back to top
25.1 C
Athens
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2026

Νέες τεχνολογίες, νέα νομικά προβλήματα

Με τη διερεύνηση των νομικών ζητημάτων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες ασχολήθηκε το workshop το οποίο πραγματοποίησε η Κλαδική Ομάδα Εργασίας Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο περιθώριο του φετινού πολυσυνεδρίου «Capital + Vision» με θέμα: «Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: Επενδύσεις – Καινοτομία – Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της παράλληλης αυτής εκδήλωσης του πολυσυνεδρίου, οι εισηγητές αναφέρθηκαν ειδικότερα σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή του δικαίου και τις νομικές προκλήσεις των νέων τεχνολογικών δεδομένων, που συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

- Advertisement -

Ειδικότερα, η δικηγόρος Μαργαρίτα Ευαγγέλου (Δικηγορικό Γραφείο Στυλόπουλος & Συνεργάτες) έκανε μία παρουσίαση του Νέου Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα και αναφέρθηκε στις νέες διατάξεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις 18 Μαΐου 2018 και αφορούν τη θεσμοθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, το δικαίωμα για διαγραφή των προσωπικών δεδομένων, αλλά και τα επαπειλούμενα πρόστιμα για εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο δικηγόρος Επαμεινώνδας Στυλόπουλος (Δικηγορικό Γραφείο Στυλόπουλος & Συνεργάτες) ανέπτυξε το θέμα του δικαίου των κοινωνικών δικτύων και αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικότητας ή δημοσιότητας των καταχωρήσεων των χρηστών, στις εσωτερικές διαδικασίες τις οποίες έχουν αναπτύξει τα πιο σημαντικά κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα ζητήματα της πρόσκρουσης δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ιωάννης Βαρότσος (Δικηγορικό Γραφείο Ι. Βαρότσος & Συνεργάτες) έκανε μια εκτενή παρουσίαση της διαδικασίας διαδικτυακής επίλυσης διαφορών, η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και αφορά τους καταναλωτές που προβαίνουν σε αγορές από απόσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο δικηγόρος Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος (Μπάλλας – Πελεκάνος & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία) παρουσίασε τους νομικούς προβληματισμούς αναφορικά με τη κυκλοφορία  των αυτοκινήτων του μέλλοντος, τα οποία θα διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία να οδηγούν χωρίς οδηγό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα διλήμματα της ηθικής, τα οποία αναμφισβήτητα θα κληθούν οι νομικοί, και όχι μόνο, να τα απαντήσουν υπό το πρίσμα αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη δράση σχετικά με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των διμερών σχέσεων. Ειδικότερα, η Κλαδική Ομάδα Εργασίας Νομικών Θεμάτων, η οποία λειτουργεί στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τα τελευταία δύο χρόνια,  έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συντονισμένη προώθηση νομικών θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει στις Κλαδικές Ομάδες Εργασίας, που λειτουργούν όχι μόνο για τον νομικό κλάδο, αλλά και για περισσότερους κλάδους της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Για πληροφορίες: τηλ. 210 64 19 023, e-mail: m.papanastasiou@ahk.com.gr.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το ΕλΔΑΠ στο ICPCDGR 2026: Θεμέλιο της ανθεκτικότητας ο συντονισμός

Παρακολουθήστε το workshop με θέμα «Κλιματικοί κίνδυνοι: Διακυβέρνηση και ετοιμότητα στην Ελλάδα»

Tειρεσίας: Workshop για το πρώτο προϊόν της συνεργασίας με την Equifax στην ελληνική αγορά

Εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις Tiresias Identity & Fraud Services powered by Equifax κατά της κυβερνοαπάτης

MDRT Workshop: Όταν οι ιστορίες αλλαγής οπτικής γίνονται εμπειρία ζωής

Μια εκδήλωση που άφησε στους συμμετέχοντες όχι απλώς γνώσεις, αλλά εσωτερικές «μετατοπίσεις»

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στην εξέλιξη των ανθρώπων της ακόμη και το καλοκαίρι

Περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή δράση «Εκπαίδευση και Τεχνικές Πωλήσεων Προϊόντων Ζωής»

Interamerican: Άμεση στήριξη στους ασφαλισμένους στις δύσκολες στιγμές

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών η εταιρεία δίνει έμφαση στην ταχύτητα και στην ουσιαστική εξυπηρέτηση

Διάρρηξη σπιτιού το καλοκαίρι: Συμβουλές προστασίας από την Allianz, για ξένοιαστες διακοπές

Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες πριν από ένα περιστατικό, κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά

Με την υπογραφή της Κομισιόν, η εξαγορά της Eurolife ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Η Eurobank εξαγοράζει κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό παράγει ήδη το δικό της δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα ενοποιούσε μόνο κατά 20%

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΛΙΤΗΕ: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ηλεκτροπληξίες και πυρκαγιές από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Η έλλειψη κουλτούρας πρόληψης προκαλεί κάθε χρόνο σημαντικές ζημιές στην υγεία, στη ζωή και στην περιουσία των πολιτών

Θεσσαλονίκη: Ξεμπλοκάρει το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο – Έργο 435 εκατ. ευρώ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 435 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, αποτελεί τη μεγαλύτερη δομή υγείας στη χώρα που προχωρά μέσω ΣΔΙΤ

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στην εξέλιξη των ανθρώπων της ακόμη και το καλοκαίρι

Περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή δράση «Εκπαίδευση και Τεχνικές Πωλήσεων Προϊόντων Ζωής»

Η Δυτική Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου – Μηδενικά κρούσματα χάρη στο προληπτικό πρόγραμμα

Η εμπειρία αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο της NEHA στις ΗΠΑ ως παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση