back to top
15.9 C
Athens
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

Την εξαγορά της βελγικής ασφαλιστικής Ageas εξετάζει η Fosun

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Λίγο καιρό αφού έθεσε εαυτόν εκτός μάχης για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (μην καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά στον “δεύτερο γύρο” της ιδιωτικοποίησης), ο κινεζικός πολυσχιδής όμιλος Fosun εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την εξαγορά της βελγικής ασφαλιστικής Ageas. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών ζωής του Βελγίου και το νούμερο 2 στις γενικές ασφάλειες, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, πιθανή υποβολή προσφοράς εξαγοράς για την Ageas θα αποτελούσε την τολμηρότερη κίνηση της Fosun έως τώρα για να διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα, τη στιγμή που άλλοι κινεζικοί όμιλοι (βλέπε Anbang)  αναδιπλώνονται υπό την πίεση των κινεζικών αρχών και δρομολογούν κινήσεις αποεπένδυσης στο εξωτερικό.

Η Fosun εξετάζει με τους συμβούλους της διάφορα σενάρια για την απόκτηση του ελέγχου της Ageas , στην οποία ήδη κατέχει μερίδιο 3%. Μεγαλύτερη μέτοχος της βελγικής ασφαλιστικής σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο είναι η κινεζική ασφαλιστική Ping An με μερίδιο 5%.

- Advertisement -

Πάντα υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της Guo Guanchang η Fosun συνεχίζει τις εξαγορές στο εξωτερικό. Μεταξύ των φετινών της αποκτημάτων περιλαμβάνονται η βραζιλιάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία  Guide Investimentos και ο γαλλικός οίκος μόδας  Lanvin. Τα μεγαλύτερα deals της Fosun στο εξωτερικό, όμως, αφορούν στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο όμιλος εξαγόρασε τον ασφαλιστικό βραχίονα της πορτογαλικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos το 2014 έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Το 2015 αγόρασε την αμερικανική Ironshore έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, για να την πωλήσει δυο χρόνια αργότερα.

Πιθανό deal εξαγοράς της Ageas θα μπορούσε να μπει στο “μικροσκόπιο” των εποπτικών αρχών λόγω της θέσης της εταιρείας στην ασφαλιστική αγορά του Βελγίου. Πέραν των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, η Ageas πωλεί προϊόντα σε Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Λάος, Καμπότζη, Σιγκαπούρη και Βιετνμάμ. Αποτελεί επίσης μέτοχο μειοψηφίας σε κοινοπραξία με την κινεζική Taiping Insurance Holdings.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η διάθεση των κινεζικών εταιρειών για διεθνή επέκταση παραμένει ισχυρή. Τον Μάιο, ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος  Three Gorges Corp.,  πρόσφερε 9,1 δισ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιό του στην πορτογαλική “ΔΕΗ’, την  Energias de Portugal (EDP). Την ίδια στιγμή, η Fosun έλαβε έγκριση από το Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ για την αυτόνομη αρχική δημόσια εγγραφή του βραχίονα τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ομίλου, που κατέχει την αλυσίδα πολυτελών θερέτρων Club Med και Sanya Atlantis.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz με Εθνική Τράπεζα, οι μεγάλες αλλαγές

Επανεκκίνηση συνομιλιών με δεσμευτικό χαρακτήρα – Kινήσεις εντός του έτους και από την Credia Bank

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Στις 23 Απριλίου 2026 το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ – Βίντεο

Με το μήνυμα «Μαζί γράφουμε Ιστορία. Διαμορφώνοντας το Αύριο», η διοργάνωση αναμένεται να αναδείξει προκλήσεις και προοπτικές μιας περιόδου αυξημένων απαιτήσεων

Αλλαγή ηγεσίας εν μέσω ανάπτυξης για την KPMG International

Ο Gary Wingrove αναλαμβάνει καθήκοντα Global Chairman και CEO τον Οκτώβριο – Η παρακαταθήκη του απερχόμενου Bill Thomas

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

2ο ESG Summit της ICAP CRIF: Εκεί όπου η στρατηγική ανθεκτικότητας διαμορφώνεται

Μια διοργάνωση-κόμβος διαλόγου και δράσης για επιχειρήσεις και φορείς που δεν αρκούνται στη συμμόρφωση, αλλά επενδύουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

4η Ημερίδα Θρομβοκαρδιολογίας από το ΥΓΕΙΑ

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος», με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό

Συνέχεια στον κύκλο σεμιναρίων του ΕΕΑ για μια βιώσιμη ασφαλιστική καριέρα

Το 2ο Webinar, με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία και Αυτοματοποίηση στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2026

Greek Risk Management Awards 2026: Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 27 Μαρτίου

«Και Αν Συμβεί… να μιλήσουμε με έναν επαγγελματία ασφαλιστικό πράκτορα;»

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΤΕ Γ. Χατζηγεωργάκης σε μια συζήτηση με επίκεντρο τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και την αξία της εμπιστοσύνης