Μαργαρίτα Αντωνάκη

Μ. Αντωνάκη: Να μειωθεί το χάσμα με την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

του Βάϊου Κρόκου

Για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά, την πρόοδο και τα κενά που εντοπίζονται συναρτήσει των διεθνών εξελίξεων και της εγχώριας οικονομίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ στο 10 ο Insurance Conference που διοργανώθηκε με επιτυχία για μια ακόμη χρονιά από την Ethos Media. Στην ομιλία της η κα Αντωνάκη περιέγραψε την “μεγάλη εικόνα” και τα τελευταία δεδομένα στην Γηραιά Ήπειρο γύρω από τον κλάδο, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένης πια και της πρόσφατης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει εν μέρει περιθώρια για “καλύτερες μέρες” τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στον ασφαλιστικό κλάδο.

Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις η κα. Αντωνάκη σημείωσε πως η Ελλάδα και η ασφαλιστική αγορά  βρίσκεται σ΄ένα σημείο καμπής καθώς ολοκληρώθηκε θετικά – αν και καθυστερημένα – η αξιολόγηση της χώρας, γεγονός που θέτει τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τη μεγαλύτερη – σε καιρό ειρήνης – ύφεση της οικονομίας

Σημαντικά θέματα όπως το χρέος και οι έξοδος στις αγορές δεν έχουν επιλυθεί όμως αναμένεται η οικονομία να ανακάμψει σταδιακά, ενώ όσον αφορά την ανεργία, ναι μεν υπάρχει μείωση, όμως για να υπάρξει δραστική λύση απαιτείται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

Η Ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα

“Η ασφαλιστική αγορά παρά τα πλήγματα της μακροχρόνιας ύφεσης έμεινε όρθια και μάλιστα βελτιώθηκε σημαντικά ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις. Η εφαρμογή του Solvency II απέβη θετική για την αγορά σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης – τεχνογνωσίας – εταιρικής διακυβέρνησης – αξιοπιστίας. Το επίπεδο της διαμεσολάβησης βελτιώνεται. Από άποψη παραγωγής προς το παρόν η αγορά ανέκοψε την πτωτική πορεία πρέπει όμως να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ομαλοποίηση του κλίματος για να κλείσει σταδιακά το χάσμα με την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά”, σημείωσε η κα. Αντωνάκη.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οι επενδύσεις που πραγματοποιούν (Eurolife – Fairfax, AIG – EXIN, Ευρωπαϊκή Πίστη – EBRD, Ergo – Αγροτική κ.λπ.), ενώ εκτιμάται πως η πολιτική που θα ακολουθηθεί από τον νέο μέτοχο της Εθνικής που σύντομα θα ανακοινωθεί θα επηρεάσει και την υπόλοιπη αγορά.

Όπως σημείωσε επίσης η κα. Αντωνάκη, η ασφαλιστική συνείδηση μεγαλώνει είτε λόγω του περιορισμού των κρατικών παροχών είτε λόγω επιβολής του νόμου (παράδειγμα ο εντοπισμός των ανασφαλίστων οχημάτων τον οποίο πέτυχε η Ένωση μετά από πολύχρονες προσπάθειες). Σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης, ιδίως αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Τέλος, απέναντι σε ένα σκηνικό πολιτικών, οικονομικών και ρυθμιστικών αλλαγών οι ασφαλιστές επανατοποθετούνται στις στρατηγικές, τα προϊόντα και τα επιχειρηματικά τους πρότυπα για να εξασφαλίσουν ένα επιτυχημένο μέλλον.

Ευρώπη & ασφαλιστική αγορά: Η μεγάλη εικόνα

Μπορεί η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά να παραμένει η πρώτη αγορά παγκοσμίως από άποψη ασφαλιστικής παραγωγής (32%), και μάλιστα με σταθερή αναπτυξιακή πορεία οι προκλήσεις παραμένουν έντονες, σύμφωνα με την κα. Αντωνάκη. Η αρχική αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση για το Brexit και η συνεχής ροή προσφύγων φαίνεται πως για την ώρα καταλαγιάζει και η πολιτική αστάθεια μειώνεται. Εντούτοις νέοι κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες αναδύονται: Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, το digitalization, τα driveless cars και οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Ένα στοιχείο, που φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο αντιληπτό πλέον στο σύνολο της Ευρώπης είναι η κρίση στα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής (μακροζωία) και της υπογεννητικότητας.

Όπως συμπλήρωσε η κα Αντωνάκη, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνταξιοδοτική αποταμίευση και πολυεπίπεδα συνταξιοδοτικά συστήματα (συνύπαρξη κεφαλαιοποιητικών και αναδιανεμητικών συστημάτων κρατικών και ιδιωτικών συντάξεων)

Χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής ανησυχίας η πρωτοβουλία δημιουργίας και προώθησης του νέου πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος (ΡΡΡ).

Στόχοι της Ένωσης από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Να κλείσει σταδιακά το χάσμα ασφαλιστικής διείσδυσης με την υπόλοιπη Ευρώπη (κύριες περιοχές ανάπτυξης: συντάξεις – υγεία – επαγγελματικές ευθύνες – καταστροφικοί κίνδυνοι).

Δυνατή και τεκμηριωμένη προβολή των θέσεών της ΕΑΕΕ.

-Δημιουργία πραγματικής αξίας για τους ασφαλισμένους, ενίσχυση της οικονομικής εκπαίδευσης και καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης και ανάδειξη της αξίας της πρόληψης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*