back to top
20.1 C
Athens
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

Ασφαλισμένες ζημίες έως $30 δισ. από τον Τυφώνα «Μάθιου»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς εκτιμάται ότι ο ισχυρός τυφώνας «Μάθιου», ο πρώτος που αναμένεται να χτυπήσει άμεσα τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια δεκαετία μπορεί να προκαλέσει ασφαλισμένες ζημίες 25-30 δισ. δολαρίων, αναδεικνυόμενος σε δεύτερο πιο δαπανηρό τυφώνα μετά την «Κατρίνα» που χτύπησε την Νέα Ορλεάνη και παρακείμενες περιοχές το 2005.

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ όλες τις ασφαλισμένες ζημίες στις ΗΠΑ από όλες τις φυσικές καταστροφές του 2015 (ξηρασία, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, πυρκαγιές κλπ.), το οποίο ανήλθε σε 16,1 δισ. δολ., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Munich Re.

Την Παρασκευή, ο «Μάθιου» βρισκόταν καθ’οδόν προς την Ανατολική Ακτή της Φλόριντα, έχοντας προηγουμένως προκαλέσει το θάνατο περίπου 600 ατόμων στην Αϊτή, κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική και υλκές καταστροφές σε περίπου 6000 κατοικίες. Για τέταρτη δε, φορά στην ιστορία έκλεισε προσωρινώς η Disney World.

- Advertisement -

Η εταιρεία μοντέλων καταστροφής RMS είπε στους πελάτες της ότι δίνει 42% πιθανότητες για ζημίες της τάξης των 20 δις. δολ. και 26% πιθανότητες για ζημίες 30 δισ. δολαρίων. Αλλο στέλεχος του κλάδου δήλωσε ότι η τεράστια κλίμακα των εκκενώσεων θα «μεταφραστεί» σε υψηλό αριθμό αιτήσεων αποζημίωσης λόγω διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προσωρινά.

Το μονοπάτι του τυφώνα «περνά» από τουλάχιστον 12 σταθμούς παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 2 πυρηνικών εργοστασίων. Οι εταιρίες πυρηνικής ενέργειας NextEra Energy και Duke Energy έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων τους.

Ασφαλισμένες ζημίες ύψους 10-30 δις. δολαρίων θα ισοδυναμούσαν με τα κέρδη ενός τριμήνου για τις εταιρείες γενικών ασφαλειών των ΗΠΑ,  σύμφωνα με την JP Morgan. Ενας λογαριασμός της τάξης των 20 δις. δολαρίων θα ισοδυναμούσε με τις ζημίες που προκάλεσε ο Τυφώνας «Σάντι» το 2012, παρόλο που δεν «προσγειώθηκε» στην ενδοχώρα. Απώλειες τέτοιου μεγέθους συνεπάγονται «σημαντικούς κινδύνους» για ασφαλιστικές εταιρίες των Lloyd’s, όπως η Beazley και η Hiscox.

O αναλυτής της Canaccord Genuity, Ben Cohen, υπολόγισε το δυνητικό πλήγμα στην κερδοφορία της Beazley στα 104 εκατ. δολάρια και της Hiscox στα 145 εκατ. δολάρια. Η ίδια η Beazley εκτιμά ότι ένας τυφώνας «ύψους» 80 δις. δολαρίων θα την οδηγούσε σε απώλειες 200 εκατ. δολαρίων. Εκπρόσωπος της Hiscox είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος του τυφώνα.

Σύμφωνα με την S&P Global, ο «Μάθιου» αποτελεί «πραγματική δοκιμασία» για την έκθεση των αντασφαλιστικών εταιρειών, αν και δεν αναμένει παρενέργειες στην πιστοληπτική τους ικανότητα, εξαιτίας των ισχυρών κεφαλαιακών «μαξιλαριών» τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Αντιμετωπίζοντας την κλιματική πρόκληση με ολοκληρωμένες λύσεις

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις, που ενισχύουν ουσιαστικά την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων

Απογειώθηκε η ERGO

Αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές της Munich Re για το 2025 με την ERGO International να απογειώνει τον ισολογισμό του Ομίλου

EXPERT NATURE PROTECT: Η κίνηση της Groupama Ασφαλιστικής που «διαβάζει» την εποχή της υποχρεωτικής κάλυψης

Λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την υποχρεωτικότητα ως βάρος, αλλά ως ευκαιρία για ουσιαστική θωράκιση των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της χώρας

EXPERT NATURE PROTECT: Νέο πρόγραμμα ασφάλισης επιχειρήσεων από την Groupama

Ολοκληρωμένη προστασία για γραφεία, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία με συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο έως €1.000.000

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Κλιματική αλλαγή και απειλές – Οι ασφαλιστικές στην πρώτη γραμμή

Η απώλεια βιοποικιλότητας απειλεί οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τα τρόφιμα, το νερό, τη σταθερότητα του κλίματος και την οικονομική ανάπτυξη

Η EIOPA ενισχύει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με νέα μακροπροληπτικά πρότυπα

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τα πρότυπα αυτά μεταφέρουν τη θεωρία στην πράξη, εξοπλίζοντας τον κλάδο με μηχανισμούς ανθεκτικότητας

Οι Μεγάλες Ιδέες του Νοεμβρίου 2025 από την GAMA Global

Μέσα από πρακτικές συμβουλές και ιδέες, η έκδοση δείχνει πώς η συνεργασία μπορεί να μετατρέψει την ατομική φιλοδοξία σε συλλογική επιτυχία

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί