back to top
29.3 C
Athens
Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

ΥΓΕΙΑ: Νέα, επαναστατική μέθοδος απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη

Έγκαιρη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη προσφέρει η νέα απεικονιστική μέθοδος PET-CT με το ραδιοφάρμακο 18F-PSMΑ, που διενεργείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Διευθυντή των Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής & PET-CT του ΥΓΕΙΑ Βασίλειο Πρασόπουλο, η τεχνική αυτή προσφέρει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

«Η PET/CT απεικόνιση με PSMA έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καθιερωμένες απεικονιστικές μεθόδους στη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, καθώς  μπορεί να ανιχνεύσει  υποτροπή ακόμα και σε ασθενείς με μικρές αυξήσεις των τιμών του PSA, προσφέροντας  πρώιμη διάγνωση άρα και έγκαιρη θεραπεία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται πλέον οι ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να πραγματοποιήσουν την εξέταση αυτή, κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η νέα αυτή εξέταση μας καλωσορίζει στη νέα εποχή συνδυασμένης διάγνωσης και θεραπείας (theranostics), που αποτελεί το μέλλον της Πυρηνικής Ιατρικής» αναφέρει σχετικά.

- Advertisement -

Το Τμήμα PET-CT του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα  το 2004. Σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ), το Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη, το Τμήμα Υπερήχων και τα Τμήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας προσφέρουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Σε συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων η Ά. Ευθυμίου

Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Δανία είχε θέμα την ελεύθερη και δίκαιη κινητικότητα και ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ

EIOPA: Γνωμοδότηση για την εποπτεία ρευστότητας των επαγγελματικών ταμείων

Η EIOPA ζητά να ενισχυθεί η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΙΕΣΠ

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σημαντικές εξελίξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του ΕΕΑ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

Ν. Μακρόπουλος στην κάμερα του I.W.: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζει

Tο εφετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ