back to top
27.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

S&P: Πιέσεων συνέχεια στην αντασφαλιστική αγορά

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Χρονιά πίεσης στα αντασφάλιστρα αναδεικνύεται (και) το 2017, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ανεύρεση του “πάτου” στον τρέχοντα πτωτικό κύκλο, αναφέρεται σε έκθεση της Standard & Poor’s.

- Advertisement -

Η πτωτική τάση αποδίδεται στους συνήθεις υπόπτους: Την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα (capacity) στις αντασφαλίσεις, το συγκρατημένο ύψος των ασφαλισμένων ζημιών επί σειρά ετών και τον οξύ ανταγωνισμό από τις φθηνότερες πηγές εναλλακτικών κεφαλαίων.

Ο συνδυασμός των δυνάμεων αυτών ασκεί ισχυρή πίεση στις τιμές που δοκιμάζει την ικανότητα των αντασφαλιστικών εταιρειών να αναλαμβάνουν ελκυστικά τιμολογημένους κινδύνους και να προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον.

- Advertisement -

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, τα αντασφάλιστρα για καταστροφές περιουσίας διεθνώς μειώθηκαν κατά 4-6% στην περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων της 1ης Ιανουαρίου και της 1ης Απριλίου. Στις ΗΠΑ, η μείωση κυμάνθηκε από 0-5%, ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, με μείωση από 3% έως 15% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P.

Ο διεθνής οίκος, πάντως, εκτιμά ότι οι αντασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τα εμπόδια μέσω “σύγχρονων προγραμμάτων διαχείρισης των κινδύνων, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και λελογισμένη ανάληψη κινδύνων-μέχρι στιγμής…Όλα αυτά δικαιολογούν τις σταθερές προοπτικές του αντασφαλιστικού κλάδου για την πλειονότητα των εταιρειών που τον απαρτίζουν…”

Η S&P προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι αντασφαλιστικές εταιρίες δεν πρέπει να επιδιώξουν να αναπτυχθούν επιθετικά “υποτιμολογώντας” τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, καθώς κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου η A.M. Best είχε εμφανιστεί πιο αισιόδοξη για την αντασφαλιστική αγορά. Αναγνώριζε μεν τους γνωστούς αρνητικούς παράγοντες, αλλά εκτιμούσε ότι η αγορά ίσως ¨πιάνει πάτο”. Τον Μάιο, η Fitch Ratings εκτίμησε ότι οι πιέσεις στα αντασφάλιστρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

O Oίκος Moody’s δεν έφερε την έκπληξη, έδωσε όμως ειδήσεις

Μεταξύ άλλων επισημαίνει για την Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε ορατές θεσμικές βελτιώσεις, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό τομέα

Ενδιαφέρεται για Ελλάδα η Vienna Insurance Group;

Τις προοπτικές επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ερευνά ενδεχομένως η VIG, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Επαγγελματική Ασφάλιση: Το νέο Σχέδιο Νόμου, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προοπτικές του θεσμού

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστος Νούνης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «120' Markets»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Urba360: Εντοπίστε κινδύνους πριν αυτοί εμφανιστούν

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να προλαμβάνετε τους κινδύνους στον αγροδιατροφικό κλάδο..πριν αυτοί εμφανιστούν.