ΥΓΕΙΑ: Νέα, επαναστατική μέθοδος απεικόνισης για τον καρκίνο του προστάτη

Έγκαιρη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη προσφέρει η νέα απεικονιστική μέθοδος PET-CT με το ραδιοφάρμακο 18F-PSMΑ, που διενεργείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

Σύμφωνα με το Διευθυντή των Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής & PET-CT του ΥΓΕΙΑ Βασίλειο Πρασόπουλο, η τεχνική αυτή προσφέρει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

«Η PET/CT απεικόνιση με PSMA έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καθιερωμένες απεικονιστικές μεθόδους στη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, καθώς  μπορεί να ανιχνεύσει  υποτροπή ακόμα και σε ασθενείς με μικρές αυξήσεις των τιμών του PSA, προσφέροντας  πρώιμη διάγνωση άρα και έγκαιρη θεραπεία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται πλέον οι ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να πραγματοποιήσουν την εξέταση αυτή, κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η νέα αυτή εξέταση μας καλωσορίζει στη νέα εποχή συνδυασμένης διάγνωσης και θεραπείας (theranostics), που αποτελεί το μέλλον της Πυρηνικής Ιατρικής» αναφέρει σχετικά.

Το Τμήμα PET-CT του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα  το 2004. Σε συνδυασμό με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ), το Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη, το Τμήμα Υπερήχων και τα Τμήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας προσφέρουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.