back to top
20.8 C
Athens
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

Τοις τολμώσιν…

άρθρο του Γιάννη Βοτσαρίδη από το περιοδικό Interlife Magazine, Τεύχος Ιουνίου 2017

Στην παγκόσμια αγορά των Ασφαλειών και Αντασφαλειών τα πράγματα αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι δύσκολα (ιδιαίτερα για τον Κλάδο Ζημιών και Περιουσίας) ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα. Η αγορά κάνει κύκλους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

- Advertisement -

Τα παραπάνω εκτιμούν σοβαροί ξένοι επιχειρηματίες που επενδύουν συστηματικά στις Ασφάλειες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Όσον αφορά τις γενικότερες προβλέψεις τους, ειδικά για τον Κλάδο των Ασφαλειών, επικρατεί ένα θετικό κλίμα που αποδεικνύεται και ενισχύεται από επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασιζόμενες σε προσεκτική ανάλυση της Αγοράς ακόμη και σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η Ελλάδα, επειδή ακριβώς “βλέπουν μακριά”, διακρίνουν τις ευκαιρίες και τολμούν.

Αυτή η εκτίμηση, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τις ευκαιρίες του Ασφαλιστικού Κλάδου σήμερα στη χώρα μας. Ξεκινώντας από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της ασφαλιστικής δαπάνης στην Ελλάδα – που πορεύονται ανάλογα με την υφεσιακή συμπεριφορά της οικονομίας – τολμούμε να υποθέσουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του Κλάδου είναι μεγάλες, εφόσον προκύψουν έστω και κάποια δειλά δείγματα ανάκαμψης του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει τέσσερις φορές μικρότερη δαπάνη ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ και έξι φορές χαμηλότερα ασφάλιστρα ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι έχοντας αγγίξει τα κατώτατα όρια η πορεία του Κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι σαφώς ανοδική. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

- Advertisement -

Έτοιμοι με τις μελέτες μας και τις προβλέψεις μας για νέα προϊόντα που αναδείχθηκαν μέσα από την Κρίση, αλλά και προϊόντα προσαρμοσμένα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες: Προγράμματα που ανταποκρίνονται στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς Περίθαλψης, Προγράμματα που απαντούν στην ανασφάλεια της Τρίτης Ηλικίας, στους αυξανόμενους κινδύνους από Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, στα επαγγελματικά προβλήματα που μπορούν να απαιτήσουν δαπανηρή Νομική Κάλυψη, στους κινδύνους της Κυβερνοπειρατείας, στην αύξηση του προσδόκιμου Ζωής που ανατρέπει τα κλασσικά προγράμματα Συνταξιοδότησης.

Τα κλειδιά της επιχειρηματικότητας διαχρονικά είναι η Διορατικότητα, η Πρόβλεψη, η Τόλμη.

Πετυχημένος είναι ο επιχειρηματίας που μπορεί να “ακούει πέρα από το θόρυβο”, που βλέπει “το δάσος και όχι το δένδρο”, που τολμά να κάνει προβολή των γεγονότων και να σχεδιάσει την πορεία του με βάση τα μηνύματα του μέλλοντος και όχι επίπεδες ερμηνείες του μικρόκοσμου της καθημερινότητας.

Άλλωστε “τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”, κατά Θουκυδίδη.

(Η τύχη είναι σύντροφος των τολμηρών).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Επιμελητήριο μετά την έναρξη της επιχείρησης

Όταν ξεκινούν οι υποχρεώσεις, οι αυξημένες δαπάνες, οι αλλαγές στη νομοθεσία, οι ψηφιακές απαιτήσεις και η καθημερινή πίεση δοκιμάζεται στην πράξη ο θεσμός

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Οι εγγυητικές επιστολές ως «καύσιμο» της επιχειρηματικότητας

Κάθε «νέο εργαλείο διευκόλυνσης» αξίζει να εξετάζεται όχι μόνο για το τι προσφέρει, αλλά και για το τι προϋποθέτει

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2026: Ψηφίστε τις καλύτερες εταιρίες για το 2026!

Η λαμπερή τελετή #hraw26, θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2027 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Υιοθεσίες στην Ελλάδα – Οι νέες οικογενειακές ανάγκες και η διάσταση της ασφαλιστικής προστασίας

Αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας στην Ελλάδα καταγράφει η τελευταία διαθέσιμη ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Insurance Europe: Απλούστερους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζητά η ευρωπαϊκή αγορά

Την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή, αναλογικότητα και ενιαία εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων κυβερνοασφάλειας

Νέα πρωτοποριακή εφαρμογή “Sofos MedCare” από την Sofos Insurance Agency

Μια νέα καινοτόμο εφαρμογή έθεσε στη διάθεση των συνεργατών της η Sofos Insurance Agency. Μετά από ενδελεχή έρευνα στα πλέον πλούσια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...