back to top
18.4 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Aντιδράστε άμεσα πριν δείτε στην οθόνη σας το «You have been hacked»

Δύσκολο μεν θέμα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο με την πραγματικότητα αποδείχθηκε το cyber risk στο Συνέδριο της Ύδρας. Πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου, η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες όσο καλά προετοιμασμένοι είναι για κάτι τέτοιο.

Του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Στην πραγματικότητα, η απέναντι πλευρά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αφήνουν και τους μεμονωμένους ιδιώτες ακάλυπτους. Στην ουσία με το fishing (τώρα συνειδητοποιώ ότι καλά-καλά δεν ξέρουμε πως γράφεται), δηλαδή την εθελουσία παράδοση ιδιωτικών στοιχείων σε αγνώστους, είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα.

Υποψήφια θύματα να χάσουμε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά να χάσουμε άμεσα δικά μας κεφάλαια. Λεφτά πως μέσω e-banking θα πληρώναμε καθημερινές μας συναλλαγές ή την εφορία. Για τις επιχειρήσεις η κλοπή δεδομένων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πίεση πληρωμής ‘λύτρων’. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του προβλήματος των κυβερνο-επιθέσεων.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν, είτε άμεσα θύματα είτε να κληθούν να αποζημιώσουν ασφαλισμένους τους. Και τα δύο έχουν αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτές. Στην Ελλάδα ακόμη, η κυβερνο-ασφάλιση (cyber insurance) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το θέμα, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για εξειδικευμένες κυβερνο-ασφαλίσεις. Ωστόσο ,όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο της Ύδρας και στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ η κυβερνο-ασφάλιση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα και θα γιγαντωθεί στο μέλλον. Υπερβολές θα πείτε. Ίσως. Όμως, εάν συνειδητοποιήσετε ότι το ενδεχόμενο παραβίασης και αποκόμισης δεδομένων από τον υπολογιστή σας είναι πολλαπλάσιο από το ενδεχόμενο πιθανού τροχαίου ατυχήματος, ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Ας το έχουν καλά φυλαγμένο στην σκέψη τους οι επαγγελματίες του κλάδου ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα μίας κυβερνο-επίθεσης. Οπότε ανάλογα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται πρέπει να δράσουμε και να ασφαλιστούμε. Έχει πλέον και η τεχνολογία τους μεγάλους κινδύνους της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Cyber Snack: Γιατί η κάλυψη Management Liability είναι το «δίχτυ ασφαλείας» της ηγεσίας

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, το cyber risk δεν είναι τεχνικό θέμα· είναι θέμα ηγεσίας, ευθύνης και λογοδοσίας

Cyber Risk Management Strategy και Θουκυδίδης: Μια Ιστορία 2.500 ετών!

Ο Ν. Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί οι θεμελιώδεις αρχές στρατηγικής που εφαρμόστηκαν πριν από 2.500 χρόνια αφορούν κάθε CISO και Risk Manager σήμερα

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Η ασφάλιση χρειάζεται ανθρώπους, όχι μόνο πλατφόρμες

Η τηλεοπτική παρέμβαση του Χ. Αλεξόπουλου, ΕΕΑΕ, υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει ο άνθρωπος μέσα στην εξίσωση της τεχνολογίας

Ριζικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα εξαρτηθεί όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από τη συνέπεια, τον έλεγχο και τη διάρκεια στην υλοποίησή τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Η Σύρος έτρεξε στους ρυθμούς του Run Greece με τη στήριξη της ERGO Hellas

Η διοργάνωση ενώνει τον αθλητισμό με τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τη συμμετοχή όλων των ηλικιών

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες