back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

Ασφάλιση: Η νέα μορφή Επένδυσης

Του Ιωάννη Βοτσαρίδη, διευθύνοντος συμβούλου της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ

Παραδοσιακά ο Έλληνας επένδυε για το συμπληρωματικό του εισόδημα, είτε στα Ακίνητα, είτε σε Προθεσμιακές Τραπεζικές Καταθέσεις. Και οι δύο αυτές μορφές Επένδυσης σαρώθηκαν κυριολεκτικά από τα Μνημόνια.

- Advertisement -

Τα μεν Ακίνητα λόγω υψηλών φόρων και πτώσης των ενοικίων, οι δε καταθέσεις λόγω …εξαφάνισης τόκων. Σήμερα η ανασφάλεια των Ελλήνων έχει αγγίξει τα ύψη, με το δημόσιο Συνταξιοδοτικό Σύστημα να κουρεύει διαρκώς τις συντάξεις – και τις παροχές της δημόσιας Υγείας να έχουν σχεδόν καταρρεύσει.

Με αυτές τις εξελίξεις, η στροφή των Ελλήνων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας και στα Ιδιωτικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα ήταν περίπου αναμενόμενη. Η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι η 3η βασική προτεραιότητα για τους Έλληνες (μετά τη Βασική Επιβίωση και την Εκπαίδευση), ενώ 86% των πολιτών εκτιμά ως μη ασφαλή τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, 89% δηλώνει ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των κρατικών συντάξεων και 91% θεωρεί ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξή του να καλύψει πρόσθετες ανάγκες στην Τρίτη Ηλικία, ενώ 62% πιστεύει ότι οι ιδιωτικές παροχές Υγείας είναι σαφώς ανώτερες των δημοσίων (έρευνα MRB για την EΑΕΕ).

- Advertisement -

Αντίστοιχα, η σωστά σχεδιασμένη Ομαδική Ασφάλιση Εργαζομένων (που στη χώρα μας υλοποιείται κυρίως σε επίπεδο Ασφαλιστηρίων Υγείας και Ατυχημάτων, αλλά και σε ένα ποσοστό σε Προγράμματα Συνταξιοδότησης) συναντά πολύ υψηλή αποδοχή μεταξύ των εργαζομένων, ενισχύει την παραγωγικότητά τους και συνιστά για τους εργοδότες ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση ικανών στελεχών.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Έλληνες, με πολλές δεκαετίες καθυστέρησης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων, οδεύουμε πλέον προς το σχήμα των “τριών Πυλώνων Ασφάλισης”:

• 1ος Πυλώνας, Κύρια Σύνταξη με υποχρεωτικό αναδιανεμητικό σύστημα του Δημόσιου τομέα

• 2ος Πυλώνας, ΤΑΕ (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης) με τη συμμετοχή Εργοδοτών και Εργαζομένων και κεφαλαιοποιητικό σύστημα και

• 3ος Πυλώνας, Ατομικά Συμβόλαια Υγείας ή Συνταξιοδότησης (κεφαλαιοποιητικό με τη συμμετοχή μόνον του εργαζόμενου) για επιπλέον τελικές παροχές.

Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε εάν το Κράτος, με υποχρεωτική πάντα την Ασφάλιση Υγείας και την συνταξιοδοτική Ασφάλιση, επέτρεπε στον εργαζόμενο να επιλέξει για την κάλυψή του μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων. Όπως ενδιαφέρον θα είχε να γίνει και μια σύγκριση ύψους ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για ίδιες ή παρόμοιες παροχές Υγείας και Σύνταξης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ιδιωτική Ασφάλιση εξελίσσεται σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους Κλάδους στην Ελλάδα. Αφ’ ενός διότι οι Δημόσιες παροχές συστηματικά μειώνονται, αφ’ ετέρου γιατί η βάση εκκίνησης (ανά κεφαλή Ιδιωτική Ασφαλιστική Δαπάνη) είναι πολύ χαμηλή.

Ουσιαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες φαίνεται να συνειδητοποιούν τα οφέλη των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων και να αποκτούν τη λεγόμενη Ασφαλιστική Συνείδηση. Είναι, λοιπόν, ο Κλάδος των Ασφαλειών ανερχόμενη ευκαιρία Επένδυσης; Χωρίς καμία αμφιβολία ναι, με την προϋπόθεση να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιες οι Εταιρίες τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται και να επικοινωνήσουν τις Υπηρεσίες τους με τον ορθό και κατάλληλο τρόπο στους πολίτες.

Πηγή: Interlife Magazine, τ. Ιουνίου 2018

Σχετικές δημοσιεύσεις

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Με Digital Insurance Hub η INTERLIFE αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία συνεργατών και ασφαλισμένων

Μέσω συμφωνίας με την COGNITY η ασφαλιστική επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πληροφοριακών της συστημάτων

Τι λέει η Generali για τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Κρίσιμος, τονίζει η εταιρεία, είναι ο ρόλος των συνεργατών της που βρίσκονται κοντά στον ασφαλισμένο

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΑΕΕ ανοίγει τη συζήτηση για την ανθεκτικότητα – Στις 15 Οκτωβρίου, στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, ΤτΕ, ασφαλιστική αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η πρόληψη, η διαχείριση των φυσικών καταστροφών και ο ρόλος της ασφάλισης στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης

Ο καταναλωτής θα ψάχνει Ασφαλιστή μέσω του προσωπικού του AI agent

Μια πιθανή εικόνα του μέλλοντος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι ο καταναλωτής να μην αναζητά μόνος του δεκάδες ιστοσελίδες ασφαλιστικών γραφείων

ERGO Hellas: Σε ετοιμότητα για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει η ERGO Hellas τον μηχανισμό της για την υποστήριξη των ασφαλισμένων της στις περιοχές της Κρήτης που πλήττονται

Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: «Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης»

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργανώνει το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Allianz γιόρτασε το Olympic Day 2026 με μήνυμα «100% Μοναδικοί – 100% Ομάδα»

Η Allianz, υπερήφανος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Κινήματος από το 2021 έως το 2032

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη ελαττωματικών προϊόντων

Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την

Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt για την υπεύθυνη μετακίνηση

Η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και κατάρτισης του Moving the City, Responsibly είναι πλέον διαθέσιμη στο movingthecityresponsibly.gr.

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου