back to top
9.4 C
Athens
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025

Την εξαγορά της βελγικής ασφαλιστικής Ageas εξετάζει η Fosun

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Λίγο καιρό αφού έθεσε εαυτόν εκτός μάχης για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (μην καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά στον “δεύτερο γύρο” της ιδιωτικοποίησης), ο κινεζικός πολυσχιδής όμιλος Fosun εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την εξαγορά της βελγικής ασφαλιστικής Ageas. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών ζωής του Βελγίου και το νούμερο 2 στις γενικές ασφάλειες, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, πιθανή υποβολή προσφοράς εξαγοράς για την Ageas θα αποτελούσε την τολμηρότερη κίνηση της Fosun έως τώρα για να διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα, τη στιγμή που άλλοι κινεζικοί όμιλοι (βλέπε Anbang)  αναδιπλώνονται υπό την πίεση των κινεζικών αρχών και δρομολογούν κινήσεις αποεπένδυσης στο εξωτερικό.

Η Fosun εξετάζει με τους συμβούλους της διάφορα σενάρια για την απόκτηση του ελέγχου της Ageas , στην οποία ήδη κατέχει μερίδιο 3%. Μεγαλύτερη μέτοχος της βελγικής ασφαλιστικής σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο είναι η κινεζική ασφαλιστική Ping An με μερίδιο 5%.

- Advertisement -

Πάντα υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της Guo Guanchang η Fosun συνεχίζει τις εξαγορές στο εξωτερικό. Μεταξύ των φετινών της αποκτημάτων περιλαμβάνονται η βραζιλιάνικη χρηματιστηριακή εταιρεία  Guide Investimentos και ο γαλλικός οίκος μόδας  Lanvin. Τα μεγαλύτερα deals της Fosun στο εξωτερικό, όμως, αφορούν στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο όμιλος εξαγόρασε τον ασφαλιστικό βραχίονα της πορτογαλικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos το 2014 έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Το 2015 αγόρασε την αμερικανική Ironshore έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, για να την πωλήσει δυο χρόνια αργότερα.

Πιθανό deal εξαγοράς της Ageas θα μπορούσε να μπει στο “μικροσκόπιο” των εποπτικών αρχών λόγω της θέσης της εταιρείας στην ασφαλιστική αγορά του Βελγίου. Πέραν των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, η Ageas πωλεί προϊόντα σε Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Λάος, Καμπότζη, Σιγκαπούρη και Βιετνμάμ. Αποτελεί επίσης μέτοχο μειοψηφίας σε κοινοπραξία με την κινεζική Taiping Insurance Holdings.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι η διάθεση των κινεζικών εταιρειών για διεθνή επέκταση παραμένει ισχυρή. Τον Μάιο, ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος  Three Gorges Corp.,  πρόσφερε 9,1 δισ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιό του στην πορτογαλική “ΔΕΗ’, την  Energias de Portugal (EDP). Την ίδια στιγμή, η Fosun έλαβε έγκριση από το Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ για την αυτόνομη αρχική δημόσια εγγραφή του βραχίονα τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ομίλου, που κατέχει την αλυσίδα πολυτελών θερέτρων Club Med και Sanya Atlantis.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Η Infotrust ΑΕ προχωρά σε νέα στρατηγική εξαγορά, ενισχύοντας καθοριστικά την παρουσία της

Η κίνηση ολοκληρώνει τη διαμεσολαβητική παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά και την επεκτείνει στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ομίλου της Ευρωκλινικής από την Generali Hellas

Π. Δημητρίου: «Δημιουργούμε ένα ισχυρότερο, πιο ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο υγείας, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας»

Εθνική Ασφαλιστική για την εξαγορά: «Η νέα εποχή ξεκινά με σιγουριά και προοπτική»

«Η ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς φέρνει ανάπτυξη, σταθερότητα και νέες ευκαιρίες για όλους»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Μήνυμα αναστοχασμού και ελπίδας από τον Πρόεδρο της ΠΟΑΔ Ηλία Τσολάκη στο κατώφλι του 2026

Ο κ. Τσολάκης υπογραμμίζει ότι η στάση ζωής είναι καθοριστική, προτρέποντας να μένουμε σε όσα μας εμπνέουν, μας κάνουν να ονειρευόμαστε και μας ανεβάζουν

ERGO Induction Program: Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων συνεργατών ενισχύει το Εταιρικό Δίκτυο

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην υποστήριξη ενός Δικτύου που καλλιεργεί εμπιστοσύνη και προσφέρει υψηλής ποιότητας ασφαλιστικές υπηρεσίες

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29/12 έως 2/1

Πώς θα καταβληθούν 26.885.193,93 ευρώ σε 30.450 δικαιούχους