G. Tighe / Matrix Brokers: «Γραμμή» να μη δίνονται εκπτώσεις…

Συνέντευξη του Gerry TigheHead of Treaty, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers SA στην Έλενα Ερμείδου

Οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολ., από τα οποία το 50%, ή και παραπάνω, καλείται να καλύψει η αντασφαλιστική αγορά, όπως δηλώνει ο Gerry Tighe, Head of Treaty, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers SA. Ο τελευταίος προσθέτει ότι ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς ασφάλιστρα (combined ratio) για το 2017 θα κυμανθεί πάνω από το 100%. Βάσει των παραπάνω, οι αντασφαλιστικές εταιρείες κρατούν μια πιο σκληρή στάση στις ανανεώσεις των συμβολαίων για το 2018, και πολλοί αντασφαλιστές έχουν λάβει οδηγίες από τις διοικήσεις τους να μη δίνεται καμία έκπτωση στις ανανεώσεις.

Παρατηρεί, πάντως, πως αν κάποιες αντασφαλιστικές αποφασίσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να προσφέρουν μειώσεις, τότε η προσπάθεια των μεγάλων εταιρειών να κρατήσουν τα ασφάλιστρα σταθερά ή να τα αυξήσουν δεν θα έχει αποτέλεσμα. Συνιστά δε στους πελάτες για αυτήν τη χρονιά, αν είναι εφικτό, να ανανεώσουν τα προγράμματα ασφάλισης νωρίτερα.

  • Πώς βλέπετε την παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά;

Το 2017, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από μια σειρά φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία στις ΗΠΑ και την Καραϊβική, ο μεγάλος σεισμός στο Μεξικό και οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολ., από τα οποία το 50%, ή και παραπάνω, καλείται να καλύψει η αντασφαλιστική αγορά.

Με εξαίρεση τη γαλλική SCOR, σχεδόν όλες οι μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει την επενδυτική κοινότητα για το πώς αναμένεται να επηρεαστεί η κερδοφορία τους (profit warnings) και εκτιμούν ότι ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς ασφάλιστρα (combined ratio) για το 2017 θα κυμανθεί πάνω από το 100%.

Σημαντικό πλήγμα έχουν δεχθεί η αγορά του Λονδίνου και οι Lloyds, καθώς το μερίδιό τους είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις εταιρείες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, κατά μέσο όρο, οι καταστροφές αυτές αντιστοιχούν στο 10% περίπου του κεφαλαίου των μετόχων.

  • Τι στάση αναμένεται να κρατήσουν οι αντασφαλιστικές για το 2018;

Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές αυτές, οι αντασφαλιστικές εταιρείες κρατούν πλέον μια πιο σκληρή στάση στις ανανεώσεις των συμβολαίων για το 2018, καθώς πολλοί αντασφαλιστές έχουν λάβει οδηγίες από τις διοικήσεις τους να μη δίνεται καμία έκπτωση στις ανανεώσεις (για αναπροσαρμογή ρίσκου), αντιθέτως να προσπαθούν να αυξήσουν τα αντασφάλιστρα όπου μπορούν. Ορισμένες, μάλιστα, εταιρείες διοργανώνουν σεμινάρια για τους νεότερους αντασφαλιστές σχετικά με το «πώς να συμπεριφέρεστε σε περιόδους hard market».

  • Πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά την ελληνική και την κυπριακή αγορά;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα, όμως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ακόμη υπερπροσφορά αντασφαλίσεων τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει σταθερή ή φθίνει. Η λογική λέει ότι αν κάποιες αντασφαλιστικές αποφασίσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να προσφέρουν μειώσεις, τότε η προσπάθεια των μεγάλων εταιρειών να κρατήσουν τα ασφάλιστρα σταθερά ή να τα αυξήσουν δεν θα έχει αποτέλεσμα. Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος των τυφώνων τελειώνει γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, και μέχρι τότε οποιαδήποτε μη αναμενόμενη φυσική καταστροφή ενδέχεται να γύρει την πλάστιγγα προς την άλλη πλευρά, προσδίδοντας στην αγορά εντελώς hard market χαρακτηριστικά.

Θα συνιστούσαμε στους πελάτες αυτήν τη χρονιά, αν είναι δυνατό, να ανανεώσουν τα προγράμματα αντασφάλισης νωρίτερα, εάν αυτό είναι εφικτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*