Ο αμφιλεγόμενος «ασφαλιστικός entrepreneur»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τους πρώτους μήνες του 2018 είναι, αναμφισβήτητα, ο Αμερικανός Matt Fairfield, ο ιδρυτής και επικεφαλής του νεοφυούς χρηματοοικονομικού ομίλου EXIN Group και αρχιτέκτων της πολυσυζητημένης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς δεν ήταν σε θέση να προδικάσει με ασφάλεια την έκβαση του «πολυτάραχου» deal των 715 εκατ. ευρώ. Βέβαια, όλες οι ενδείξεις κατέτειναν προς ναυάγιο, εν μέσω διπλής δικαστικής διαμάχης της EXIN με τους, μέχρι πρότινος, βασικούς χρηματοδότες της, τους Ελληνοαμερικανούς επενδυτές John Calamos και John Koudounis (ο τελευταίος μάλιστα ήταν παλιός γνώριμος του Fairfield, καθώς ήταν συγκάτοικοι στο πανεπιστήμιο), που έχουν καταθέσει αγωγές στο Σικάγο (έδρα της Calamos Financial Partners) και το Άμστερνταμ (έδρα της EXIN), αλλά και απεγνωσμένων προσπαθειών του Fairfield να βρει άλλους χρηματοδότες, έστω και… τη δωδεκάτη ώρα. Η, τουλάχιστον, να βρει τρόπο απεμπλοκής από το deal χωρίς να πληρώσει τη ρήτρα υπαναχώρησης που θρυλείται ότι ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

H εξαγορά του 50% της AIG Greece ήταν το πρώτο deal της EXIN, η οποία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν, διαφημιζόμενη ως ένα νέο, φιλόδοξο σχήμα που θα παρέχει μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (διαχείριση κεφαλαίων, ασφάλιση, αντασφάλιση και managing general agency)

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το προφίλ του Matt Fairfield, που εμφανίστηκε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η EXIN Group εξαγόρασε το 50% της ΑΙG Greece από τον μητρικό όμιλο. Επρόκειτο για το πρώτο deal της EXIN, η οποία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν, διαφημιζόμενη ως ένα νέο, φιλόδοξο σχήμα που θα παρέχει μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (διαχείριση κεφαλαίων, ασφάλιση, αντασφάλιση και managing general agency).

«Διαχειριζόμαστε ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών εταιρειών σε ένα ενιαίο οικοσύστημα… Παρέχουμε εξειδικευμένες καλύψεις, ασφάλειες ζωής και γενικές, αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα, απευθείας πωλήσεις και διανομή προϊόντων τρίτων μερών υπό μία στέγη» αναγράφεται, χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα του ομίλου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ταιριαστό να ξεκινήσει η ΕΧΙΝ τις εξαγορές από την AIG, καθώς και η σταδιοδρομία του ίδιου του Fairfield στον ασφαλιστικό χώρο ξεκίνησε το 1989 από την AIG, ως underwriter, προτού μεταπηδήσει δύο χρόνια αργότερα στην Aetna/Executive Risk.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο της EXIN Group περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στην AIG Greece, την EXIN Wholesale (με έδρα το Άμστερνταμ), που εξειδικεύεται στους επιχειρηματικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, την Dedomena (με έδρα τη Βαρκελώνη), η οποία διαχειρίζεται «έξυπνα δεδομένα» για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών, και τη νεοσύστατη αντασφαλιστική Exin Re (με έδρα τη Ζυρίχη), η οποία από το ξεκίνημά της ταλανίζεται από διαμάχες για οφειλές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές της, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του επικεφαλής της, Marc Maupoux (που βρίσκεται κι αυτός στα δικαστήρια με τον Fairfield).

Πριν από την EXIN, ο Fairfield ίδρυσε (το 2011) την ANV Holdings BV, με έδρα το Άμστερνταμ, μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία εξειδικευμένων καλύψεων, με βασικό χρηματοδότη το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Οντάριο στον Καναδά.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η εταιρεία αγόρασε τρία συνδικάτα των Lloyd’s του Λονδίνου και εξελίχθηκε σε έναν (αντ)ασφαλιστικό όμιλο με ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. δολ. και γραφεία στη Βαρκελώνη, το Κάνσας Σίτυ, το Λονδίνο, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του το 2013, το Bloomberg χαρακτήρισε τον Fairfield «επιτομή ενός στελέχους πολυεθνικής ασφαλιστικής που ζει στην Ισπανία, διοικεί μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ και έχει ως βασικό μέτοχο στην εταιρεία του ένα συνταξιοδοτικό ταμείο από τον Καναδά».

Τον Απρίλιο του 2015, όμως, ο Fairfield αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την ANV Holdings, για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπόνοιες ότι το διαζύγιο δεν ήταν «βελούδινο».

Ο αμέσως προηγούμενος σταθμός στην καριέρα του Fairfield ήταν η MAG Glοbal Financial Products, εταιρεία εξειδικευμένη στην ασφαλιστική κάλυψη χρηματοοικονομικών πράξεων και στην ασφάλιση ευθυνών διευθυντών και στελεχών, την οποία συνίδρυσε το 1999.

Το 2003, η MAG εξαγοράστηκε από την HCC Insurance Holdings (αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο με έδρα το Χιούστον του Τέξας). Ο Fairfield παρέμεινε στην HCC έως το 2011, οπότε και ίδρυσε, όπως προαναφέρθηκε, την ANV Holdings.

Η κάθε άλλο παρά ομαλή εξέλιξη του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί ο Fairfield ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις προοπτικές του EXIN Group, πολλώ δε μάλλον καθώς το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε τις πηγές χρηματοδότησης του ομίλου (ακόμη και πριν τη ρήξη με τους Calamos και Koudounis) καθίσταται ακόμη πυκνότερο: Δεν είναι τυχαίο ότι σε ανύποπτο χρόνο (τον Μάρτιο του 2017), η έγκυρη βρετανική ασφαλιστική ιστοσελίδα Insurance Insider σχολίαζε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του Fairfield και η σύγχυση αναφορικά με το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου έχει δημιουργήσει ψιθύρους για τη startup που απασχολεί περί τα 350 άτομα…».

Θα κατορθώσει, άραγε, ο Matt Fairfield, που έχει χαρακτηριστεί «κατά συρροή ασφαλιστικός entrepreneur», να σώσει την παρτίδα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*