Δ. Μαζαράκης: Πρόσκληση προς ΕΠΥ και Ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Μέσα στο επόμενο 3μηνο εκτιμά η ΕΑΕΕ ότι θα εισέλθουν οι 6 ΕΠΥ στον Φιλικό Διακανονισμό  και  μέχρι τέλος του χρόνου θα μπουν ακόμη περισσότερες μέσα στο σύστημα του Φ.Δ.  «Στόχος μας είναι να γίνει ο Φ.Δ μία καθολική διαδικασία επίλυσης διαφορών και η αγορά οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες προς όφελος του πελάτη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης  προς τον Τύπο  για τα 18 χρόνια του Φιλικού Διακανονισμού που έγινε παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Σ.Α.Π, Δημήτρη Ζορμπά ο οποίος στην εισαγωγή του τόνισε την σημασία του Φιλικού Διακανονισμού στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς.

Σε ότι αφορά τις ΕΠΥ, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Μαζαράκης τόνισε ότι υπάρχουν προβληματισμοί για τη διασυνοριακή εποπτεία  και ζήτησε να υπάρξει δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Τέλος έκανε πρόσκληση προς όλες τις ΕΠΥ να ακολουθήσουν και να ενταχθούν στον Φιλικό Διακανονισμό.

Η πορεία του Φιλικού Διακανονισμού τα 18 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΑΕΕ  και ο κ. Ζορμπάς  από το 2000 έως και το 2017, διακανονίστηκαν με το σύστημα 2,5 εκατ. φάκελοι ζημιών και 5 εκατ. οδηγοί.  Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,250 δισ. ευρώ  και το μέσο κόστος ζημιάς εμφανίστηκε μειωμένο την τελευταία δεκαετία κατά 31,32%. Το σημαντικότερο είναι ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι δικαστικές διενέξεις και πλέον αφορούν εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό, ενώ είναι μηδενική η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα με εταιρεία που ανακλήθηκε η άδεια και έκαναν χρήση του Φιλικού Διακανονισμού.   Σήμερα στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού μετέχουν 26 εταιρείες που κατέχουν το 78,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου αυτοκινήτου στην ασφαλιστική αγορά.

Το 2017 καταβλήθηκαν 15.157 αποζημιώσεις  και το ποσό των καταβολών ανήλθε σε 113,299 εκατ. ευρώ με μέσο όρο υλικής ζημιάς τα 729,26 ευρώ.

Προυποθέσεις εφαρμογής Φιλικού Διακανονισμού

Για να εφαρμόσουν δύο εμπλεκόμενοι σε ατύχημα τον Φιλικό Διακανονισμό απαιτείται το ατύχημα με υλικές ζημιές έως 6.500 ευρώ, σωματικές βλάβες έως 30.000 ευρώ με ανώτερο όριο 12.000 ευρώ ανά τραυματία. Θα πρέπει να υπάρχει δήλωση ατυχήματος χωρίς αναμονή απάντησης από τον υπαίτιο ασφαλιστή.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*