back to top
19.5 C
Athens
Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Ασφαλιστικά «κόλπα ζόρικα…που κάνουν στην Ινδία»!

Όταν ένας βιαστικός μοτοσικλετιστής έσπασε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου του κ. Ν. Κρίσνα στη Βόμβάη, ο τελευταίος δεν ήθελε να οδηγήσει στον αυτοκινητόδρομο Βεγγάλης-Βομβάης χωρίς να τον επισκευάσει. Πήγε λοιπόν το ΙΧ του στο κοντινότερο συνεργείο. Καθώς περίμενε τον τεχνικό να επιδιορθώσει τον καθρέφτη, ο κ. Κρίσνα αποφάσισε να προσπαθήσει να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης μέσω του κινητού του. Τράβηξε βίντεο που έδειχνε τη ζημία στο ΙΧ του, συμπλήρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και έστειλε τα αρχεία στην ασφαλιστική.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Προς μεγάλη του έκπληξη η αίτησή του να λάβει αποζημίωση ύψους 1.200 ινδικών ρουπιών (16 ευρώ) διεκπεραιώθηκε από την ασφαλιστική άμεσα και το αιτούμενο ποσό πιστώθηκε στον τραπεζικό του λογαριασμό μέσα σε μία ώρα, προτού καν ο μηχανικός να επισκευάσει τη ζημία!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of India, η διεκπεραίωση αιτήσεων αποζημίωσης για υλικές ζημίες σε μία ώρα έχει γίνει η νέα «μόδα» στην ασφάλιση αυτοκινήτου στη χώρα και πολλές εταιρείες είναι σε θέση να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, χάρη στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους.

- Advertisement -

Κάθε μήνα, πάνω από 25.000 άτομα χρησιμοποιούν την εφαρμογή «video proof» για ανανέωση της ασφάλειας αυτοκινήτου τους, αναφέρει ο ινδικός φορέας συγκέντρωσης ασφαλιστικών εταιρειών Policybazaar, που έχει υπό την «ομπρέλα» του μεταξύ άλλων τις εταιρείες Bharti AXA, ΤΑΤΑ ΑΙG, Kotak Mahindra και Liberty Videocon.

Άλλες εταιρίες όπως η Bajaj Allianz και η ICICI Lombard προσφέρουν τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης-εξπρές μέσω των δικών τους εφαρμογών για smartphones.

Καθώς η εποπτική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου της Ινδίας IRDAI επιτρέπει στους πελάτες των ασφαλιστικών να κάνουν «αυτό-πραγματογνωμοσύνη» μέσω video για ζημίες έως 50.000 ρουπίες (650 ευρώ), πολλές εταιρείες αξιοποιούν το εργαλείο του video proof.

«Xάρη στην εφαρμογή «Motor on the spot», οι κάτοχοι ΙΧ μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες που δείχνουν τις ζημίες στο όχημα, το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ και τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων εμπλεκόμενων οδηγών (αν υπάρχουν) και να μας τα στέλνουν.

Χρησιμοποιώντας τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων μας (data analytics) κάνουμε άμεσα μια προσφορά για αποζημίωση στον πελάτη. Εάν αυτός καλύπτεται από την προσφορά, συμφωνεί και αποζημιώνεται άμεσα. Εάν όχι, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εμπλοκή πραγματογνώμονα», τονίζει ο Tapan Singhel, διευθύνων σύμβουλος της Bajaj Allianz General Insurance.

H Bajaj Allianz προσφέρει την υπηρεσία αυτή στους πελάτες της για ζημίες έως 20.000 ρουπίες (250 ευρώ), ενώ η ICICI Lombard General Insurance έχει ανεβάσει τον πήχη στα 50.000 ευρώ. Ο συν-ιδρυτής του Policybazaar, Tarun Mathur λέει ότι η δημοφιλία της σχετικής εφαρμογής αυξάνεται ραγδαία.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα βίντεο που δίνει οδηγίες στους οδηγούς για το πώς να βιντεοσκοπούν τις ζημίες…Η επιτόπια εξέταση ενός ΙΧ από πραγματογνώμονα και η καταγραφή των ζημιών μπορεί να πάρει 2-5 εργάσιμες ημέρες. Για αυτούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές, το να βρουν πραγματογνώμονα μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο. Με την «αυτό-πραγματογνωμοσύνη», η ανανέωση συμβολαίων για ασφάλιση ΙΧ και η καταβολή αποζημιώσεων επιταχύνονται κατά πολύ», καταλήγει.

Δείτε το σχετικό βίντεο για την εφαρμογή «Motor on the spot» της Bajaj Allianz

https://www.youtube.com/watch?v=wG4fphrNtBg

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eπιστημονική ημερίδα «Data Analytics and Machine Learning for Insurance Fraud Detection» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων

Έρευνα ΜΙΤ με SAS: «Κλειδί» για σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις η εμπιστοσύνη στα data

Η έρευνα με τίτλο "Data, Analytics, & AI: How trust delivers value" εστιάζει στον βαθμό της σιγουριάς που έχουν οι επιχειρήσεις για τα δεδομένα που συλλέγουν και αναλύουν.

Fairfax: Κέρδη 1,7 δισ. δολ. για το 2017

Τα καλύτερα στην 32χρονη ιστορία του (αντ)ασφαλιστικού ομίλου - Τι δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Prem Watsa

Ασφαλιστικά «κόλπα ζόρικα…που κάνουν στην Ινδία»!

Πώς οι κάτοχοι ασφάλειας αυτοκινήτου στην Ινδία λαμβάνουν αποζημίωση για ζημίες στα ΙΧ τους σε 1 ώρα, κάνοντας «αυτο-πραγματογνωμοσύνη» μέσω εφαρμογών για smartphone.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Λήγει στις 30 Απριλίου ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός #WhyInsuranceMatters για νέους

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο για τη σημασία της ασφάλισης στη σύγχρονη ζωή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλά ακίνητο ιδιοκτησίας της

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 8/5 – Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2025

Διπλή διάκριση για τη MEGA BROKERS στα Βραβεία της ERGO

Οι βραβεύσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή, αποδοτική συνεργασία των δύο εταιρειών, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνέπεια και στα απτά αποτελέσματα

Groupama: Θετικές επιδόσεις το 2025, συνεχίζονται οι στρατηγικές πρωτοβουλίες

Η ασφαλιστική συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της με άξονες την κερδοφόρο ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της εμπειρίας πελάτη

Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής για τα Greek Exports Awards 2026 – Ψηφίστε έως 29/4

Τα Greek Exports Forum & Awards 2026 έρχονται στις 8 Μαΐου στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex