back to top
11.8 C
Athens
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025

Θανάσιμες οι επιπτώσεις των Μνημονίων

Εκτίναξη της θνητότητας επέφερε στην Ελλάδα η λιτότητα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και ομογενών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στη δημοσίευση που έκαναν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet , αναφέρουν ειδικότερα πως η υγεία του πληθυσμού μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία, μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010. Όπως εξηγούν, τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης. Ωστόσο, οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στη χώρα εξαιτίας της απαίτησης για μέτρα λιτότητας.

- Advertisement -

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν, πάντως, ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκτιμούν, όμως, πως οι νομοθέτες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας θα είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (1997) του UW, τη μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.

- Advertisement -

Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας που βρήκαν οι ερευνητές είναι η αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η αύξηση αυτή είναι 3 φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Η μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση. Η αύξηση στην θνησιμότητα, αναφέρει η μελέτη, συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Άλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.
  • Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν.
  • Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επισήμαναν οι ερευνητές.

Πηγή: virus.com.gr / ekirikas.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Δήμητρα Παππά αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ

Το ΕΚΑΠΤΥ έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στον χώρο της υγείας

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα Καρδιοπαθών προς το Υπουργείο Εργασίας

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2026 για όλες τις συντάξεις αναπηρίας

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Έρευνα ΕΑΕΕ για τις ασφαλίσεις Γενικής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών το 2024

Με τη συμμετοχή 24 εταιρειών, που συγκεντρώνουν το 99,6% της παραγωγής, η φετινή έρευνα προσφέρει ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα της αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

Eurolife FFH: Χρυσό βραβείο καινοτομίας απέσπασε το My Health F1rst

Όραμα της εταιρείας, να σχεδιάζει προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα Καρδιοπαθών προς το Υπουργείο Εργασίας

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2026 για όλες τις συντάξεις αναπηρίας

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτόματη ένταξη των εργαζομένων στα Επαγγελματικά Ταμεία

Στο επίκεντρο, η ανάγκη για συμπλήρωση των κρατικών συντάξεων και η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Η ασφάλιση υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι σωστός σχεδιασμός!

H σωστή ασφάλιση υγείας δεν χρειάζεται να κοστίζει ακριβά, αρκεί να είναι σχεδιασμένη με γνώση και προσοχή

Η Δήμητρα Παππά αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ

Το ΕΚΑΠΤΥ έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στον χώρο της υγείας

100 χρόνια ΕΕΑ: Οι στιγμές της μεγάλης γιορτής στο Μέγαρο Μουσικής

Η ιστορική βραδιά ανέδειξε τη σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της συλλογικής προσπάθειας - Στις τιμώμενες επιχειρήσεις, οι Ασφάλειες Ραφαηλίδη

Άμεση αντίδραση ΔΕΕΙΑ στην επιστολή του ΕΕΑ για αθέμιτες πρακτικές – Αναμένονται οι κυρώσεις

Την ανάγκη επιβολής προστίμων και αναίρεσης μη σύννομων πρακτικών που πλήττουν τους επαγγελματίες επισημαίνει σε νέα ανακοίνωση το Επιμελητήριο