back to top
14.8 C
Athens
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026

EIOPA: Θετικά τα αποτελέσματα των stress tests

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ η European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA). Στην έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής τονίζεται ότι από το στρεσάρισμα των εταιρειών οι επιπτώσεις ήταν λιγότερες αυτών που καταγράφηκαν από τα ανάλογα τεστ αντοχής του 2014.

Οι απώλειες που είχαν στα πλεονάσματα του ενεργητικού τόσο στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όσο και αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ήταν περιορισμένες. Ειδικότερα,  στο ακραίο σενάριο ή αλλιώς στο διπλό χτύπημα του κλάδου η ασφαλιστική αγορά κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει πλεονάσματα, αλλά να “διασώσει” το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Οι ευρωπαϊκές τα 7/10 αυτών και οι ελληνικές τα 6/10 αυτών, ενώ στο απλό σενάριο τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η EIOPA, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έλαβαν μέρος στα stress tests 236 ασφαλιστικές εταιρείες, προερχόμενες από 30 χώρες, οι οποίες αντιπροσώπευσαν το 77% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων (εξαιρουμένων των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).

Αντίστοιχα από την Ελλάδα συμμετείχαν 8 ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικότερα οι Εurolife, Groupama, NN, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Alphalife, Metlife, καλύπτοντας το 88% των τεχνικών προβλέψεων ζωής, εξαιρουμένων επίσης των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις.

- Advertisement -

Τα stress tests διενεργήθηκαν ανά εταιρεία βάσει στοιχείων 1ης Ιανουαρίου 2016 και καθόριζαν δύο σενάρια: Το σενάριο του διπλού χτυπήματος (Double-hit), που προέβλεπε στρεσάρισμα στα στοιχεία των εταιρειών από χαμηλά επιτόκια και ακραίες καταστάσεις στις αγορές και το σενάριο των χαμηλών επιτοκίων(Low-for-Long).

 Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα των stress tests στα οποία υπέβαλλε η EIOPA τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως εξής:

 Ευρωπαϊκή αγορά

 Πρώτο σενάριο

Υπήρξε επίπτωση στον ισολογισμό της τάξης των 160 δισ. ευρώ, ή 28,9% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι καταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 610 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,7%, ενώ το παθητικό υποχώρησε κατά 450 δισ. ευρώ (7,8%).

 Δεύτερο σενάριο

 Η επίδραση υπολογίσθηκε στα 100 δισ. ευρώ, με απώλειες στο πλεόνασμα του ενεργητικού κατά 18%.

 Ελληνική αγορά

 Πρώτο σενάριο

 Υπήρξε επίπτωση στο συνολικό ισολογισμό του κλάδου της τάξης των 510 εκατ. ευρώ, με επίδραση κατά 34,4% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι μεταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 820 εκατ. ευρώ ή 7,8% και 310 εκατ. ευρώ του παθητικού ή 3,4%.

 Δεύτερο σενάριο

 Η συνολικές συνέπειες για τις  ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έφθασαν τα 270 εκατ. ευρώ ή 18,2% του πλεονάσματος του ενεργητικού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Η Allianz 20 χρόνια δίπλα στο Παραολυμπιακό Κίνημα

Eπιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της δέσμευση να προάγει τη δύναμη και τις αξίες του αθλητισμού και της συμπερίληψης

Η Allianz αναβαθμίζει την ψηφιακή εμπειρία στο ανανεωμένο website της

Ένα σύγχρονο, καθαρό και λειτουργικό περιβάλλον, όπου οι χρήστες έχουν άμεση πρόσβαση στις ασφαλιστικές λύσεις και πληροφορίες που αναζητούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»

Greek Space Tech Forum 2026: Τα νέα διαστημικά projects της Ελλάδας – Δύο νέα RFIs από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To #gstf26 θα πραγματοποιηθεί 21-22 Απριλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση του ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster του Corallia

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»