«Νομάδες» στο Αιγαίο οι αγροτικοί γιατροί

Με έναν «σάκο στην πλάτη» περιπλανώνται από χωριό σε χωριό οι νέοι επιστήμονες που παίρνουν τη γενναία απόφαση να κάνουν το – μη υποχρεωτικό πλέον – αγροτικό τους στα νησιά και την παραμεθόριο, για να καλύψουν τα κενά.

Οι… «τράμπες» που γίνονται διαρκώς μεταξύ Ικαρίας και Φούρνων είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Η μοναδική πλέον αγροτική γιατρός του Νοσοκομείου Ικαρίας πρόκειται να μετακινηθεί στους Φούρνους, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ήδη μεγάλο εφημεριακό πρόβλημα που υπάρχει λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς. Την ίδια ώρα, η χρόνια και μη αντιμετωπιζόμενη έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου «μπαλώνεται» με 20ήμερη μετακίνηση του αγροτικού γιατρού του Μαγγανίτη, αφήνοντας τους κατοίκους του χωριού χωρίς γιατρό.

«Το μήνυμα που δίνει έμπρακτα η κάθε επιπέδου πολιτική ηγεσία στους νέους γιατρούς, είναι να προτιμήσουν το εξωτερικό ή την εύκολη λύση να επιλέγουν τα μη άγονα και προβληματικά ιατρεία, όπου θα γράφουν συνταγές 5 ώρες και θα ησυχάζει το κεφάλι τους» σχολιάζουν με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ικαρίας.

Σε μια προσπάθεια να τονωθεί το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων γιατρών να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την επαναφορά του οικονομικού κινήτρου που δίνονταν παλαιότερα (εδώ). Ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί άλλωστε μήνες πριν κι εκκρεμούσε η υλοποίησή του. Το bonus αυτό όμως ίσως να μην είναι αρκετό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των νέων γιατρών.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας αναφέρει σχετικά πως οι αγροτικοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις μετακινήσεις τους από τον περασμένο Δεκέμβρη. Επισημαίνει, παράλληλα, πως η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν θέσεις αγροτικών γιατρών ήταν το Γενάρη.

«Δεν συναινούμε σε λογικές και πρακτικές που εξευτελίζουν εργαζόμενους και ασθενείς, που εξοντώνουν εργασιακά όσους καθημερινά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον τοπικό πληθυσμό, αφήνοντας την ίδια ώρα στο απυρόβλητο όσους έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”. Δεν πρόκειται με τη στάση μας να συγκαλύψουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και κενά, πόσο μάλλον όταν μας ζητείται να βάζουμε πλάτη στη μιζέρια μας με αντάλλαγμα υποσχέσεις για προσλήψεις που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε» τονίζουν σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ανακοινώνει ότι παρέχει με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, απεργιακή κάλυψη στους μετακινούμενους αγροτικούς γιατρούς. Προκηρύσσει, παράλληλα, 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 29/06/16, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ (εδώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*