back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026

«Times change» για την Εθνική Ασφαλιστική 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η εκ νέου διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν θα είναι τόσο εύκολη για τη διοίκηση της ΕΤΕ.

- Advertisement -

Ο κ. Φραγκιαδάκης δεν κατάφερε να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, δεν ασχολήθηκε ως όφειλε καθώς προτίμησε να εξυπηρετήσει την οργανική εξυγίανση της τράπεζας θεωρώντας- ως φαίνεται- ότι η πώληση θα ήταν μία εύκολη υπόθεση. Όταν κτυπούσαν οι ‘καμπάνες’ του αδιέξοδου, δεν πήρε πρωτοβουλίες πίεσης ή ξεκαθαρίσματος προθέσεων.

- Advertisement -

Ο δεύτερος λόγος ήταν το γεγονός ότι θεώρησαν ότι το εξαιρετικά υψηλό τίμημα των – περίπου- 750 εκατ. ευρώ ήταν εύλογο για την εταιρεία  και εύκολο για ένα fund. Ούτε εύλογο ήταν, ούτε εύκολο για το fund που πλειοδότησε.

Η Εθνική Ασφαλιστική ήταν ο leader με «μερίδα του λέοντος» της αγοράς για 125 χρόνια. Οι καταστάσεις φαίνεται ότι έχουν αλλάξει και πλέον η επιρροή της Εθνικής Ασφαλιστικής στα τεκταινόμενα της ασφαλιστικής αγοράς, είναι μικρότερη από παλαιότερα. Όχι γιατί έκανε κάτι λάθος η εταιρεία τα τελευταία χρόνια αλλά γιατί άλλαξαν οι καιροί.

Η επόμενη ημέρα δείχνει ότι μάλλον δεν θα αποφύγουμε τη νέα διαδικασία του Due Dilligence, νέων συμβούλων πωλήσεων και νέων προτάσεων που μάλλον δεν θα είναι τόσο ‘αβανταδόρικες’ όσο η πρόταση της EXIN.

Οι προτάσεις των κινέζων μάλλον θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 750 περίπου εκατ. ευρώ της EXIN και των ελληνο-αμερικανών παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2017 ήταν πολύ αυξημένα. Είναι δυστυχώς το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η τράπεζα για την αποτυχία της πώλησης.

Αυτό όμως που προέχει είναι να δημιουργήσουν οι αγοραστές μία νέα διεθνοποιημένη κουλτούρα που θα απευθύνεται όχι μόνο στους έλληνες, αλλά στον παγκόσμιο ασφαλιστικό χάρτη. Μπορούν άραγε;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθνική Ασφαλιστική και Microsoft διοργανώνουν το πρώτο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα

Το πρώτο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα διοργανώνουν η Εθνική Ασφαλιστική και η Microsoft, από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου 2026, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην Ιαπωνία οι κορυφαίοι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην Ιαπωνία βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα η Εθνική Ασφαλιστική τιμώντας τους κορυφαίους της ασφαλιστές στα 135 ετών στην ιστορία των 135 ετών ζωής της.

Τρεις διακρίσεις για την Εθνική Ασφαλιστική στα Peak Awards 2026

Τρεις διακρίσεις στα Peak Awards 2026 απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική για την πρωτοβουλία «Μπροστά στις Φυσικές Καταστροφές, Αλλάζουμε το Κλίμα Μέσα μας».

Εθνική Ασφαλιστική: 15% έκπτωση στην κατοικία έως 30 Σεπτεμβρίου – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Διπλό οικονομικό όφελος για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου προωθεί η Εθνική Ασφαλιστική

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι δύο έξυπνες κινήσεις της Interamerican

Είδε η Interamerican / Anytime  ότι οι πωλήσεις συμβολαίων αυτοκινήτου σε λίγο θα μεταφερθούν πάνω στις ηλεκτρονικές  πλατφόρμες και σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό πλάνο.

Cyber Insurance: Η κυβερνοασφάλεια ξεκινά από τον άνθρωπο

Ο Οκτώβριος, ως Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας, υπενθυμίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις δεν βρίσκεται πάντα πίσω από μια οθόνη

7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης

Στην επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης επικεντρώθηκε το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης (#famc25) που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Allianz: Μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των ζημιών στις εταιρείες από διακοπή επιχειρηματικής λειτουργίας

Όλο και συχνότερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής απώλειας που προκαλεί η διακοπή της επιχειρηματικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών: Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική αναδεικνύει τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης  νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η αυξανόμενη ανάγκη προστασίας από φυσικές καταστροφές φέρνει την ασφαλιστική κάλυψη στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τη θωράκιση

Petra Steininger: Το rebranding της GrECo σηματοδοτεί μια ισχυρότερη παρουσία στην Ελλάδα

«Η ορατότητα έχει σημασία», τονίζει η Petra Steininger, με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της GrECo στην Ελλάδα

Οι δύο έξυπνες κινήσεις της Interamerican

Είδε η Interamerican / Anytime  ότι οι πωλήσεις συμβολαίων αυτοκινήτου σε λίγο θα μεταφερθούν πάνω στις ηλεκτρονικές  πλατφόρμες και σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό πλάνο.

Atradius Modula TopUp: Πρόσθετα πιστωτικά όρια χωρίς αλλαγή ασφαλιστικού παρόχου

Το Atradius Modula TopUp φέρνει στην ελληνική αγορά η Atradius, προσφέροντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν πρόσθετα

Εθνική Ασφαλιστική και Microsoft διοργανώνουν το πρώτο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα

Το πρώτο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα διοργανώνουν η Εθνική Ασφαλιστική και η Microsoft, από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου 2026, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.