back to top
30.3 C
Athens
Σάββατο 27 Ιουνίου 2026

Επενδύσεις άνω των 3 δισ. σχεδιάζει το γερμανικό επιχειρείν στην Ελλάδα

Κεφάλαια τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει το γερμανικό επιχειρείν, στην Ελλάδα, κατά την επόμενη τριετία, ενισχύοντας την παρουσία του στη χώρα, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης η οικονομία να εξέλθει της πολυετούς ύφεσης.

Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport – Slentel, αξίας 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτό του ΟΤΕ που σε βάθος τριετίας θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς, ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα 2,8 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν ήδη φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάσθηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας, σε σύνολο, ένα τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

- Advertisement -

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Deutsche Telekom – βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL, εταιρείες οι οποίες συνέχισαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ύφεσης να επενδύουν στη χώρα και θα επιμένουν ανάλογα τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στη διάρκεια press lunch που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι «στρατηγική στόχευση του Επιμελητηρίου είναι η στήριξη των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα είναι αυτή που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τη βγάλει από τη στενωπό της ύφεσης» ανέφερε για να προσθέσει ότι «η επενδυτική ένταση στην εσωτερική αγορά συνδυαζόμενη με την τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο ανάπτυξης, ικανό να θέσει την Ελλάδα εκτός μνημονιακών συμβάσεων. Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο, τον οποίο θα επιτύχουμε ως χώρα υπό την προϋπόθεση ότι, παράλληλα, θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία ώστε να καταστεί ανταγωνιστική» δήλωσε ο κ. Μαΐλλης.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι, μόνο φέτος, ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνεια σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες από Γερμανικούς Εκθεσιακούς Οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλλης, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, βάσει στοιχείων 2015 φθάνει το 9,5%, ενώ, φέτος, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου η εξαγωγική δράση της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 3,2%. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι εισαγωγές από Γερμανία προς Ελλάδα, ανάφερε ο κ. Μαΐλλης.

Πύλη εξωστρέφειας

Σχολιάζοντας τη δυναμική του Επιμελητηρίου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως ισχυρή πύλη εξωστρέφειας για το Ελληνικό επιχειρείν και ως εκπρόσωπος της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην Ελλάδα, ο Γενικός Διευθυντής, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο ανήκει σε ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Διμερών Επιμελητηρίων με 130 γραφεία σε 90 χώρες, οπότε τα μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που φθάνουν σήμερα τα 842, μπορούν να δικτυωθούν στο παγκόσμιο δίκτυο με 45.000 επιχειρήσεις – μέλη.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Κελέμη και στο σύστημα διττής εκπαίδευσης, όπου το Επιμελητήριο αναπτύσσεται ήδη από το 2013 με ανάλογες δράσεις στον τουριστικό τομέα.

Το δεύτερο άνοιγμα του Επιμελητηρίου στη διττή εκπαίδευση θα αφορά στα επαγγέλματα του «Τεχνίτη Μηχατρονικού Ηλεκτρολόγου Οχημάτων» και του «Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών», με τα σχετικά προγράμματα να αρχίζουν του πρώτους μήνες του 2017, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα αναληφθούν και στην αγροτική οικονομία για την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση για ανάγκες σε ικανότητες και επαγγέλματα που απαιτεί η σύγχρονη αγροτική οικονομία.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα οργανωθούν προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης με εστίαση στο επάγγελμα του Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας και το Βοηθό Νοσηλευτικής.

Τέλος, ο κ. Κελέμης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Όπως είπε, το 2015 και το 2016 υποστηρίχθηκε σειρά επαφών B2B για διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και ειδικότερα:

–       245 συναντήσεις στο πλαίσιο του 2ου  Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στο Λιτόχωρο Πιερίας.

–       40 συναντήσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών.

–       210 συναντήσεις για τους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας και ΑΠΕ, για τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τον τουρισμός, το IT, τον τραπεζικό τομέα και την ιατρική βιομηχανία.

–       35 συναντήσεις για ελληνικά Start-ups στο Βερολίνο.

–       250 συναντήσεις στο πλαίσιο του 3ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στην Κρήτη.

–       20 συναντήσεις για τον ίδιο τομέα σε άλλες εκδηλώσεις.

 

Κατηγορίες Μελών Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με αριθμούς

Ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα 20
Εκπαίδευση 7
Τράπεζες 12
Οικοδομικές εταιρείες, αρχιτέκτονες, εσωτερικές διακοσμήσεις  44
Δομικά και συναφή είδη 19
Ενδύματα, υφάσματα, εσώρουχα, αξεσουάρ 16
Συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνική επίβλεψη  31
Είδη γραφείου, υλικά σχεδιάσεως, γραφική ύλη, χαρτί 12
Ctering  2
Χημικά και α΄ ύλες, χρώματα και βερνίκια, κόλλες 16
Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές 31
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 51
Οχήματα, συναφή είδη, ανταλλακτικά, ενοικιάσεις 30
Αεροπορικές εταιρείες  2
Αεροδρόμια και λιμάνια 2
Χώροι εστίασης και εκδηλώσεων 3
Είδη δώρων 3
Είδη οικιακής χρήσης 9
Θέρμανση- Κλιματισμός, είδη υγιεινής-μπάνιου, ηλιακά και Φ/Β 15
Ξενοδοχεία 30
Κτηματομεσίτες  5
Επιμελητήρια 48
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός 25
ΙΤ – Υπηρεσίες 20
Καλλυντικά 9
Γεωργία, κτηνοτροφία, συσκευές, μηχανές 18
Είδη διατροφής και κατανάλωσης 80
Μηχανές και ανταλλακτικά 26
Μέσα επικοινωνίας και συναφείς εταιρείες 19
Υπηρεσίες υγείας, γιατροί 6
Ιατρικές συσκευές, μηχανήματα, νοσοκομειακός εξοπλισμός 14
Οργάνωση εκθέσεων, μελέτες-κατασκευές περιπτέρων 19
Μέταλλα και μεταλλικά είδη 20
Έπιπλα και συναφή είδη 8
H/Y hardware & software18
Επιλογή στελεχών 5
Πλαστικά και ελαστικά είδη 7
Διυλιστήρια και προϊόντα διύλισης 3
Δικηγόροι 77
Καθαριστικά, απορρυπαντικά, μηχανήματα και επιχειρήσεις 7
Ταξιδιωτικά γραφεία 21
Ναυτιλιακές εταιρείες και υπηρεσίες εξυπηρέτησης τους  5
Υπηρεσίες ασφαλείας 5
Μεταφορικές εταιρείες, logistics, couriers 35
Αθλητικά, είδη κάμπινγκ, παιχνίδια 4
Φοροτεχνικοί, ορκωτοί ελεγκτές 23
Τηλεπικοινωνίες 10
Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και συναφή  6
Μεταφράσεις και συναφής τεχνικός εξοπλισμός 8
Κοσμήματα 1
Προστασία Περιβάλλοντος, προϊόντα και υπηρεσίες 14
Σύμβουλοι επιχειρήσεων 34
Συσκευασίες και υλικά 9
Διάφορα 20
Ασφάλειες 12
Φορείς, δημόσιες υπηρεσίες, σύνδεσμοι 4
Εργαλεία και σιδηρικά 4

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Νέα έμφαση στην οικογενειακή οικονομική προστασία από την Allianz Greece

Το προσιτό Family Care απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερη οικονομική σταθερότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, με κάλυψη έως 15 χρόνια

Η Allianz επιβράβευσε κορυφαίους συνεργάτες της με τον διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Για σύγχρονο και υποστηρικτικό περιβάλλον συνεργασίας, που δημιουργεί ευκαιρίες εξέλιξης και ενισχύει τη δυναμική του δικτύου, έκανε λόγο ο Γ. Γκοτζαγεώργης

Allianz και Enaleia ενώνουν δυνάμεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη γαλάζια οικονομία

Μια μεγάλης κλίμακας υποθαλάσσια επιχείρηση καθαρισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο αλιευτικό λιμάνι της Πάτρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF