Κυριότερη αιτία θανάτου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες ο καρκίνος

Τα πρωτεία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως η 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη τείνει να πάρει ο καρκίνος, καθώς οι πρώτες, αν και σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους σήμερα απ’ ό,τι δύο δεκαετίες πριν, καταγράφουν σταδιακή βελτίωση.

Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο «European Heart Journal» αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι καρδιαγγειακοί θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια το χρόνο (45% των συνολικών), από τους οποίους πάνω από 1,4 εκατ. είναι πρόωροι (συμβαίνουν σε ηλικία κάτω των 75 ετών). Εντούτοις, σε 11 ευρωπαϊκές (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Βρετανία, Νορβηγία) και στο Ισραήλ οι περισσότεροι άνθρωποι –και κυρίως οι άνδρες– πεθαίνουν πλέον από καρκίνο κι όχι από καρδιά. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία παρατηρήθηκε αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η Γαλλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε επίπεδο Ευρώπης οι θάνατοι από καρκίνο δεν είναι ούτε οι μισοί σε σχέση με τους καρδιαγγειακούς θανάτους.

Παγκοσμίως οι θάνατοι που οφείλονται σε παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων ξεπερνούν σήμερα τα 17,3 εκατομμύρια ετησίως, αποτελώντας το 31,5% όλων των θανάτων. Στην ΕΕ των «28» οι καρδιαγγειακοί θάνατοι αποτελούν το 38% των συνολικών θανάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός ΕΕ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (54%). Ανισότητες υπάρχουν και στους πρόωρους θανάτους: στην ΕΕ-28 το 26% είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, ενώ στις εκτός ΕΕ ευρωπαϊκές χώρες το 36%.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αν και οι θάνατοι από καρδιά διαχρονικά εμφανίζουν μείωση κατά 31% την τελευταία δεκαετία, συνεχίζουν να είναι περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι γυναίκες. Η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα ότι το ποσοστό θανάτων των γυναικών ανά 100.000 κατοίκους είναι 391 στη χώρα μας, έναντι 174 στη Γαλλία. Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται τη χώρα μας και η πρόωρη θνητότητα από τα καρδιαγγειακά, τόσο μεταξύ ανδρών όσο και μεταξύ γυναικών.

Επισυνάπτεται η μελέτη: european heart journal

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*