back to top
14.2 C
Athens
Δευτέρα 6 Απριλίου 2026

Οδική Βοήθεια: Κλάδος σε άνθηση μέσα στην κρίση

Οδική Βοήθεια – κλάδος σε άνθιση μέσα στην κρίση (μέρος α)

του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Ο κλάδος οδικής βοήθειας και παροχής νοσοκομειακής βοήθειας θεωρείται συμπληρωματικός στην ασφάλιση, αλλά καταλαμβάνει μεγάλη θέση στην παραγωγή ασφαλίστρων. Πέρσι, η συνολική παραγωγή έφτασε στα 95 εκατ. ευρώ, το 80% των οποίων προήλθε από 5 μεγάλες εταιρείες-μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 2.000 (καταγεγραμμένους) εργαζομένους σε κάθε επίπεδο.

Οι κλάδοι βοήθειας επιμερίζονται σε:

- Advertisement -

1. Οδική βοήθεια
Περιλαμβάνει τα τμήματα εργασιών για επιτόπου επισκευή των αυτοκινήτων, τη ρυμούλκηση αυτοκινήτων, τον επαναπατρισμό οχημάτων και επιβατών, τη φροντίδα ατυχήματος καθώς και την εξυπηρέτηση περιστατικών ξένων εταιρειών.

2. Ιατρική βοήθεια
Περιλαμβάνονται οι αερομεταφορές, οι μεταφορές με ασθενοφόρο και οι παροχές επιτόπου ιατρικών συμβουλών.

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η οδική & ιατρική βοήθεια αποτελεί, αρκετές φορές, συμπληρωματική κάλυψη, η οποία όμως δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη βασική ασφάλιση. Οι περισσότερες εταιρείες γενικών ασφαλίσεων αλλά και ασφαλίσεων ζωής και υγείας προχωρούν είτε σε εξωτερικές συνεργασίες με εταιρείες οδικής βοήθειας και νοσοκομειακής βοήθειας (ασθενοφόρα), είτε συνεργάζονται με ομίλους πωλήσεων αυτοκινήτων, είτε ακόμη δημιουργούν δικά τους τμήματα. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, δείχνει τη σημασία που έχει για τους ασφαλισμένους ο κλάδος.

Ευνοημένος από την κρίση ο κλάδος

Ο κλάδος οδικής βοήθειας φαίνεται ότι όχι μόνο δεν επλήγη από την κρίση, αλλά μάλλον, σε κάποιες περιπτώσεις, βοηθήθηκε από αυτήν. Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων παρατείνουν τη διακράτηση των οχημάτων τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για φυσιολογικές ζημιές και φθορές ή να δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.

Τα αιτήματα για παροχές βοήθειας για απλά περιστατικά, όπως μπαταρίες αυτοκίνητων ή σκασμένα λάστιχα, προδίδουν την ανάγκη κάλυψης των αναγκών αυτών. O πρόεδρος της Επιτροπής Βοηθείας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Γ. Βαλαής, επισημαίνει στο iw: «Βάσει των στατιστικών στοιχείων, η παροχή βοήθειας χρειάζεται σε κάθε αυτοκίνητο τουλάχιστον μία φορά στα τρία χρόνια, και γίνεται ολοένα και πιο έντονη η ανάγκη της, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης των αυτοκινήτων. Αν προσθέσουμε και την κατάσταση των δρόμων, βλέπουμε ότι οι φθορές στα αυτοκίνητα είναι μεγάλες. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν βλάβες και ζημιές σε μπαταρίες, λάστιχα, και μηχανικές βλάβες».

Σε ό,τι αφορά την ιατρική βοήθεια, και αυτή είναι μεγαλύτερη στα χρόνια της κρίσης: «Λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν, οι εταιρείες παροχής ιατρικής βοήθειας έχουν αυξημένη κίνηση. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οι περισσότεροι θέλουν να έχουν την καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση προς τα νοσοκομεία όταν το χρειαστούν. Στα χρόνια της κρίσης, έγινε πιο συχνή η χρήση των ιδιωτικών ασθενοφόρων, αφού φαίνεται ότι το ΕΚΑΒ δεν επαρκεί.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις υπηρεσίες αερομεταφορών, οι οποίες εξυπηρετούν άμεσα τη νησιωτική Ελλάδα και παρέχουν υπηρεσίες μέγιστης κοινωνικής σημασίας» συμπληρώνει ο κύριος Βαλαής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Γ. Κεφαλογιάννης: «Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον σαφές και αυστηρό – Η πρόληψη δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση»

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Πάνω από 365.000 κλήσεις Οδικής Βοήθειας διαχειρίστηκε το 2025 η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Επιβεβαιώνοντας τον κομβικό της ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων οδηγών σε ολόκληρη τη χώρα

ΕΟΠΥΥ: Νέο πλαίσιο για τις κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από το 2026

Με βάση το επικαιροποιημένο πρότυπο σύμβασης και τις διατάξεις του ΕΚΠΥ, αυστηροποιούνται οι κανόνες διαθεσιμότητας και αποζημίωσης των κλινών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Emma: Η τεχνητή νοημοσύνη… στο παρμπρίζ – Νέα πρόταση οδικής ασφάλειας από την Glassdrive

Η αξιοποίηση του παρμπρίζ ως διαδραστικής επιφάνειας πληροφόρησης αποτελεί ανερχόμενη τεχνολογική τάση στον κλάδο της αυτοκίνησης

Νέο επενδυτικό προϊόν από την ERGO Hellas με την ενεργοποίηση του ERGO My Fund

Για όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν το οικονομικό τους μέλλον με ευελιξία και διαφάνεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ισχύ των ομίλων ERGO-Munich Re

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Γιατί οι καλύψεις από φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο απαραίτητες

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η ERGO, η σωστή ασφάλιση δεν αφορά μόνο την αποζημίωση ύστερα από ατύχημα

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων