχρέωση νέων υπηρεσιών διαχείρισης παροχών Υγείας με συστήματα έλεγχου και με πληροφόρηση προς τον καταναλωτή – ασφαλισμένο, με όσο το δυνατόν περισσότερο λελογισμένο κόστος.

 

 

Είναι υψηλό ή υποφερτό το κόστος υιοθέτησης των νέων αυτών τεχνολογιών; Θα καταφέρουν να το απορροφήσουν οι ασφαλιστικές;

 

Παράγοντες της αγοράς από τον επιστημονικό, τον τεχνολογικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, προβλέπουν νέες εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και κατακόρυφη αύξηση στη διείσδυση των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

Οι εξελίξεις στη γονιδιακή και μοριακή ανάλυση, «παντρεύονται» με τη χρήση των νέων μεθόδων επεξεργασίας του DNA, της βιοπληροφορικής και των Big Data, αλλάζοντας ριζικά την προσέγγιση της παγκόσμιας αγοράς. Η έγκαιρη διάγνωση, η αντιμετώπιση, οι στοχευμένες θεραπείες και η συγκράτηση του κόστους παροχής υπηρεσιών, έχουν αρχίσει να απασχολούν τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό σύστημα Υγείας είναι απαρχαιωμένο και δεν είναι πλέον βιώσιμο. Η άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της υγείας ακολουθεί την υποχώρηση του δημόσιου συστήματος, μετατρέποντας την ιδιωτική ασφάλιση υγείας από επικουρική σε κύρια, έχοντας ταυτόχρονα τα επόμενα χρόνια τρομακτική ανάπτυξη.

Όλοι θέλουν καλή ποιότητα και πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες. Με ποιο κόστος ? Η πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι μεγάλη, τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για τον δημόσιο !!!

 

 

Φυσικά δεν είναι μόνο ο παράγων τεχνολογία που μεταμορφώνει το κλάδο της υγεία, είναι και η μεταμνημονιακή Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο ασφαλιστικό ή και αυτές που αναμένεται να γίνουν. Βλέπετε μεγάλες ή μικρές αλλαγές στο κλάδο απόρροια των εξελίξεων αυτών;

 

Στην Ευρώπη οι δαπάνες Υγείας καθώς και στην Αμερική είναι πολύ πιο πάνω από το 10% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα περίπου στο 12%, για ένα μοντέλο υγείας που θα μεταβληθεί στο μέλλον, κάνοντας πρόβλεψη για διπλασιασμό αυτού του ποσοστού. Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιες θα είναι οι συνέπιες στην κοινωνία.

Οι αλλαγές στον κλάδο θα είναι μεγάλες, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αύξηση του προσδόκιμου διαστήματος ζωής κατά μια 10ετια, καθώς και τις χρόνιες παθήσεις, δημιουργώντας προϊόντα στις νέες ανάγκες και συνθήκες.

 

 

Ένα βήμα παραπάνω στην συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με τις ασφαλιστικές και των ιατρών με τις ασφαλιστικές, βλέπετε να γίνεται; τι χρειάζεται για να γίνει ώστε να έχουν όλες οι πλευρές οφέλη (ασφαλισμένοι, ασφαλιστικές, νοσοκομεία).

 

Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται, και λόγω του νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπου ταυτόχρονα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλάζουν χέρια, ίσως έχει ωριμάσει πλέον η ανάγκη εφαρμογής ιατρικών πρωτοκόλλων και ειδικά διαμορφωμένων πακέτων νοσηλειών. Νέες συμβάσεις με τις οποίες θα μπορούμε να έχουμε την συγκράτηση του τελικού κόστους της νοσηλείας, και μηχανισμούς με τους οποίους θα έχουμε την δυνατότητα έλεγχου της αναγκαιότητας της εισαγωγής στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όταν μάλιστα τα ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ορθάνοικτες τις πόρτες των εξωτερικών ιατρείων προσφέροντας, στους ασφαλισμένους πρόσβαση φαινομενικά χωρίς επιπλέον κόστος.

 

 

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η Prime Insurance στο κλάδο υγείας και τι περαιτέρω σχεδιάζει;  ποια τα σχέδια σας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση;

 

Yπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της ασφαλιστικής συνείδησης και της διείσδυσης προγραμμάτων ασφάλισης Υγείας στους Έλληνες, τόσο σε προγράμματα νοσηλείας όσο και σε προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η Prime Insurance, έχοντας πίστη στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, χωρίς όμως να αγνοεί τις προκλήσεις του μέλλοντος, έχει σχεδιάσει καινοτόμα νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά προγράμματα Υγείας, εξασφαλίζοντας την με αξιοπρέπεια πρόσβαση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Η Prime Insurance, έρχεται να δώσει λύσεις στις ανάγκες του ασφαλιζόμενου κοινού με εξαιρετικά νοσοκομειακά προγράμματα όπως το Prime VIP & Prime Best, με μοναδικά πλεονεκτήματα για το καθένα: δεν υπάρχει άλλο προϊόν στην αγορά που να συγκεντρώνει τόσο μοναδικά πλεονεκτήματα όπως τη Δεύτερη Ιατρική Γνωμάτευση από τα πιο εξειδικευμένα Νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής, Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων σε περίπτωση ανεργίας, Ταξιδιωτική Βοήθεια, Κάλυψη Επείγοντος Περιστατικού σε εξωτερικά ιατρεία απευθείας, με καθαρά ιατρικά κριτήρια (δηλαδή με βάση την κλινική εικόνα και όχι τα αποτελέσματα εξετάσεων), τη Νομική Προστασία (Prime VIP) καθώς και την Απευθείας Κάλυψη 100% σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Παράλληλα τονίζω τη μεγάλη ευελιξία που έχουμε ως εταιρεία να προσαρμόζουμε τα προγράμματά μας στις ανάγκες του ασφαλιζόμενου και της οικογένειάς του, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και σε χαμηλότερα βαλάντια να επωφεληθούν των προγραμμάτων μας (κάνοντας χρήση συμμετοχής, ώστε να μειώσουν το τελικό τους ασφάλιστρο).

Παράλληλα προσφέρουμε το Prime Med Plus, το πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (εξω-νοσοκομειακό) χωρίς όριο ηλικίας και χωρίς ιατρικό ιστορικό!

Δεν σταματά όμως, ακούει τους συνεργάτες της, παρακολουθεί τις εξελίσσεις και τον ανταγωνισμό, συνεχίζει να αναζητά νέες καινοτόμες λύσεις συνδυάζοντας την νέα τεχνολογία, κάνει νέες συνεργασίες με υπηρεσίες παροχών υγείας. Στόχος της να συνεχίσει να παρέχει στους ασφαλισμένους της υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

 

Έχετε κάτι να προσθέσετε;

 Αποτέλεσμα όλων των επερχόμενων αλλαγών θα είναι η αύξηση της πρωτοβουλίας ιδιωτικής ασφάλισης στο εγγύς μέλλον. «Αναμένεται διπλασιασμός των υπηρεσιών ασφάλισης Υγείας στα επόμενα 10 χρόνια» όπως υπογράμμισε ο Stefano Cazzaniga, MD Principal του Boston Consulting Group, που βρέθηκε στην Ελλάδα ειδικά για την ημερίδα της ΕΑΕΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*