back to top
10.7 C
Athens
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025

Aντιδράστε άμεσα πριν δείτε στην οθόνη σας το «You have been hacked»

Δύσκολο μεν θέμα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο με την πραγματικότητα αποδείχθηκε το cyber risk στο Συνέδριο της Ύδρας. Πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου, η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες όσο καλά προετοιμασμένοι είναι για κάτι τέτοιο.

Του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Στην πραγματικότητα, η απέναντι πλευρά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αφήνουν και τους μεμονωμένους ιδιώτες ακάλυπτους. Στην ουσία με το fishing (τώρα συνειδητοποιώ ότι καλά-καλά δεν ξέρουμε πως γράφεται), δηλαδή την εθελουσία παράδοση ιδιωτικών στοιχείων σε αγνώστους, είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα.

Υποψήφια θύματα να χάσουμε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά να χάσουμε άμεσα δικά μας κεφάλαια. Λεφτά πως μέσω e-banking θα πληρώναμε καθημερινές μας συναλλαγές ή την εφορία. Για τις επιχειρήσεις η κλοπή δεδομένων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πίεση πληρωμής ‘λύτρων’. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του προβλήματος των κυβερνο-επιθέσεων.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν, είτε άμεσα θύματα είτε να κληθούν να αποζημιώσουν ασφαλισμένους τους. Και τα δύο έχουν αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτές. Στην Ελλάδα ακόμη, η κυβερνο-ασφάλιση (cyber insurance) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το θέμα, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για εξειδικευμένες κυβερνο-ασφαλίσεις. Ωστόσο ,όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο της Ύδρας και στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ η κυβερνο-ασφάλιση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα και θα γιγαντωθεί στο μέλλον. Υπερβολές θα πείτε. Ίσως. Όμως, εάν συνειδητοποιήσετε ότι το ενδεχόμενο παραβίασης και αποκόμισης δεδομένων από τον υπολογιστή σας είναι πολλαπλάσιο από το ενδεχόμενο πιθανού τροχαίου ατυχήματος, ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Ας το έχουν καλά φυλαγμένο στην σκέψη τους οι επαγγελματίες του κλάδου ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα μίας κυβερνο-επίθεσης. Οπότε ανάλογα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται πρέπει να δράσουμε και να ασφαλιστούμε. Έχει πλέον και η τεχνολογία τους μεγάλους κινδύνους της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Τάσεις αποζημιώσεων Cyber Insurance 2025 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, με την κυβερνοασφάλιση κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας, αλλά όχι υποκατάστατο καλών πρακτικών

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Cyber Risk Insurance

Η πανδημία Covid-19 επέσπευσε, κατά ρυθμούς ραγδαίους και ανατρεπτικούς, την πλήρη είσοδό μας στην ψηφιακή εποχή και τη λειτουργία μας στο πλαίσιο των απαιτήσεων και επιταγών της.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς θα κλείσει το 2025 για την ασφαλιστική αγορά – Οι συνιστώσες

Σημαντική συμβολή είχε η δέσμη κινήτρων για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η τεχνολογία και τα νέα λογιστικά πρότυπα

Η Eurolife FFH αλλάζει τη ζωή των οικογενειών και κερδίζει τη διάκριση της χρονιάς

Η ασφαλιστική δείχνει τον δρόμο για το πώς οι εταιρείες μπορούν να συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την ουσιαστική κοινωνική συνεισφορά

Αντίστροφη μέτρηση για τα Greek Accounting & Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Τα #graf25 επιστρέφουν για 3η χρονιά στις 12/12, με στόχο την ανάδειξη των άριστων εταιρειών και πρακτικών στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση

Τα Coffee Business Awards 2025 έρχονται στις 17 Δεκεμβρίου

Η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο της καφεστίασης επιστρέφει για 7η χρονιά, με ανανεωμένο concept - Βίντεο και πληροφορίες συμμετοχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H συνεργασία με τον Όμιλο Helvetia Baloise φέρνει αναβάθμιση για την Ατλαντική Ένωση

Η ελληνική ασφαλιστική αποκτά πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, σύγχρονα συστήματα και μοντέλα, καθώς και νέα, ενδιαφέροντα προγράμματα

13η Εθελοντική Αιμοδοσία ΠΑΝΟΡΜΟΥ: Η δύναμη της ενότητας και της κοινωνικής προσφοράς

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις κοινωνικής ευθύνης του Συνεταιρισμού θα πραγματοποιηθεί 17/12 στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Ασφάλιση και βραχυχρόνιες μισθώσεις: Από νομική υποχρέωση σε στρατηγικό πλεονέκτημα

Ο Θ. Αγγελόπουλος, Υδρόγειος Ασφαλιστική, εξηγεί πώς μια σωστά δομημένη κάλυψη ενισχύει την απόδοση της επένδυσης

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η Deloitte χαρτογραφεί την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα

Οι νέες προτεραιότητες των επιχειρήσεων στον τομέα της ΕΚΕ και οι στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον της υπευθυνότητας