Bar Graph

Ευρωπαική Πίστη : Αύξηση 35% της μετοχής σε διάστημα 20 ημερών με ενδιαφέρον και από ξένους

Του Νίκου Σακελλαρίου

Κατά 35% έχει αυξηθεί η μετοχή της Ευρωπαικής Πίστης (της μοναδικής ασφαλιστικής εταιρείας πλέον που εκπροσωπεί την ασφαλιστική αγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο)  από τις 24 Απριλίου που ξεκίνησε το ράλι των μετοχών εξαιτίας της συμφωνίας για το κλείσιμο της ελληνικής Αξιολόγησης.

Η μετοχή από τα 2,3 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 3,09 ευρώ , γεγονός που έχει προκαλέσει εντύπωση παρά τους σχετικά χαμηλούς όγκους .  Η χρηματιστηριακή μετεξέλιξη της μετοχής της Ευρωπαικής Πίστης αποδίδεται αφ’ ενός στα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία  σε συνέντευξη τύπου την οποία παρακολούθησαν και χρηματιστηριακοί αναλυτές και στελέχη τραπεζών αλλά και στο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει σε ξένα funds η παρουσία της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Μία φήμη που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι η πρόσφατη άνοδος προέρχεται κυρίως από τοποθετήσεις μεγάλου ξένου συνταξιοδοτικού fund, όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση.  To γεγονός ότι η Ευρωπαική Πίστη έχει στις 16 Μαίου τη Γενική της Συνέλευση  προκαλεί επίσης μία συσπείρωση των μετόχων από τη στιγμή μάλιστα που θα μοιράσει και μέρισμα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ  με αύξηση παραγωγής κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι.  Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα υψηλή  και από τις μεγαλύτερες τόσο στην ασφαλιστική αγορά όσο και ανάμεσα στις υπόλοιπες εισηγμένες.  Μετά την διαφαινόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής , η Ευρωπαική Πίστη θα γίνει η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.

Τα ανώτατα στελέχη της παραμένουν αισιόδοξα σχετικά με την διεύρυνση της διείσδυσης των ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική κοινωνία.  Πρόσφατα κατά τη συνέντευξη τύπου , ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ.  Νίκος Χαλκιόπουλος δήλωσε: «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να βελτιωθούν κατά πολύ τα πράγματα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Οι πολίτες έχουν πλέον κατανοήσει την αναγκαιότητα για σύναψη συμβολαίων σύνταξης, υγείας και άλλων κατηγοριών και προσδοκούμε ότι ολοένα και περισσότεροι θα σπεύδουν σταδιακά να ασφαλιστούν.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*