Ο απολογισμός του φονικού σεισμού στην Κω

Δεκάδες τραυματίες προσήλθαν στο νοσοκομείο της Κω μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε στη 1.55, με επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κω, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων και εκτεταμένες ζημιές.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν 39χρονο Τούρκο και ένα 22χρονο Σουηδό.

Το νοσοκομείο της Κω, αφού ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποστεί ζημιές, η υπηρεσία ΕΚΑΒ του νησιού και η υπηρεσία αεροδιακομιδών τέθηκαν άμεσα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, μέσω του ΕΚΕΠΥ.

Από τις 02:30 έως τις 04:00 προσήλθαν με ίδια μέσα ή διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο του νησιού γύρω στα 115 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί κυρίως νεαρής ηλικίας, με διάφορους τραυματισμούς, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Οι 103 αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ 12 άτομα έχρηζαν νοσηλείας.

Οι 7 εξ αυτών κρίθηκαν σε σοβαρότερη κατάσταση και αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά τους. Οι 4 διακομίστηκαν με C-130 στο ΠΑΓΝΗ και οι 3 στο Γ.Ν. Θριάσιο. Μάλιστα, ένας από τους τραυματίες, ο οποίος και νοσηλεύεται τώρα στο Ηράκλειο, χειρουργήθηκε άμεσα στην Κω για ακρωτηριασμό. Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται συνολικά 3 άνδρες, 1 Έλληνας και 2 αλλοδαποί, καθώς και μια Ελληνίδα, ενώ στο Θριάσιο νοσηλεύονται 2 άνδρες (1 Έλληνας και 1 αλλοδαπός) και 1 γυναίκα (αλλοδαπή).

Σε καλή κατάστασή είναι οι 5 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κω, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου και του τομέα ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

«Αισθάνομαι αρχικά την ανάγκη να εκφράσω στο Συμβούλιο Υπουργών τη θλίψη μου για τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό στο νησί της Κω στην Ελλάδα, με αρκετούς Ευρωπαίους πολίτες ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες. Οι ελληνικές αρχές και το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα των τραυματιών και για τη γρήγορη επούλωση των πληγών της περιοχής και των ανθρώπων της», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός από το Τάλιν της Εσθονίας, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*