back to top
12.7 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

Aντιδράστε άμεσα πριν δείτε στην οθόνη σας το «You have been hacked»

Δύσκολο μεν θέμα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο με την πραγματικότητα αποδείχθηκε το cyber risk στο Συνέδριο της Ύδρας. Πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου, η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες όσο καλά προετοιμασμένοι είναι για κάτι τέτοιο.

Του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Στην πραγματικότητα, η απέναντι πλευρά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αφήνουν και τους μεμονωμένους ιδιώτες ακάλυπτους. Στην ουσία με το fishing (τώρα συνειδητοποιώ ότι καλά-καλά δεν ξέρουμε πως γράφεται), δηλαδή την εθελουσία παράδοση ιδιωτικών στοιχείων σε αγνώστους, είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα.

Υποψήφια θύματα να χάσουμε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά να χάσουμε άμεσα δικά μας κεφάλαια. Λεφτά πως μέσω e-banking θα πληρώναμε καθημερινές μας συναλλαγές ή την εφορία. Για τις επιχειρήσεις η κλοπή δεδομένων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πίεση πληρωμής ‘λύτρων’. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του προβλήματος των κυβερνο-επιθέσεων.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν, είτε άμεσα θύματα είτε να κληθούν να αποζημιώσουν ασφαλισμένους τους. Και τα δύο έχουν αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτές. Στην Ελλάδα ακόμη, η κυβερνο-ασφάλιση (cyber insurance) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το θέμα, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για εξειδικευμένες κυβερνο-ασφαλίσεις. Ωστόσο ,όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο της Ύδρας και στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ η κυβερνο-ασφάλιση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα και θα γιγαντωθεί στο μέλλον. Υπερβολές θα πείτε. Ίσως. Όμως, εάν συνειδητοποιήσετε ότι το ενδεχόμενο παραβίασης και αποκόμισης δεδομένων από τον υπολογιστή σας είναι πολλαπλάσιο από το ενδεχόμενο πιθανού τροχαίου ατυχήματος, ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Ας το έχουν καλά φυλαγμένο στην σκέψη τους οι επαγγελματίες του κλάδου ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα μίας κυβερνο-επίθεσης. Οπότε ανάλογα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται πρέπει να δράσουμε και να ασφαλιστούμε. Έχει πλέον και η τεχνολογία τους μεγάλους κινδύνους της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Ηλεκτρονικών και Διαδικτυακών Κινδύνων – Cyber Risk Insurance

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026, 16:00-19:20

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πολιτική Προστασία: Το στοίχημα για την ασφάλιση

Η αναφορά του αρμόδιου υπουργείου για επένδυση σε ανθρώπους, εκπαίδευση, τεχνολογία, υποδομές δεν αποτυπώνει απλώς έναν σχεδιασμό έργων

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

PwC: 1 στις 2 συναλλαγές αφορά ασφάλειες, αλλαγές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αναμένεται νέα συναλλαγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Γ. Κεφαλογιάννης: Ο εθελοντισμός συνειδητή επιλογή κοινής ευθύνης για όσα μας ενώνουν

Τελετή παραλαβής Μέσων Ατομικής Προστασίας για τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Ο ΣΔΑΕ στο Money Show – «Το σύγχρονο ασφαλιστικό γραφείο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές»

Τι θα περιλαμβάνει η ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/3 στο Hyatt Regency Thessaloniki

Κ. Πιερρακάκης: «Η SIU θα δημιουργήσει περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας»

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup κεντρικός ομιλητής στο 14ο Συνέδριο της Euronext στο Παρίσι

Atradius: Η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί, αφήνοντας τις εισαγωγικές οικονομίες εκτεθειμένες

Οι γεωπολιτικές κρίσεις και η εντεινόμενη ζήτηση καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς θέμα κλίματος, αλλά και οικονομικής επιβίωσης