back to top
15.5 C
Athens
Κυριακή 5 Απριλίου 2026

Αποκαλύψεις για διπλό κινεζικό “φλερτ” στην Allianz !

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Anbang και ο πολυσχιδής όμιλος  ΗΝΑ  φέρονται να εξέτασαν την αγορά μετοχικών πακέτων στον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό

- Advertisement -

Αίσθηση προκαλούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που υποστηρίζουν ότι ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang  και ο πολυσχιδής όμιλος HNA Group κινήθηκαν στην κατεύθυνση αγοράς μετοχικών μεριδίων στην γερμανική Allianz, στο πλαίσιο σχεδίων να δημιουργήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική αυτοκρατορία…made in China.

Οπως ισχυρίζονται δυο άτομα με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι δυο κινεζικοί όμιλοι εξέτασαν -ξεχωριστά-  το ενδεχόμενο αγοράς πλειοψηφικού “πακέτου” μετοχών της Allianz -της τέταρτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 100 δισ. δολ.- , ενώ η HNA ήταν ανοιχτή και στην ιδέα αγοράς μειοψηφικού μεριδίου.

- Advertisement -

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις -που έμειναν σε αρχικό στάδιο και δεν κατέληξαν σε επίσημες προσφορές από πλευράς των Κινέζων- “πάγωσαν” νωρίτερα εντός του έτους, λόγω των αναμενόμενων ενστάσεων που θα ήγειραν οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας, αλλά και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την διοίκηση της Allianz. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, θεωρείται “εξαιρετικά απίθανο” οι συνομιλίες αυτές να αναβιώσουν στο ορατό μέλλον.

Τυχόν κατάθεση προσφοράς για εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην Allianz, μια απο τις εννέα ασφαλιστικές που “καθορίζουν” την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα συναντούσε τεράστια πολιτικά και ρυθμιστικά εμπόδια στη Γερμανία, καθώς ο ασφαλιστικός όμιλος είναι ένας από τους εθνικούς πρωταθλητές της χώρας, έχει τεράστια κεφαλαιακή ισχύ και αποτελεί πυλώνα του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τα σχέδια της HNA να εξαγοράσει μερίδιο στην Allianz πρωτοαποκαλύφθηκαν την Τετάρτη από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Οι εκπρόσωποι της Allianz, της Anbang και της ΗΝΑ -με την τελευταία να έχει ανακοινώσει deals αξίας άνω των 50  δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η αγορά “πακέτων” στην Deutsche Bank και την αμερικανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Hilton- αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters.

Τα μεγάλα deals των κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό μπήκαν πρόσφατα στο “στόχαστρο” των αρχών του Πεκίνου , που επέβαλε περιορισμούς και υποχρέωσε τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν τις κάνουλες τις χρηματοδότησης τέτοιων συμφωνιών, το ύψος των οποίων ανήλθε στο ύψος-ρεκόρ των 221 δισ. δολαρίων το 2016.

Την ίδια στιγμή, αυξανόμενες αντιδράσεις προκαλεί ο κινεζικός επεκτατισμός και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων που επιτρέπουν σε κράτη μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές σε ιστορικά υψηλά

Οι ισχυρές καταιγίδες μεταφοράς (SCS) είναι απρόβλεπτες, αλλά οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με συνδυασμό παραδοσιακών μέτρων ανθεκτικότητας και λύσεων TN

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων