back to top
15.8 C
Athens
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Η εσωστρέφεια της ασφαλιστικής αγοράς και η «στοιχειωμένη» πώληση της Εθνικής  Ασφαλιστικής

Του Νίκου Σακελλαρίου, από το περιοδικό Insurance World 

Ώρες- ώρες η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα μοιάζει σαν να μην θέλει να αλλάξει τίποτα. Μήπως την ικανοποιεί το 2% των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ; Πιθανότατα. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι σε χαλεπούς καιρούς για την κοινωνική ασφάλιση (σύνταξη και επικούρηση) οι ασφαλιστικές αρνούνται να πάρουν πρωτοβουλίες  και να προσφέρουν λύσεις.  Πότε κρύβονται από την ιδεοληψία μίας αριστερόστροφης κυβέρνησης, πότε επικαλούνται την αρνητική συγκυρία και πότε βλέπουν ότι δεν είναι έτοιμες και δεν έχουν προιόντα.

- Advertisement -

Η  αρνητική εσωτερική και εξωτερική συγκυρία είναι απλώς μία πρόφαση για να μην γίνουν δράσεις.  Κανονικά η νωθρότητα έρχεται όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς  και όχι μέσα στις  ‘τρικυμίες’.  Σε ό,τι αφορά τα προιόντα, εκεί είναι στα χέρια των ίδιων των εταιρειών να διαμορφώσουν προιόντα που είναι προσιτά στον μέσο έλληνα πολίτη.

Το μεγαλύτερο ατόπημα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα είναι ότι η εσωστρέφειά της την έχει ‘κλείσει στα σχοινιά’ για να την ‘γρονθοκοπεί’ κάθε  υπερασπιστής ενός πτωχευμένου και κακοφορμισμένου κράτους όπως το ελληνικό.

- Advertisement -

Δυστυχώς τα Συνέδρια μεταξύ φίλων και συνεργατών μοιάζουν με ομαδικές ψυχαναλύσεις.

Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται να βγει δυναμικά στην κοινωνία και να αντιπαρατεθεί με τους επικριτές της.

Να μιλήσει με  συνδικαλιστικούς φορείς, να μιλήσει με ομάδες εργαζομένων, με Επιμελητήρια, με την Εκκλησία, με αποκλεισμένους ανθρώπους και εν ανάγκη να τους χρηματοδοτήσει για μικρά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Βγείτε από την εσωστρέφεια. Δεν χρειάζεται να πείσετε τους υπαλλήλους και τα στελέχη σας ούτε τους κλαδικούς δημοσιογράφους για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Τους αντιπάλους και αυτούς που δεν  την γνωρίζουν πρέπει να πείσετε.

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό μετασxηματισμό, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μοιάζει να ‘έχει στοιχειώσει’. Πρώτα η αποτυχία της EXIN, μετά το σοκ της απόσυρσης  Fosun, θυμίζουν θρίλερ με φαντάσματα και κατάρες.

Ας ελπίσουμε ότι η πρόταση της Gongbao θα περιέχει τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει. Αλλιώς ας αφήσουν την Εθνική Ασφαλιστική να κινηθεί μόνη της αν δεν μπορεί να την αναλάβει η  ‘μαμά’ ΕΤΕ.

Βάσει μεγεθών μπορεί να τα καταφέρει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο «αόρατος εχθρός» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μια εξωτερική κρίση, αλλά η αδράνεια απέναντι στις αλλαγές

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στη γνώση και στο περιβάλλον

Η συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή θα έχει έντονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τεχνική έκθεση: Το «κρυφό» θεμέλιο κάθε σοβαρής ασφαλιστικής κάλυψης

Ένα εργαλείο που συχνά δεν είναι ορατό στον τελικό ασφαλισμένο, ωστόσο καθορίζει πολλά

Ο πιο επικίνδυνος μήνας και η πιο θανατηφόρα μέρα στους ελληνικούς δρόμους

Αναλύοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Apeiron Insurance Project αποκαλύπτει τους καθοριστικούς παράγοντες οδικής ασφάλειας

10th Business Forum Greece-Sweden | Crosscurrents: Policy, Power, Innovation

Tο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας επισφράγισε για άλλη μια χρονιά τη μακρόχρονη σύμπραξη των δύο χωρών, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η αξία της γνώσης στην πράξη: Ο Παύλος Συμπεράς στο βήμα του ΠΣΑΣ

Η εμπειρία του, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, καθιστά την παρουσία του από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος στην εκδήλωση της 20ής Νοεμβρίου

Ο «αόρατος εχθρός» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μια εξωτερική κρίση, αλλά η αδράνεια απέναντι στις αλλαγές

Όλη η εικόνα της Generali στο 9μηνο 2025, στο βάθος η Mediobanca

Διψήφια αύξηση κερδοφορίας, αλλά δυσαρέσκεια για τον Donnet

Τεχνική έκθεση: Το «κρυφό» θεμέλιο κάθε σοβαρής ασφαλιστικής κάλυψης

Ένα εργαλείο που συχνά δεν είναι ορατό στον τελικό ασφαλισμένο, ωστόσο καθορίζει πολλά

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στη γνώση και στο περιβάλλον

Η συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή θα έχει έντονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα