back to top
10.3 C
Athens
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025

Ασφάλιση: Η νέα μορφή Επένδυσης

Του Ιωάννη Βοτσαρίδη, διευθύνοντος συμβούλου της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ

Παραδοσιακά ο Έλληνας επένδυε για το συμπληρωματικό του εισόδημα, είτε στα Ακίνητα, είτε σε Προθεσμιακές Τραπεζικές Καταθέσεις. Και οι δύο αυτές μορφές Επένδυσης σαρώθηκαν κυριολεκτικά από τα Μνημόνια.

- Advertisement -

Τα μεν Ακίνητα λόγω υψηλών φόρων και πτώσης των ενοικίων, οι δε καταθέσεις λόγω …εξαφάνισης τόκων. Σήμερα η ανασφάλεια των Ελλήνων έχει αγγίξει τα ύψη, με το δημόσιο Συνταξιοδοτικό Σύστημα να κουρεύει διαρκώς τις συντάξεις – και τις παροχές της δημόσιας Υγείας να έχουν σχεδόν καταρρεύσει.

Με αυτές τις εξελίξεις, η στροφή των Ελλήνων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας και στα Ιδιωτικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα ήταν περίπου αναμενόμενη. Η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι η 3η βασική προτεραιότητα για τους Έλληνες (μετά τη Βασική Επιβίωση και την Εκπαίδευση), ενώ 86% των πολιτών εκτιμά ως μη ασφαλή τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, 89% δηλώνει ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των κρατικών συντάξεων και 91% θεωρεί ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξή του να καλύψει πρόσθετες ανάγκες στην Τρίτη Ηλικία, ενώ 62% πιστεύει ότι οι ιδιωτικές παροχές Υγείας είναι σαφώς ανώτερες των δημοσίων (έρευνα MRB για την EΑΕΕ).

- Advertisement -

Αντίστοιχα, η σωστά σχεδιασμένη Ομαδική Ασφάλιση Εργαζομένων (που στη χώρα μας υλοποιείται κυρίως σε επίπεδο Ασφαλιστηρίων Υγείας και Ατυχημάτων, αλλά και σε ένα ποσοστό σε Προγράμματα Συνταξιοδότησης) συναντά πολύ υψηλή αποδοχή μεταξύ των εργαζομένων, ενισχύει την παραγωγικότητά τους και συνιστά για τους εργοδότες ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση ικανών στελεχών.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Έλληνες, με πολλές δεκαετίες καθυστέρησης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων, οδεύουμε πλέον προς το σχήμα των “τριών Πυλώνων Ασφάλισης”:

• 1ος Πυλώνας, Κύρια Σύνταξη με υποχρεωτικό αναδιανεμητικό σύστημα του Δημόσιου τομέα

• 2ος Πυλώνας, ΤΑΕ (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης) με τη συμμετοχή Εργοδοτών και Εργαζομένων και κεφαλαιοποιητικό σύστημα και

• 3ος Πυλώνας, Ατομικά Συμβόλαια Υγείας ή Συνταξιοδότησης (κεφαλαιοποιητικό με τη συμμετοχή μόνον του εργαζόμενου) για επιπλέον τελικές παροχές.

Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε εάν το Κράτος, με υποχρεωτική πάντα την Ασφάλιση Υγείας και την συνταξιοδοτική Ασφάλιση, επέτρεπε στον εργαζόμενο να επιλέξει για την κάλυψή του μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων. Όπως ενδιαφέρον θα είχε να γίνει και μια σύγκριση ύψους ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για ίδιες ή παρόμοιες παροχές Υγείας και Σύνταξης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ιδιωτική Ασφάλιση εξελίσσεται σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους Κλάδους στην Ελλάδα. Αφ’ ενός διότι οι Δημόσιες παροχές συστηματικά μειώνονται, αφ’ ετέρου γιατί η βάση εκκίνησης (ανά κεφαλή Ιδιωτική Ασφαλιστική Δαπάνη) είναι πολύ χαμηλή.

Ουσιαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες φαίνεται να συνειδητοποιούν τα οφέλη των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Προγραμμάτων και να αποκτούν τη λεγόμενη Ασφαλιστική Συνείδηση. Είναι, λοιπόν, ο Κλάδος των Ασφαλειών ανερχόμενη ευκαιρία Επένδυσης; Χωρίς καμία αμφιβολία ναι, με την προϋπόθεση να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιες οι Εταιρίες τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται και να επικοινωνήσουν τις Υπηρεσίες τους με τον ορθό και κατάλληλο τρόπο στους πολίτες.

Πηγή: Interlife Magazine, τ. Ιουνίου 2018

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ι. Βοτσαρίδης: Οι τρεις στόχοι της Interlife – Τι αναφέρει για το κόστος υγείας

Κατά τον CEO της ασφαλιστικής, οι αυξημένοι κίνδυνοι δημιουργούν χώρο για ανάπτυξη σε εταιρείες με σωστό underwriting και σαφείς στρατηγικές

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Η ασφάλιση υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι σωστός σχεδιασμός!

H σωστή ασφάλιση υγείας δεν χρειάζεται να κοστίζει ακριβά, αρκεί να είναι σχεδιασμένη με γνώση και προσοχή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δίκτυα πωλήσεων και αυτοματοποίηση: Τιμολόγηση, διαχείριση ζημιών, απάτες

Πώς διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τη νέα εποχή του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Αστική ευθύνη ξενοδοχείων: Τι καλύπτουν πραγματικά τα ασφαλιστήρια και πού κρύβονται οι «παγίδες»

Την εικόνα επιχειρεί να αποσαφηνίσει ο Αρ. Ατσαλάκης, Hospitality Insurance Solutions Manager και μέλος του Business EXCO της Howden Hellas SA

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Μήνυμα αναστοχασμού και ελπίδας από τον Πρόεδρο της ΠΟΑΔ Ηλία Τσολάκη στο κατώφλι του 2026

Ο κ. Τσολάκης υπογραμμίζει ότι η στάση ζωής είναι καθοριστική, προτρέποντας να μένουμε σε όσα μας εμπνέουν, μας κάνουν να ονειρευόμαστε και μας ανεβάζουν

ERGO Induction Program: Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων συνεργατών ενισχύει το Εταιρικό Δίκτυο

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην υποστήριξη ενός Δικτύου που καλλιεργεί εμπιστοσύνη και προσφέρει υψηλής ποιότητας ασφαλιστικές υπηρεσίες

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29/12 έως 2/1

Πώς θα καταβληθούν 26.885.193,93 ευρώ σε 30.450 δικαιούχους