back to top
15.1 C
Athens
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

S&P προς ασφαλιστές: “Συγχωνευθείτε για να επιβιώσετε”

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι συνθήκες της αγοράς ευνοούν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον αντασφαλιστικό κλάδο και η κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί,  αναφέρει σε έκθεσή της η S&P. O διεθνής οίκος αξιολόγησης προσθέτει ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό σύναψης νέων deals εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων, αλλά και των κινδύνων που εγκυμονούν οι εν λόγω συμφωνίες.

- Advertisement -

Οι χρόνιες προκλήσεις που ταλανίζουν τον αντασφαλιστικό κλάδο (πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, ιστορικά χαμηλά επιτόκια , εντεινόμενος ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά κεφάλαια κλπ.) έχουν αναδείξει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ως “αξιόλογη επιλογή”  προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αντασφαλιστικών εταιρειών, παρατηρεί η S&P.

‘Οι παρατεταμένες πιέσεις στην τιμολόγηση -ιδίως στον τομέα αντασφαλίσεων περιουσίας και ατυχημάτων-, το ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές παραμένουν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο επί μακρόν, τα περιορισμένα περιθώρια οργανικής ανάπτυξης και ο οξύς ανταγωνισμός αποτέλεσαν τους καταλύτες για τα πρόσφατα deals…Επιπροσθέτως, η πληθώρα κεφαλαίων χαμηλού κόστους έδωσε περαιτέρω ώθηση στους όγκους συναλλαγών, με τα κεφάλαια του αντασφαλιστικού κλάδου να ανέρχονται στο ύψος-ρεκόρ των 605 δισ. δολαρίων ( τέλος Μαρτίου 2017). Από αυτά,  τα 86 δισ. δολ. αφορούν εναλλακτικά κεφάλαια, ποσό που επίσης αποτελεί ιστορικό υψηλό”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

- Advertisement -

Σύμφωνα πάντα με την S&P, το ύψος των deals που ανακοινώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου 2016-Ιουνίου 2017 ανήλθε σε 22 δισ. δολάρια. “Η αναζήτηση της ανάπτυξης πρέπει να διέπεται από ορθά χρηματοοικονομικά κριτήρια”, τονίζεται μεταξύ άλλων. Και τούτο διότι σε κάθε deal εξαγορών και συγχωνεύσεων ελλοχεύει ο κίνδυνος καταβολής υπερβολικά υψηλού τιμήματος, με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις στον αντασφαλιστικό κλάδο παραμένουν υψηλές. Επίσης, όπως συμβαίνει σε κάθε συγχώνευση, υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι που συνδέονται με την συνένωση των εκάστοτε εταιρειών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

SOS για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι: Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση των νοσοκομείων

Με τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου παρουσίασε την εικόνα αποσύνθεσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανατολική Κρήτη

Η νέα εποχή της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

Αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της εταιρείας να επενδύσει σε εξαγορές και συνεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Στις 23 Απριλίου 2026 το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ – Βίντεο

Με το μήνυμα «Μαζί γράφουμε Ιστορία. Διαμορφώνοντας το Αύριο», η διοργάνωση αναμένεται να αναδείξει προκλήσεις και προοπτικές μιας περιόδου αυξημένων απαιτήσεων

Αλλαγή ηγεσίας εν μέσω ανάπτυξης για την KPMG International

Ο Gary Wingrove αναλαμβάνει καθήκοντα Global Chairman και CEO τον Οκτώβριο – Η παρακαταθήκη του απερχόμενου Bill Thomas

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Νέα εκπροσώπηση του ΠΣΕ στο ΔΣ της Export Credit Greece με έμφαση στις εξαγωγικές ασφαλίσεις

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εργαλείων ασφάλισης και χρηματοδότησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»