Μπασκόζος: Στο κράτος, από τις ΜΚΟ, η φροντίδα των προσφύγων

Στα κύρια συμπεράσματα της ελληνικής εμπειρίας με διεθνή σημασία, σε ό,τι αφορά την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, αναφέρθηκε ο ΓΓΔΥ Γιάννης Μπασκόζος από το Βερολίνο, στο οποίο βρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας (WORLD HEALTH SUMMIT).

Ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική μνεία στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ανέλαβαν την υγειονομική κάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διέσχισαν τα ελληνικά σύνορα την τελευταία 3ετία.

«Στη χώρα μας υπήρξε εξαιρετικά θετική εμπειρία συνεργασίας με τις έγκριτες ΜΚΟ, υπό την εποπτεία της ΓΓΔΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η Ελλάδα άντεξε το προσφυγικό κύμα και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά χώρα χάρη στην πολιτική καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας και για τους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΓΓΔΥ αναφέρθηκε στην εκτεταμένη εμβολιαστική καμπάνια για τα προσφυγόπουλα (30.000 εμβολιασμοί με τα εμβόλια προτεραιότητας), η αποτελεσματικότητα της οποίας – όπως τόνισε – αποδεικνύεται κι από το γεγονός της απουσίας κρουσμάτων ιλαράς στον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Όπως είπε ο κ. Μπασκόζος, τη σκυτάλη από τις ΜΚΟ παίρνει τώρα το Ελληνικό κράτος με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων.

«Οι νέες ανάγκες στην αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας μητέρας νεογνού, αλλά και ζητημάτων ψυχικής υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του υπουργείου υγείας» εξήγησε, αναδεικνύοντας την πρόληψη και την καθολική πρόσβαση ως αποφασιστικούς παράγοντες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ακλόνητη πεποίθηση μας που βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα είναι πως για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει καμία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού να μένει έξω από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την πρόληψη και την αγωγή υγείας» ανέφερε σχετικά, διαμηνύοντας με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση έπραξε και συνεχίζει να πράττει το καθήκον της.

Καταλήγοντας ο ΓΓΔΥ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξιοθαύμαστη πρακτική ανθρωπισμού και φιλοξενίας που έδειξε ο ελληνικός πληθυσμός, ο οποίος – όπως είπε – δεν επέτρεψε να ενισχυθούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές. Κάλεσε, τέλος, τις κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύσουν με την τακτική και τις δηλώσεις τους το αίσθημα αλληλεγγύης, αποθαρρύνοντας τις ακραίες αντιμεταναστευτικές απόψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*