back to top
27.3 C
Athens
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026

Κρατείται από τις κινεζικές αρχές ο πρόεδρος της Anbang!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο πρόεδρος του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου Anbang Wu Xiaohui “αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του”, ανακοίνωσε η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας έτσι δια της πλαγίας τα δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ ότι ο κ. Xiaohui τελεί υπό κράτηση από τις αρχές του Πεκίνου.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο παρελθόν και με τον επικεφαλής του ομίλου Fosun, Guo Guanchang. O Wu Xiaohui ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την ταχεία άνοδο της Anbang και την εμφάνισή της στο διεθνές προσκήνιο, όπου η εταιρεία έγινε διάσημη για τις τολμηρές προσφορές εξαγοράς της, όπως π.χ. όταν “τα έβαλε’ με τον αμερικανικό ξενοδοχειακό κολοσσό Marriott για την εξαγορά της Starwood (με την Marriott να επικρατεί..).

Ο Κινέζος επιχειρηματίας, όμως, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τις εποπτικές αρχές της Κίνας για την επικίνδυνη εξάρτηση της Anbang από ασφάλειες ζωής για την άντληση κεφαλαίων, καθώς και για την αδιαφανή εταιρική δομή του ομίλου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Caijing, ο Wu συνελήφθη στις 9 Ιουνίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι Financial Times είχαν αποκαλύψει ότι στον πρόεδρο της Anbang είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Anbang, “Ο κ. Wu Xiaohui αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους…Η εταιρεία λειτουργεί κανονικά και ο πρόεδρος έχει εξουσιοδοτήσει άλλα στελέχη να αναλάβουν τα καθήκοντά του”.

Η Anbang βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή του κύματος συγχωνεύσεων και εξαγορών από κινεζικές εταιρίες στο εξωτερικό την περίοδο 2015-2016, με γνωστότερο deal την εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης Waldorf Astoria έναντι 2 δισ. δολ.

Η κράτηση του Wu εντάσσεται στην επιχείρηση “κάθαρσης” του χρηματοοικονομικού τομέα της Κίνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν Κινέζοι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν γνωστό επιχειρηματία σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ-Κονγκ και τον οδήγησαν στην ενδοχώρα.

Από τότε δεν υπάρχουν νέα του Xiao Jianhua, ούτε επίσημη επιβεβαίωση ότι τελεί υπό κράτηση. Η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι η Anbang είχε προβλήματα ήρθε στις αρχές Μαϊου, όταν η εποπτική αρχή του κινεζικού ασφαλιστικού κλάδου (CIRC) απαγόρευσε στον όμιλο να λανσάρει νέα προϊόντα για τρεις μήνες, κατηγορώντας την για “παράκαμψη των κανονισμών” και για “πρόκληση χάους στην αγορά”.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του επικεφαλής της CIRC, Xiang Junbo, στις αρχές Απριλίου, ως υπόπτου διαφθοράς…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στην Baloise Group περνά η βελγική ασφαλιστική Fidea

Ο κινεζικός όμιλος Anbang, ιδιοκτήτης της Fidea, προχωρά σε κινήσεις αποεπένδυσης μετά τη βίαια κρατικοποίησή του

Στόχους εξαγοράς στην Ευρώπη αναζητεί η Ping An

Την ώρα που η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Anbang αναδιπλώνεται και δρομολογεί κινήσεις αποεπένδυσης από περιουσιακά της στοιχεία στην Ευρώπη, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η «συμπατριώτισσά» της Ping An

Swiss Re-Cerberus «τριγυρίζουν» την Anbang

Ποιες εταιρείες διεκδικούν να αγοράσουν κομμάτια του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου- Η πορεία των διαπραγματεύσεων

H Folli Follie, o mr Fosun και κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες

Με αφορμή το σχόλιο ενός φίλου αναγνώστη στις αναφορές μου για τα Folli Follie, εάν θεωρώ ότι ο Γκουανγτσάνγκ ο οποίος μέσω της Fosun επενδύει δικά του χρήματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα, ισχυρή αύξηση εσόδων καταγράφει ο Όμιλος ARAG

«Ο στόχος μας για έσοδα από ασφάλιστρα έχει ήδη ξεπεραστεί, 5 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό» τονίζει ο Πρόεδρος ΔΣ, Δρ. Renko Dirksen

Σταθερή η αναπτυξιακή πορεία της Eurohold το πρώτο τρίμηνο του 2026

Στον ασφαλιστικό τομέα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,3%, στα 78,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υπερτετραπλασιάστηκαν

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«αν ήξερες!»: Τι πραγματικά καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου

O Βασίλης Μπόκας της Altius Insurance εξηγεί, μεταξύ άλλων, ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές καλύψεις και τι μένει συχνά εκτός ασφαλιστηρίου χωρίς να το γνωρίζουμε

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ΕΕΑ, έρχεται πανελλαδική δωρεάν καθοδήγηση για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Στόχος, να δοθούν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αξιοποιήσουν με επιτυχία το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Karavias Art Insurance και ΠΣΑΤ: Εκδήλωση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο και την αυθεντικότητα των έργων τέχνης

Με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Οικονομόπουλο, δικηγόρο, εισηγητή του Ν. 5271/2026 και νομικό σύμβουλο της Εθνικής Πινακοθήκης

Τα νεότερα για την ασφάλιση των επιχειρήσεων

Δηλώσεις ΕΑΕΕ στο «ΙW», τι συζητά με τους αντασφαλιστές και την Κυβέρνηση