back to top
32.4 C
Athens
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026

SAP:Ριζικές αλλαγές στα μοντέλα ασφάλισης στα επόμενα 5 χρόνια

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SAP, σε συνεργασία με την εταιρία Ovum και με θέμα “Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς παγκοσμίως” οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να συμβάλουν στη διαχείριση του ρίσκου των πελάτων τους προληπτικά μέσα από λύσεις “insurance-as-a-service” με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η ασφαλιστική αγορά εισέρχεται σε μια νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από νέα προϊόντα, υπηρεσίες, και απαιτήσεις από την πλευρά των καταναλωτών. Καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περιόδο καθοδηγούμενη από τις νέες τεχνολογίες, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών στη διάθεση λύσεων βασισμένων και σε άλλα δεδομένα πέραν της τιμής. Οι πάρχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις ζωές των πελατών τους, παίζοντας τον ρόλο ενός risk manager και παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένες σε εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έρευνα, η αλλαγή αυτή θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια λόγω τριών σημαντικών παραγόντων: του ψηφιακού μετασχηματισμού, του cloud και του Internet of Things (IoT). Οι παράγοντες αυτοί θα επιτρέψουν τους πάροχους ασφαλιστικών υπηρεσιών:

  • Να συγκεντρώσουν και αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγουν οι ψηφιακές τεχνολογίες με στόχο να μπορούν να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι πάροχοι μπορούν να γίνουν ένας αξιόπιστος σύμβουλος για τους πελάτες τους, που θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για πιθανούς κινδύνους.
  • Nα αντικαταστήσουν δυσκίνητα μοντέλα παροχής υπηρεσιών IT με αρχιτεκτονικές cloud οι οποίες είναι ταχύτερες και πολύ πιο ευέλικτες. Οι πάροχοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στα αιτήματα των πελατών τους, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
  • Να ενσωματώσουν την τεχνολογία ΙοΤ, για παράδειγμα, ενσωματωμένους αισθητήρες, τηλεματική, οικιακούς αυτοματισμούς προκειμένου να προσφέρουν στους αντισυμβαλλόμενους την αυτονομία να δημιουργούν τις δικές τους, προσαρμοσμένες πολιτικές βάσει των κινδύνων που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, η πριμοδότηση για τις ασφάλειες αυτοκινήτων μπορεί να διαφέρει -όταν το αυτοκίνητο κινείται οι πριμοδοτήσεις αυξάνονται και αντίστοιχα μειώνονται όταν το αυτόκινητο είναι σταθμευμένο.

“Προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες, οι πάρχοι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν σαν βασικό μέρος της επιχειρηματικής τους στρατηγικής” πρόσθεσε ο Charles Juniper, principal insurance analyst, financial services technology Ovum Research. “O ψηφιακός μετασχηματισμός, το cloud και το IoT, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας εμπειρίας που προσφέρει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές. Αυτή η προστιθέμενη αξία είναι που θα κάνει και τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών έναν πιο ενεργό και πολύτιμο συνεργάτη στην ζωή των πελάτων τους, ενώ θα τους βοηθήσει και να ανταγωνιστούν νέους συμμετέχοντες στην αγορά”.

- Advertisement -

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρυσό Βραβείο Cyber Awareness & Training για το NITRO Digital Europe Action

Μια καινοτόμος σύμπραξη μεταξύ Hellenic Cybersecurity Institute, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιονίου Πανεπιστημίου, Uni Systems και Ubitech

Risk Management: Mια συνεργασία της Grant Thornton με το ΕΚΠΑ στην εκπαίδευση

Σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για ένα απαιτητικό μέλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές, τεχνολογικές και ρυθμιστικές εξελίξεις

Allianz Risk Barometer: Πιθανά συμβάντα στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο

Σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer, τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας, όπως οι επιθέσεις με ransomware, οι παραβιάσεις δεδομένων και οι διαταραχές στον τομέα της πληροφορικής, αποτελούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό

Με καινοτομίες απαντά η SAP στις ανάγκες των πελατών της

Η SAP παρουσίασε νέες πρωτοποριακές λύσεις που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες των πελατών της σε τέσσερις κρίσιμους τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι α) η ανθεκτικότητα των αλυσίδων τροφοδοσίας, β) η βιωσιμότητα, γ) ο μετασχηματισμός των επιχειρηματικών διαδικασιών και δ) η δημιουργία εφαρμογών no-code.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Tα σχέδια Εξάρχου για το συγκρότημα της ΕΥΡΩΠΗ Holdings στην Παιανία

Μετά το μνημόνιο συμφωνίας για την εξαγορά 6 αγροτεμαχίων έκτασης 62.600 τ.μ., μαζί με το κτιριακό συγκρότημά τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26