back to top
27.7 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Η ευέλικτη ηγεσία κυριαρχεί στην ατζέντα της παγκόσμιας βιομηχανίας

Το 66% σχεδόν των CEOs της παγκόσμιας βιομηχανίας δηλώνουν ότι ευελιξία (agility) είναι το νέο «οξυγόνο» στην επιχειρηματικότητα και όποιος λειτουργεί με μειωμένα αντανακλαστικά θα αποτύχει, σύμφωνα με την έρευνα 2018 Global Manufacturing Outlook της KPMG.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, παρότι οι CEOs δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στο ψηφιακό μέλλον, το 70% αυτών νιώθουν ότι τα χρονικά περιθώρια για να «τρέξουν» μεγάλες επιχειρήσεις με αυξημένες ανάγκες σε πόρους είναι εξαιρετικά πιεστικά. Περισσότεροι από το 50% δηλώνουν ότι τα διοικητικά συμβούλια έχουν παράλογες προσδοκίες όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων (ROI) στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

- Advertisement -

Παρότι οι CEOs αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συμβαδίσουν με τους ηγέτες της τεχνολογικής επανάστασης στην αγορά, τα σφάλματα αποδεικνύονται δαπανηρά σε μεγάλη κλίμακα, και πολλοί CEOs δεν έχουν κάνει ακόμη τα βήματα που απαιτούνται για να αλλάξουν δραστικά τις παρωχημένες επιχειρηματικές πολιτικές. Το 33% αυτών παραδέχονται ότι η επιχείρησή τους δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την τεχνολογική καινοτομία.

- Advertisement -

Ωστόσο οι CEOs της παγκόσμιας βιομηχανίας βλέπουν θετικά τις ευκαιρίες για αλλαγή και ανάπτυξη, με το 95% αυτών να συμφωνούν ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή. «Οι βιομηχανίες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά στάδια μετασχηματισμού και, ενώ κάποιες είναι καλά οργανωμένες από αυτές και έχουν ξεκινήσει εγκαίρως, κάθε άλλο παρά έχουν εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ROI. Την ίδια ώρα, πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο δραστικό βαθμό αλλαγής που απαιτείται προκειμένου η ψηφιοποίηση να αποδώσει καρπούς», επισημαίνει ο Doug Gates, Global Chair, Industrial Manufacturing Sector της KPMG.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσει κανείς αυτό το ταξίδι. Να καταστρώσει μια μακροχρόνια στρατηγική και έναν οδικό χάρτη. Να ξεκινήσει με βήματα που θα προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αξία και ταυτόχρονα να θέτει τις βάσεις για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες θα ανακύψουν από τη διασύνδεση και την ευρεία πρόσβαση σε δεδομένα», προσθέτει.

Οι μηχανές θα αυξήσουν τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό

Το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία διαγράφεται λαμπρό, καθώς το 66% συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσει, ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι οι επιστήμονες δεδομένων θα είναι η πιο περιζήτητη ειδικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας. Μπορεί οι CEOs να μην δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προγνωστική ανάλυση, με το 50% αυτών να μην δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να προβλέπει τις τάσεις, θεωρούν όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει περισσότερα οφέλη σε επίπεδο στρατηγικής, παρά εξοικονόμησης κόστους.

Οι CEOs του βιομηχανικού κλάδου συμμερίζονται την άποψη των CEOs των υπόλοιπων κλάδων ότι η διαίσθηση αποτελεί καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής της KPMG, «O ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα αποδώσει όλα τα οφέλη του εάν δεν υιοθετήσει τη στρατηγική αυτή ολόκληρη η επιχείρηση. Αυτό προϋποθέτει ότι τις νέες τεχνολογίες θα τις υιοθετήσουν κάθε βραχίονας της επιχείρησης, από τις υπηρεσίες υποστήριξης και τα καταστήματα, έως την εφοδιαστική αλυσίδα».

Η κυβερνοασφάλεια είναι υψίστης σημασίας – ο κλάδος της βιομηχανίας είναι Νο1 υποψήφιο θύμα επιθέσεων

Οι CEOs των εταιρειών της βιομηχανίας αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις στον κλάδο ως θέμα χρόνου, και όχι πιθανότητας. Η ανησυχία για τις απειλές κυβερνοεπίθεσης  στη βιομηχανία εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παγκόσμιους κλάδους καθώς μόνο το 50% νιώθουν καλά προετοιμασμένοι να εντοπίσουν νέες κυβερνοαπειλές – 14 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τους CEOs των υπόλοιπων κλάδων.

Ο Ν. Δημάκος σημειώνει ότι «καθώς οι βιομηχανίες στηρίζονται ολοένα περισσότερο στη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των συστημάτων και των διαδικασιών, και οι προμηθευτές και συνεργάτες τους ακόμη περισσότερο, δημιουργούνται νέα ευάλωτα μέτωπα που πρέπει να υπερασπιστούν. Η ετοιμότητα απόκρουσης των κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες των CEOs κατά την υλοποίηση νέων τεχνολογιών».

Η παγκοσμιοποίηση εμπεριέχει ευκαιρίες και απειλές

Με το 55% των CEOs να συμφωνούν ότι η επιστροφή στην εδαφικότητα (territorialism) αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη της επιχείρησης (περισσότερο από την κυβερνοασφάλεια και την τεχνολογική επανάσταση), είναι σαφές ότι θεωρούν ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα έχουν δυσανάλογα ανησυχητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους. Οι CEOs, ωστόσο, θεωρούν τις αναδυόμενες αγορές πηγή ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, με την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αποτελούν τους επικρατέστερους προορισμούς για ενδεχόμενη επέκταση.

«Ο κλάδος μας έχει μακρύ δρόμο μπροστά του, αλλά ήρθε η ώρα των συναρπαστικών αλλαγών», δηλώνει ο Doug Gates. «Θα συμβούλευα τις βιομηχανίες να υιοθετήσουν τις νέες τάσεις και μετασχηματιστούν αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες -είτε πρόκειται για τη ρομποτική, το 3D printing, την προηγμένη ανάλυση, το Internet of Things, το cloud ή το blockchain.  Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με όχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό εξακολουθεί να ανεβάζει ταχύτητα, οραματιστείτε πώς θα είναι η επιχείρησή σας στο τέλος της διαδρομής και ξεκινήστε».

Διαβάστε εδώ την πλήρη έκθεση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

Σχεδόν οι μισοί CEOs επιδιώκουν εξαγορές ή αποεπενδύσεις έναντι πρόσβασης σε τεχνολογία και δυνατότητες AI, σύμφωνα με νέα έρευνα της EY-Parthenon

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

Έρευνα EY-Parthenon: Πού ποντάρουν οι CEOs για ανάπτυξη εν μέσω αβεβαιότητας

Οι 1.200 συμμετέχοντες, από 21 χώρες, είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των εταιρειών τους παρά για εκείνες της παγκόσμιας οικονομίας

Η Mega Brokers φιλοξένησε το CEOs Meeting του Ομίλου Unilink – Acrisure CEE στην Αθήνα

Η συνάντηση, παρουσία και του Αλ. Σαρρηγεωργίου, επιβεβαίωσε την κοινή στοχοπροσήλωση των εταιρειών του Ομίλου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Generali Greece: Η «εξατομικευμένη πρόληψη» φέρνει νέα προσέγγιση στη φροντίδα του μωρού

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης της υγείας του βρέφους, τακτικών ελέγχων αλλά και ψηφιακών εργαλείων, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο

Η Affidea στηρίζει την Ιατρική Σχολή Αθηνών θεσπίζοντας υποτροφία

Στόχος η ουσιαστική ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής δραστηριότητας και της επιστημονικής κατάρτισης φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος

Health Monitoring Project: Μετασχηματίζοντας την Υγεία μέσα από την Καινοτομία

Από τα κατακερματισμένα αρχεία σε μια εθνική πλατφόρμα ευφυΐας για την υγεία – Παρουσίαση την Τετάρτη 24/6 στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26