back to top
13.6 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

Tο «Μέλλον της Έρευνας Οδικής Ασφάλειας», με συμμετοχή της Ιnteramerican

Ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα με θέμα “το Μέλλον της Έρευνας Οδικής Ασφάλειας”, που οργανώθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 15 Μαΐου 2017. Στόχο της ημερίδας αποτέλεσε η προβολή των κύριων ευρημάτων και των προκλήσεων που ανέδειξε το ερευνητικό έργο οδικής ασφάλειας του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με σειρά παρουσιάσεων και με ανοιχτή συζήτηση επί των θεμάτων συστηματικής προσέγγισης της οδικής ασφάλειας μεταξύ των συμμετασχόντων.

Συμμετείχαν ειδικοί τόσο από το Δημόσιο Τομέα (Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών) όσο και από τον Τομέα οδικών έργων (HELLASTRON), ενώ από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς παρούσα ήταν η INTERAMERICAN, ως εταιρεία με δραστηριότητα εύρους στην ασφάλιση οχημάτων και έμπρακτο πολυετές ενδιαφέρον για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.

- Advertisement -

Επίσης, εκπροσωπήθηκε ο τομέας της έρευνας (startup εταιρεία OSEVEN) για καινοτόμες, ψηφιακές εφαρμογές διαχείρισης δεδομένων που αφορούν στην συμπεριφορά και την ασφάλεια των οδηγών.

Όπως επισήμανε άλλωστε και ο Γ. Γιαννής, Καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ, οι συμπεριφορές αφορούν στον ένα από τους τρεις παράγοντες κινδύνου, τον ανθρώπινο, που είναι ο συχνότερος παράγοντας πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

- Advertisement -

Οι άλλοι δύο παράγοντες, το όχημα και το οδικό περιβάλλον, αποδίδουν την τεχνική διάσταση των παραγόντων κινδύνου.

Ο κ. Γιαννής, που συντόνισε την ημερίδα, έθεσε το βασικό ζητούμενο των εισηγήσεων, που ήταν η μετάβαση από το σύστημα διαπίστωσης και αναγνώρισης των κινδύνων σε ένα σύστημα υποστήριξης επιλογών και αποφάσεων, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής για την οδική ασφάλεια.

Το οδικό περιβάλλον, καθώς και η διαθεσιμότητα δεδομένων αλλάζουν και απαιτείται προσαρμογή των εργαλείων ανάλυσης και σχεδιασμού για την οδική ασφάλεια, με αναγκαία τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών και της εμπειρίας για πιο εμπεριστατωμένες υποθέσεις κατά τον σχεδιασμό, όπως τόνισε ο Δρ Κ. Κεπαπτσόγλου, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ.

Ο εκπρόσωπος της INTERAMERICAN Π. Κούβαλης, επικεφαλής της Anytime, οριοθέτησε τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά σε μία ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο για την ασφάλιση οχημάτων, η οποία πρέπει να συνδεθεί τόσο με τον έλεγχο της οδηγικής συμπεριφοράς όσο και με την ψηφιακή τεχνολογία που εξελίσσεται θεαματικά, ώστε και η ασφάλιση να έχει πιο δίκαιη τιμολόγηση αλλά και τα τροχαία ατυχήματα να περιοριστούν.

Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε και στη σύνθεση ενός νέου τοπίου στη βιομηχανία της αυτοκίνησης, που θα αλλάξει και τον χαρακτήρα της ασφαλιστικής κάλυψης και σίγουρα θα επηρεάσει και θα ανακατατάξει τους οδικούς κινδύνους.

Οι τοποθετήσεις κατά την ημερίδα συνέκλιναν στην ανάγκη μιας μεθοδικής και συστηματοποιημένης, με επαρκή τεκμηρίωση, προσέγγισης του ζητήματος της οδικής ασφάλειας, με απαραίτητη τη συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με την οδική κυκλοφορία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο – 50 χρόνια προστασίας και κοινωνικής προσφοράς

Το επετειακό συνέδριο ενός θεσμού που προστατεύει τους πολίτες και ενισχύει την ασφαλισμένη οδήγηση έρχεται την Τρίτη 12 Μαΐου στο Divani Caravel

«Elevator Stories»: Όταν η ουσιαστική στήριξη μετατρέπει το I CAN σε πράξη για τις γυναίκες της Interamerican

Η ασφαλιστική δεν μένει στα συνθήματα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να εξελίσσεται, να ηγείται και να ξεκινά ξανά με αυτοπεποίθηση

The Freedom Way: Η νέα δύναμη στις ομαδικές ασφαλίσεις

Η FREEDOM επενδύει στην εκπαίδευση, στη συνεργασία και στη στρατηγική ενίσχυση της ομάδας της πραγματοποιώντας διήμερο σεμινάριο στη Χαλκίδα

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας: Πώς το Age-in-Place γίνεται πράξη από την Interamerican

Μέσα από το Interamerican Innovation Hub, η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμες λύσεις που γεφυρώνουν την έρευνα με την καθημερινότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Γιατί οι καλύψεις από φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο απαραίτητες

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η ERGO, η σωστή ασφάλιση δεν αφορά μόνο την αποζημίωση ύστερα από ατύχημα

Aνασφάλιστα οχήματα: Τι γίνεται με την Πράξη Επιβολής Προστίμου;

Ο χρηστικός οδηγός του Pricefox έχει τις απαντήσεις για κάθε περίπτωση

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης για την ασφάλιση αυτοκινήτου

Η Euroins Greece επιχειρεί να αποδομήσει τους συνηθισμένους μύθους που συνοδεύουν την ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σωματείο Εργαζομένων Ν. Νίκαιας: Πώς είναι το ΕΣΥ πίσω από την κυβερνητική βιτρίνα

Το Υπουργείο Υγείας διαφημίζει ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται στα καλύτερά του», αλλά οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων μεταφέρουν εντελώς διαφορετική εικόνα

Η NN στις Ημέρες Εργασιακής Διασύνδεσης στο Σεράφειο

Η εκδήλωση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άτομα με αναπηρία

PwC: 1 στις 2 συναλλαγές αφορά ασφάλειες, αλλαγές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αναμένεται νέα συναλλαγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Γ. Κεφαλογιάννης: Ο εθελοντισμός συνειδητή επιλογή κοινής ευθύνης για όσα μας ενώνουν

Τελετή παραλαβής Μέσων Ατομικής Προστασίας για τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Ο ΣΔΑΕ στο Money Show – «Το σύγχρονο ασφαλιστικό γραφείο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές»

Τι θα περιλαμβάνει η ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/3 στο Hyatt Regency Thessaloniki