Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ & Program on Negotiation at Harvard Law School φέρνουν το “PON Global Negotiation for Executives”

της Αλεξίας Κουκκουλλή, Δικηγόρος, Διαιτητής, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών  (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.)

Με τον όρο «διαπραγμάτευση» νοείται η επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών με στόχο να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά επιτυγχάνοντας μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Η «διαπραγμάτευση» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε κάθε έκφανση της πολιτικής, επιχειρηματικής αλλά και προσωπικής ζωής, εφαρμόζεται δε εν γένει για τη διαχείριση συγκρουσιακών καταστάσεων, την οικοδόμηση και τη διατήρηση σχέσεων, στη διαπροσωπική επικοινωνία, στο εργασιακό περιβάλλον, σε νομικές διαδικασίες,  σε κάθε  πτυχή της καθημερινής μας ζωής για οποιαδήποτε συναλλαγή, αλλά ακόμα και σε επίπεδο κυβερνήσεων και κρατών. Η διαδικασία για παράδειγμα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αλλά και στη χώρα μας, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία καλείται να διαπραγματευτεί το μέλλον των πολιτών της. Στον επιχειρηματικό τομέα γίνονται καθημερινά συνεχείς και πολύπλευρες διαπραγματεύσεις με προμηθευτές, εργαζόμενους και πελάτες. Μάλιστα πρόσφατα αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτέλεσε και μία εξαγορά επιχείρησης που αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε προσωπικό δε επίπεδο, ως νομικός αλλά και ενεργός πολίτης, συνειδητοποιώ ότι κάθε στιγμή αποτελεί μία διαπραγμάτευση. Με γνώμονα την εκπαίδευση που έλαβα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου από καθηγητές εγνωσμένου κύρους παγκοσμίως, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι το αποτέλεσμα μία πολιτικής συμφωνίας, μίας επιχειρηματικής συνδιαλλαγής ακόμη και μίας προσωπικής συζήτησης καθορίζεται κομβικά από τις γνώσεις και την εμπειρία των προσώπων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Το ένστικτο και η ευφυία είναι σημαντικά στοιχεία ενός επιτυχημένου διαπραγματευτή αλλά δεν είναι αρκετά. Όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση δεν αποτελεί τέχνη αλλά τεχνική.

Το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Harvard και ειδικότερα το Program on Negotiation at Harvard Law School, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του με το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα εκπονήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PON Global Negotiation for Executives”.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα τριών ημερών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 30/11-2/12 στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και στην Λευκωσία στις 7-9/12 και θα βασίζεται στη ναυαρχίδα των προγραμμάτων που διδάσκεται επί 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Harvard μέσω του Program on Negotiation.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων του Program on Negotiation at Harvard Law School, ‘Negotiation and Leadership’, και περιλαμβάνει τρεις ημέρες εντατικής και διαδραστικής εκπαίδευσης. Για 30 και πλέον έτη το πρόγραμμα αυτό έχει διδάξει ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο πώς να διαπραγματεύονται και να λύνουν προβλήματα αποτελεσματικά.

Το επικαιροποιημένο και καινοτόμο πρόγραμμα “PON Global Negotiation for Executives” θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο από έμπειρο εκπαιδευτή του Program on Negotiation και με τη χρήση άρτιου οπτικοακουστικού υλικού και τηλεδιασκέψεων που θα συνδέσουν τους συμμετέχοντες με τους καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε άμεση επαφή με τη σκέψη και τη μεθοδολογική προσέγγιση δώδεκα και πλέον διδασκόντων του  Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επίσης θα συμμετέχουν ενεργά σε ασκήσεις διαπραγματεύσεων  και σε ειδικά σχεδιασμένα διαδραστικά εκπαιδευτικά πρότυπα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΙΔΕΜΕΔ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος «Η Διαπραγμάτευση αποτελεί απαραίτητο ηγετικό προσόν και τον ακρογωνιαίο λίθο των περισσότερων επιχειρηματικών συμφωνιών και διπλωματικών επιτευγμάτων. Εξ αυτού του λόγου, η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Program on Negotiation της Νομικής Σχόλης του Πανεπιστημίου του  Harvard και του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. στη σύγχρονη κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας και για το λόγο αυτό είμαι υπερήφανος που το Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας.»

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα παρά να εκφράσω την ξεχωριστή μας χαρά και υπερηφάνεια για την ευόδωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Program on Negotiation της Νομικής Σχολής του Harvard και του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. Πρόκειται για ορόσημο στη μέχρι σήμερα πορεία του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. καθώς αναγνωρίζεται η προσήλωσή μας στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, δηλαδή τη Διαιτησία, τη Διαμεσολάβηση και τη Διαπραγμάτευση και επισφραγίζεται η ποιότητα των δράσεών μας.

Η μετεκπαίδευσή μου στο Harvard, μου υπαγορεύει να ενθαρρύνω κάθε ενδιαφερόμενο να αδράξει την ξεχωριστή ευκαιρία που του παρέχεται επί Ελληνικού και Κυπριακού εδάφους, έχουσα τη βεβαιότητα ότι η παρακολούθηση του εν λόγω προγράμματος και η κτήση της σχετικής πιστοποίησης θα αποτελέσει εμπειρία μοναδική και σημαντικό πλεονέκτημα στον επαγγελματικό στίβο.

Για πληροφορίες και εγγραφές: http://www.idemed.gr/pon-global-athens/Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 33 82 310 &  210 33 82 311

Σημείωση: Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*