back to top
24.5 C
Athens
Σάββατο 30 Μαΐου 2026

Πώς η κυβερνο-επίθεση στη Maersk χτύπησε την παγκόσμια ναυτιλία

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο παγκόσμιος ναυτιλιακός κλάδος εξακολουθεί να υφίσταται τις παρενέργειες της κυβερνο-επίθεσης που έπληξε τον δανέζικο ναυτιλιακό κολοσσό ΑP Moller-Maersk δυο μέρες πριν, καταδεικνύοντας το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να καταφέρει ένας ιός σε μια βιομηχανία άκρως διασυνδεδεμένη και με υψηλή εξάρτηση από την τεχνολογία.  Το 90% των εμπορευμάτων διεθνώς διακινείται δια θαλάσσης, με τα πλοία και τα λιμάνια να λειτουργούν ως αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας. Τα λιμάνια εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα υπολογιστικά συστήματα για την ομαλή τους λειτουργίας και τυχόν τεχνικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές στις πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες.

- Advertisement -

Εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης (που διενεργήθηκε μέσω του κακόβουλου λογισμικού ExPetr), πολλοί προβλήτες φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η Maersk σε σειρά χωρών (ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.) αγωνίζονται να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία. Η Maersk ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα μέρος των υπολογιστικών της συστημάτων παραμένει εκτός λειτουργίας και δεν είναι σε θέση να πει πότε θα επανέλθει στην κανονικότητα. Η επίθεση στη Maersk είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς  πρόκειται όχι μόνο για τον μεγαλύτερο όμιλο φορτηγών πλοίων στον κόσμο, αλλά και διαχειριστή 76 λιμένων ανά τον κόσμο μέσω της θυγατρικής APM Terminals.

“Με δεδομένο ότι μέσω της Μaersk διακινείται το 20% των εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς μπορείτε να αντιληφθείτε τον πανικό που έχει προκληθεί στις αλυσίδες logistics των ιδιοκτητών των φορτίων ανά τον κόσμο”, σχολιάζει ο Khalid Hashim, εκτελεστικός διευθυντής της Precious Shipping, μιας εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς ξηρού φορτίου της Ταϊλάνδης. “Αυτή τη στιγμή, ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται τα φορτία τους…και αυτή η μαύρη τρύπα θα διατηρηθεί έως ότου όλα τα συστήματα της Maersk επανέλθουν σε κανονική λειτουργία”.  Αλλοι παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς σημειώνουν ότι η κυβερνο-επίθεση στη Maersk σήμανε “συναγερμό” σε ολόκληρη τη βιομηχανία, καθώς καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνους δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright, το  87% των ερωτώμενων στη ναυτιλιακή βιομηχανία θεωρεί ότι οι κυβερνο-επιθέσεις θα αυξηθούν την επόμενη πενταετία, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους κλάδους αερομεταφορών, σιδηροδρομικών μεταφορών και logistics.  Οι κυβερνο-επιθέσεις στη ναυτιλία αποτελούν εξάλλου πρόκληση και για την ασφαλιστική κάλυψη του κλάδου που φημίζεται για τη μυστικότητά του.  Οι πληροφορίες για τον αριθμό και τη φύση των κυβερνο-επιθέσεων είναι ελάχιστες, κάτι που συνιστά πρόβλημα για τον υπολογισμό του ρίσκου, δημιουργώντας κενά στην ασφάλιση.  “Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η παραβίαση των υπολογιστικών συστημάτων πλοίων δεν αναφέρεται και προσπαθούμε να συστήσουμε μια πλατφόρμα όπου οι κυβερνο-επιθέσεις θα αναφέρονται έστω ανώνυμα, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες”, λεέι ο Andrew Kinsey, στέλεχος ναυτασφαλίσεων στην γερμανική Allianz.

Κενά στην ασφάλιση προκύπτουν επίσης επειδή τα περισσότερα υφιστάμενα συμβόλαια για κυβερνο-επιθέσεις σε πλοία δεν παρέχουν κάλυψη έναντι του κινδύνου πρόκλησης φυσικών ζημιών στο πλοίο εξαιτίας επίθεσης hackers. “Η ναυτιλιακή βιομηχανία τώρα συνειδητοποιεί πόσο ευάλωτη είναι”, αναφέρει ο Colin Gillespie, αντιπρόεδρος της εταιρείας ναυτασφαλίσεων North P&I Club. “Ισως έχει έρθει η ώρα για τους ασφαλιστές, τους αντασφαλιστές, τους διαχειριστές πλοίων και λιμένων να κάτσουν όλοι μαζί και να εξετάσουν σε βάθος τους κινδύνους….Δεχόμαστε όλοι επίθεση και απαιτείται μια συλλογική αντίδραση…”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ταξίδι επιβράβευσης στη Μαδρίτη για τους κορυφαίους Συνεργάτες της Allianz

Μια μοναδική εμπειρία γεμάτη πολιτισμό, πολυτέλεια και αναγνώριση της αριστείας

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Allianz Greece: Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του Allianz Volunteer Day

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού αλλά και στην έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σταθερή η αναπτυξιακή πορεία της Eurohold το πρώτο τρίμηνο του 2026

Στον ασφαλιστικό τομέα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,3%, στα 78,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υπερτετραπλασιάστηκαν

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ