back to top
28.1 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

EIOPA: Θετικά τα αποτελέσματα των stress tests

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ η European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA). Στην έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής τονίζεται ότι από το στρεσάρισμα των εταιρειών οι επιπτώσεις ήταν λιγότερες αυτών που καταγράφηκαν από τα ανάλογα τεστ αντοχής του 2014.

Οι απώλειες που είχαν στα πλεονάσματα του ενεργητικού τόσο στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όσο και αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ήταν περιορισμένες. Ειδικότερα,  στο ακραίο σενάριο ή αλλιώς στο διπλό χτύπημα του κλάδου η ασφαλιστική αγορά κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει πλεονάσματα, αλλά να “διασώσει” το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Οι ευρωπαϊκές τα 7/10 αυτών και οι ελληνικές τα 6/10 αυτών, ενώ στο απλό σενάριο τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η EIOPA, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έλαβαν μέρος στα stress tests 236 ασφαλιστικές εταιρείες, προερχόμενες από 30 χώρες, οι οποίες αντιπροσώπευσαν το 77% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων (εξαιρουμένων των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).

Αντίστοιχα από την Ελλάδα συμμετείχαν 8 ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικότερα οι Εurolife, Groupama, NN, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Alphalife, Metlife, καλύπτοντας το 88% των τεχνικών προβλέψεων ζωής, εξαιρουμένων επίσης των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις.

- Advertisement -

Τα stress tests διενεργήθηκαν ανά εταιρεία βάσει στοιχείων 1ης Ιανουαρίου 2016 και καθόριζαν δύο σενάρια: Το σενάριο του διπλού χτυπήματος (Double-hit), που προέβλεπε στρεσάρισμα στα στοιχεία των εταιρειών από χαμηλά επιτόκια και ακραίες καταστάσεις στις αγορές και το σενάριο των χαμηλών επιτοκίων(Low-for-Long).

 Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα των stress tests στα οποία υπέβαλλε η EIOPA τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως εξής:

 Ευρωπαϊκή αγορά

 Πρώτο σενάριο

Υπήρξε επίπτωση στον ισολογισμό της τάξης των 160 δισ. ευρώ, ή 28,9% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι καταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 610 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,7%, ενώ το παθητικό υποχώρησε κατά 450 δισ. ευρώ (7,8%).

 Δεύτερο σενάριο

 Η επίδραση υπολογίσθηκε στα 100 δισ. ευρώ, με απώλειες στο πλεόνασμα του ενεργητικού κατά 18%.

 Ελληνική αγορά

 Πρώτο σενάριο

 Υπήρξε επίπτωση στο συνολικό ισολογισμό του κλάδου της τάξης των 510 εκατ. ευρώ, με επίδραση κατά 34,4% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι μεταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 820 εκατ. ευρώ ή 7,8% και 310 εκατ. ευρώ του παθητικού ή 3,4%.

 Δεύτερο σενάριο

 Η συνολικές συνέπειες για τις  ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έφθασαν τα 270 εκατ. ευρώ ή 18,2% του πλεονάσματος του ενεργητικού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Allianz ανανεώνει την πιστοποίησή της ως Great Place To Work®

Mια εταιρική κουλτούρα που καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Allianz Greece: Δίπλα στους πρωταθλητές, ενισχύοντας τη σύνδεση ασφάλισης και αθλητισμού

Αυτή τη στρατηγική της δέσμευση αναδεικνύει η ασφαλιστική με αφορμή τη νέα μεγάλη επιτυχία της αθλήτριας του Team Allianz Γκ. Τζουμακίδου

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

Ψηφιακό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πάνω από 87.000 παραβάσεις στον τελευταίο έλεγχο

Ο εντοπισμός γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, μέσω διασύνδεσης των ΒΔ της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Μεταφορών, της ΕΛΑΣ και των ασφαλιστικών εταιρειών

40 Χρόνια Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος: Η ασφαλιστική αγορά συναντά την ιστορία της στις 16 Ιουλίου

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση πλησιάζει.  Σαράντα χρόνια ιστορίας, προσφοράς και ενεργού παρουσίας στην εξέλιξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

Allianz Greece: Οι καθημερινές αγορές γίνονται «έκπτωση» στα ασφάλιστρα

Σε ένα μοντέλο επιβράβευσης που συνδέει την καθημερινή κατανάλωση με την ασφαλιστική κάλυψη επενδύει η Allianz Greece, μέσω της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Η Groupama Ασφαλιστική επέστρεψε σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα το 2025

Επιστρέφοντας σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα και καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη, η Groupama Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το 2025 με περαιτέρω ενίσχυση